Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Το πυρ το εξώτερον

Μεγάλες στιγμές για την ΑΕΚ της καρδιάς μας (και της 3ης ερασιτεχνικής κατηγορίας), αλλά και για την διεθνή αρχιτεκτονική - στην Ελλάδα.



Το προσωρινό όνομα αυτού (μέχρι να βρεθεί κάποιο ευαγές ίδρυμα από την Ρωσία, το Αραβιστάν ή την Κίνα να χώσει χρήματα στην κατασκευή του), "Αγία Σοφία". Δεν ξέρω με τι να κλάψω περισσότερο. Με το όνομα, το "Βυζαντινό" των εισόδων με τις φωτιές; Αν έχει και στο εσωτερικό εικονίτσες της Παρθένου και αντίγραφα ψηφιδωτών θα έχω ολοκληρωθεί ως άνθρωπας. Αλλά αυτό θα το ξέρουμε σε 2 χρόνια που θα είναι έτοιμο.

Τώρα θα ακούσω τα γνωστά "γατάκι εσείς δεν έχετε καν γήπεδο, τολμάτε να μιλάτε;" από διάφορους Γαύρους. Εμείς μπορεί να καθόμαστε στα τσιμέντα - όσοι πληρώνουν για να δούν το χάλι για ομάδα που έχουμε - αλλά δεν απελπιζόμαστε με Αλαφούζο πρόεδρα (έχουμε ξεπεράσει το στάδιο της απελπισίας προ πολλού). 
Θα γίνει το κάστρο παλάτι;;; Σιγά το Game of Thrones ρε μάστορες.

Καλό σου-κού παλικάριαααααα

12 Angry men (1957)

Ένας φόνος. Δώδεκα ένορκοι κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο. Δώδεκα διαφορετικοί (όπως αποδεικνύεται) άνθρωποι.



Θεωρητικά τα πράγματα είναι εύκολα και η ενοχή του κατηγορουμένου εμφανής, όμως ένας εκ των 12, ένας αρχιτέκτονας, έχει τις αμφιβολίες του - αλίμονο άλλωστε η αμφιβολία είναι το θεμέλιο της επιστήμης/τέχνης μας.


Οι αμφιβολίες του ενός θα οδηγήσουν σε μια σειρά συζητήσεις και διαμάχες που θα φέρουν τους εμπλεκόμενους αντιμέτωπους με τους φόβους τους, τα συναισθήματά τους, και κυρίως τις προκαταλήψεις τους. 


Καθώς ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες τους μέσα από τις συζητήσεις και τις αντιδράσεις τους, το ίδιο το ζήτημα της ενοχής ή αθωότητας του κατηγορουμένου παύει για τον θεατή να είναι το κυρίαρχο. Αυτό αντικαθίσταται (κατά την γνώμη μου πάντα) από την ομορφιά της διαδικασία της ανακάλυψης της αλήθειας, και την συνειδητοποίηση του πόσο εύκολο (και επικίνδυνο) είναι να εγκλωβιζόμαστε στις βεβαιότητες μας.




Αρχετυπική ταινία του είδους της, γυρίστηκε ξανά για τον κινηματογράφο 40 χρόνια αργότερα, και από όσο θυμάμαι το σενάριό της έχει εμπνεύσει (μεταξύ άλλων) ανάλογο επεισόδιο στην θρυλική σειρά Μάτλοκ και προσφάτως στο Family Guy. Αν την πετύχετε κάπου, μην την προσπεράσετε. 

Καλό σας βράδυ :) 

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails