Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ridicule (1996)

Λίγο πριν η λαιμητόμος πιάσει δουλειά, ένας επαρχιώτης αριστοκράτης προσπαθεί να συναντηθεί με το βασιλιά της Γαλλίας τον Λουδοβίκο 16ο με σκοπό ο τελευταίος να εγκρίνει τα απαραίτητα (για την υγεία των κατοίκων της επαρχίας αποστραγγιστικά έργα).

Μεταβαίνοντας στο ανάκτορο των Βερσαλιών βιώνει άμεσα την σαπίλα της αυλής του βασιλιά που ολημερίς ασχολείται με παιχνίδια (λεκτικά και μη). Ένα παλάτι που μετρά την αξία των ανθρώπων βάσει των πιστοποιητικών γέννησης που αποδεικνύουν την αριστοκρατική καταγωγή, αλλά και με το πόσο μπορεί να διασκεδάσει κάποιος με το πνεύμα του που ευτελίζεται σε ανόητες λογομαχίες. Φυσικά, ο συντομότερος δρόμος για μια ακρόαση με τον βασιλιά, είναι μέσα από το κρεβάτι της κατάλληλης γυναίκας-που τουλάχιστον στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η μουνάρα η Φανή Αρντάν. 

Για την κατάληξη της ιστορίας, δεν έχετε παρά να δείτε την ταινία :)

Αν και μάλλον υπερτιμημένη, η ταινία βλέπεται ευχάριστα-αν και δεν πιάνει τόσο το πνεύμα της εποχής όπως το καταπληκτικό Dangerous Liaisons. Οι πρωταγωνιστές του "αυλικού θεάτρου" είναι όσο γελοίοι υπονοεί ο τίτλος της ταινίας (αν και απουσιάζει το όποιο δραματικό βάθος), ενώ και μόνο για τα κοστούμια και τις καούκες και την μουσική μπορεί κάποιος να την δει χωρίς να βαρεθεί.

Καλό σας βράδυ :)

Pozitia Copilului / Child's Pose (2013)

Ένα πολύ καλό δραματικό φίλμ από την Ρουμανία. Η Κορνίλια, μητέρα και αρχιτέκτονας (αυτό που το πάτε), αναλαμβάνει να σώσει τον γιο της όταν αυτός συλλαμβάνεται μετά τον τυχαίο θάνατο ενός παιδιού με το αυτοκίνητό του. 

Η γυναίκα αυτή που είναι ο μοναδικός "άντρας" της οικογένειάς της, αναλαμβάνει κάθε πτυχή της υπόθεσης ερχόμενη σε επαφή με τα γρανάζια της ολίγον διεφθαρμένης Ρουμανικής κοινωνίας, αλλά και τους χαροκαμένους γονείς του νεκρού παιδιού. 

Αν και η υπόθεση είναι εύκολα προβλέψιμη σε πολλά σημεία, και οι χαρακτήρες εντελώς αναγνωρίσιμοι για εμάς τους Έλληνες (κυρίως στη σχέση της με την γκόμενα του γιου της), οι ερμηνείες-κυρίως της πρωταγωνίστριας είναι πολύ καλές ώστε για αυτές να αξίζει να δεί κάποιος την ταινία. Οι μανούλες, και κυρίως οι αγορομάνες θα ταυτιστείτε νομίζω απόλυτα :)

Καλό σας βράδυ.

Ένα δάκρυ για τους Έλληνες Βουλευτές

Σοκ στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει η είδηση πως οι Έλληνες Βουλευτές των επαρχιών, έχουν την δυνατότητα να απεμπολήσουν το δικαίωμά τους για δωρεάν μεταφορές με αεροπλάνο στις εκλογικές τους περιφέρειες όπου μεταβαίνουν για να αφουγκραστούν τα προβλήματα και τις ανάγκες των ψηφοφόρων τους.

Χρυσώνοντας τους το χάπι, η Ελληνική πολιτεία φέρεται διατεθειμένη να καλύπτει τα έξοδα των διοδίων που θα πληρώνουν με αυτοκίνητο, αν αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν το τελευταίο ως μέσο μετακίνησης, ώστε να μην επιβαρύνεται περισσότερο το πενιχρό τους εισόδημα. 

Ενώσεις καταναλωτών, ανθρωπιστικές οργανώσεις καθώς και η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτό το νέο χτύπημα στην ήδη βεβαρημένη κοινωνική ομάδα των Ελλήνων Βουλευτών, κάνοντας λόγω για μια πραγματική ανθρωπιστική τραγωδία καλώντας παράλληλα όποιον μπορεί να αναλάβει δράσεις για την οικονομική τους ενίσχυση.

Όσοι δεν δυνάμεθα να προσφέρουμε τον οβολό μας για τους ανθρώπους αυτούς που μάχονται καθημερινά για εμάς, ας ρίξουμε τουλάχιστον ένα δάκρυ.  

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails