Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

D'Oreste, d'Ajace



   
Ζόρια χοντρά για την Ηλέκτρα στην όπερα του Μότσαρτ Ιδομενέας. Τα σχέδιά της πάνε όλα κατά διαβόλου. Μόνη διέξοδος στο τέλος να καλωσορίσει τον θάνατο. 

H Hildegard Behrens ερμηνεύει με επικό τρόπο, αν και ίσως ανοίκειο για το Μοτσάρτιο μουσικό ιδίωμα, την τελευταία σκηνή της Ηλέκτρας. Μοναδικό το πάθος δικαιολογημένη η αποθέωση στο τέλος. 

ΘΑ έχουμε μιαν υπέροχη βδομάδα. Καλή σας μέρα. 

24 σχόλια:

  1. Θα έχουμε, θα έχουμε
    γιατί αρχίσαμε καλά!

    Ευχαριστώ για την Ηλέκτρα και για τα γατιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχίσαμε όντως τέλεια. Με πολιτική ορκωμοσία!!! Χαίρομαι που σου άρεσαν και η μουσική και η γατούλες!

      Διαγραφή
  2. καλη εβδομαδα και σε σενα φιλε μου!
    με πολλες ενδιαφερουσες ασχολιες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα παίσει δουλειά, αλλά και διασκέδαση αυτές τις μέρες. Καλή σου μέρα!!!

      Διαγραφή
  3. http://ekfrastite.blogspot.gr/2015/01/blog-post_27.html
    ενα βραβειακι και για σενα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε, το μελόδραμα απαιτεί θάνατο ηρωίδας. Η μυθολογική αλήθεια έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Ο Wagner βάζει κυρίως άνδρες να πεθαίνουν.
    Ξενούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μελόδραμα χωρίς θάνατο δεν γίνεται είναι η αλήθεια!!! Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  5. "That...tiresome play! A young man trying to impress beyond its abilities...Too much spice, your Majesty...Too many Notes!"

    Λόγια σεναρίου από τον____ προς τον ____ από την ταινία ____ για τη συγκεκριμένη όπερα...

    (ευκολάκι....)

    υ.γ. στο βιντεάκι που ανέβασες ο Ιδομενέας είναι ο Pavarotti έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να βρώ την διανομή για να σου πω σίγουρα για τον Παβαρότι αν είναι. Το ευκολάκι πρέπει να είναι από την ταινία Αμαντέους, λόγια του Σαλιέρι;

      Διαγραφή
    2. Είναι λόγια του κόμη Orsini Rosenberg, ο οποίος στο έργο ήταν ανοιχτά εναντίον του Μότσαρτ, απευθυνόμενος στον Αυτοκράτορα Joseph. Η φράση "too many notes" όμως είναι ιστορικό δεδομένο. Ήταν το παράπονο του Αυτοκράτορα μετά την πρεμιέρα της επόμενης όπερας του Μότσαρτ (η Αρπαγή από το Σεράι) προς τον ίδιο το συνθέτη. Είναι η αλήθεια πως ο Μότσαρτ το παράκανε με τα "μουσικά πυροτεχνήματα" και ο λόγος ήταν πως ήθελε να εντυπωσιάσει τους Βιεννέζους.

      Διαγραφή
    3. Έπεσα έξω χαχα. Κοίτα δεν ξέρω αν είχε όντως πολλές νότες ή ήταν η διαφορετική μουσική του σε σχέση με το Μπαρόκ της εποχής. Κάποιος με σπουδές μουσικής μπορεί να μας διαφωτίσει.

      Διαγραφή
    4. Δεν κατάλαβες! Το παράχεσε ο Μότσαρτ με εκείνο το έργο. Εδώ αφιερώνω απόσπασμα από ένα φοβερό βιβλίο για τις όπερες του Μότσαρτ.


      http://cslakonas.blogspot.com/2010/06/too-many-notes.html

      Και βασικά εκτίμησα ακόμα περισσότερο το Amadeus. Η μυθοπλασία μαζί με τα ιστορικά δεδομένα είναι εξαιρετικά συνδιασμένη (αν σκεφτείς ότι μιλάμε για Hollywood)!

      Διαγραφή
    5. Ακόμα κι αν το παράχεσε το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό είναι η αλήθεια. Να μια όπερα που δεν έχω δεί ακόμα ζωντανά και θα ήθελα πολύ.

      Διαγραφή
    6. Ούτε εγώ δεν την έχω δει. Δε νομίζω να ανεβάινει τόσο συχνά όσο οι υπόλοιπες...άσε που δε νομίζω να μπορεί και να εκμοντερνιστεί...Δεν ξέρω μπορεί να λέω βλακείες...

      Διαγραφή
    7. Ω, μα φυσικά θα μπορούσε να εκμοντερνιστεί (αν και επειδή αυτό αφορά τις σκηνοθεσίες όχι το ίδιο το έργο, δεν το βρίσκω απαραίτητο).

      Ο Πασάς Σελίμ μπορεί να είναι φύλαρχος των Τζιχαντιστών και οι Ευρωπαίοι αιχμάλωτοι του δημοσιογράφοι ή μέλη ΜΚΟ στην Συρία. Εκεί που περιμένουν να αποκεφαλιστούν σε live σύνδεση στο youtube ο καλόψυχος κατά βάθος τζιχαντιστής τους αφήνει όλους ελεύθερους υπό τις επευφημίες του πλήθους, όχι όμως και του στενού του συνεργάτη. Θα κάνει πάταγο!

      Διαγραφή
    8. Να παρουσιαστεί "καλόψυχος κατά βάθος Τζιχανιστής" στο κοινό ;;;;; 1000 φορές το πορτραίτο του Μωάμεθ...Λιγότερες τρομοκρατικές ενέργειες θα έχουμε!

      Διαγραφή
    9. Οτι θε πέσουν μπόμπες θα πέσουν. Αλλά σαν ιδέα τα σπάει!

      Διαγραφή
    10. True ! Τώρα με μπρίζωσες και ξαναβλέπω την ταινία...(το director's cut φυσικά...3 ώρες ) ...Η μουσική του Salieri (όπως και του Haydn) είναι πολύ αδικημένη από την Ιστορία....

      Διαγραφή
    11. Όντως μια καλή ιδέα να την δώ ξανά. Η μουσική τους σίγουρα είναι αδικημένη. Κυριως του Σαλιέρι που τα έργα του δεν παίζονται πουθενά.

      Διαγραφή
  6. Ναι κουμπάρε μου! Θα έχουμε μια υπέροχη εβδομάδα!
    Φιλί!
    Μεγάλο φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλος οι εκλογές, βγήκες από το λαγούμι της δημοσιογραφίας!! Άντε γιατί περιμένουμε πόστ! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. με το μότσαρτ, μόνο ωραία περνάμε. παρακαλώ το επόμενο να είναι ο μαγικός αυλός και η άρια της βασίλισσας της νύχτας για το σαράστρο που πρέπει να πεθάνει. με τη νάταλι ντεσέι μου αρέσει καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, θα βάλουμε και μια βασίλισσα της νύχτας κάποια στιγμή χαχα. Καλό σου βράδυ :)

      Διαγραφή

Ρίξε κι εσύ μερικά μπετά, μπορείς :)

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails