Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ (Special Edition)


Η Μέδουσα ήταν μιά από τις 3 αδερφές...Γοργόνες (οι άλλες δυό ήταν η Σθενώ και η Ευρυάλη). Ήταν όμορφο γκομενάκι και γι'αυτό τραβηξε γερές καύλες με την πάρτη της ο Θεός Ποσειδώνας και μεταμορφωμένος σε άλογο έκανε τα γνωστά μαζί της μέσα σε Ιερό Ναό της Αθηνάς (μα καλά έλεος αυτοί οι Αρχαίοι!!!).

Anyway, η Θεά Αθηνά έφαγε μεγάλη φρίκη με το γεγονός διότι της άφησαν το Ναό μπουρδέλο και μιας και δεν μπορούσε να εκδικηθεί τον Ποσειδώνα (διότι δεν παίζουνε με κάποιον που κρατάει τόσο μεγάλη τρίαινα), έριξε κατάρα στην καημένη κορασίδα να γίνουν τα μαλλιά της φίδια, οχιές διμούτσουνες και η φάτσα της τόσο χάλια που εκεί που όταν την έβλεπαν οι άντρες τους γινόταν πέτρα τώρα γίνονταν οι ίδιοι πέτρα.



Πάνω που το τσαρδί της είχε γίνει νταμάρι (στην κυριολεξία όμως από τους πετρωμένους γκόμενος), ήρθε ο Περσέας και με την βοήθεια του Ερμή, που επειδή ο Περσεύς ήταν μπάσταρδο του Διός ήθελε να βυσματωθεί, της πήρε το κεφάλι και μπλα μπλά μπλά τα υπόλοιπα δεν μας ενδιαφέρουν.

Αυτό που μας κόφτει είναι που στα 1682, πρόσφατα δηλαδή, ο Jean-Baptiste Lully κάνει την ιστορία του Περσέα, της Ανδρομέδας , της Μέδουσας και των υπολοίπων όπερα. Βασικά αυτό που μας ενδιαφέρει στην πραγματικότητα, είναι η μεταφορά της όπερας στην σκηνή το 2004 στον Καναδά. Εκεί λοιπόν ο σκηνοθέτης Marshall Pynkoski "αποθεώνει" την Μέδουσα που ερμηνεύει μοναδικά ο τενόρος Olivier Laquerre (link δε σας βάζω διότι έχει Facebook αν θέτε βρείτε τον εκεί). Και αν δεν με πιστεύετε δείτε το παρακάτω βίδεο άλλα δείτε τό ολόκληρο όμως για να καταλάβετε πόσο καλά περνάμε στην όπερα.



Χμ, βλέπω πως δεν σας έπεισα ακόμα για το πόσο ενδιαφέρον μπορεί να έχει μια Λυρική βραδιά. Δείτε λοιπόν και το παρακάτω βίδεο από την όπερα Ercole su'l Termodonte του Antonio Vivaldi και θα καταλάβετε τι εννοώ. Ο Zachary Stains τα δίνει όλα σε μια ερμηνεία που έχει μέινει αξέχαστη σε όσους την είδαν ζωντανά στις 6 Ιουλίου του 2006 και όσους την έχουν αγοράσει στο DVD αχ βαχ...(το θεματάκι είναι κλεμένο από τον ένα και μοναδικό Parsifal κι εκεί θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες, όχι του Zachary της παράστασης εννοώ).

[απομακρύνετε τα γυναικόπαιδα και κάντε κλίκ στην φωτό]





Λοιπόν φίλοι και φίλες σας αφήνω με τις θερμότερες ευχές μου για ένα υπέροχο Σαββατόβραδο, μια σούπερ Κυριακή και μια καταπληκτική εβδομάδα. Φιλιάαααα


***Mικρό update: Δείτε κι αυτό το βίντεο στης highvoltagepress να πεθάνετε στα γέλια.

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails