Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Είδαμε τον Πάπα.


[η φωτογραφία από εδώ]

Μπορεί η Άννα στο ταξίδι του μέλιτος της με τον Αδριανό, όπως περιγράφεται στην οπερέτα του Σακελλαρίδη «Θέλω να δω τον Πάπα», να μην τον είδε, και αυτό να έγινε αφορμή για πλήθος καλιαρντές καταστάσεις, όμως εμείς τον είδαμε στην τελευταία γενική πρόβα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Μια Λυρική που δεν διστάζει μετά τον «Τριστάνο και την Ιζόλδη»  του Βάγκνερ να καταπιαστεί με μια οπερέτα, είδος λίγο ή πολύ παρεξηγημένο και παραγκωνισμένο.

Το έργο του Σακελλαρίδη, έγινε μόδα και επιτυχία το 1920 (κυρίως το ομώνυμο τραγούδι) αλλά δημιούργησε και σκάνδαλο καθώς 100 χρόνια πριν το να χλευάζεις τον ιερό θεσμό του γάμου, δείχνοντας πως αυτός δεν είναι πάντα όσο ειδυλλιακός τον φανταζόμαστε δεν ήταν κάτι τόσο συνηθισμένο…και πρέπον. Αν προσθέσουμε και την ενόχληση (τότε) της Καθολικής Εκκλησίας, καταλαβαίνουμε πως το έργο θα είχε γίνει πρώτο θέμα στα μεσημεριανάδικα αν αυτά υπήρχαν.

Στις μέρες μας βέβαια η υπόθεση ούτε σοκάρει, ούτε παραξενεύει. Απορίας (;) άξιο είναι βέβαια το πόσο αναλλοίωτες είναι μέχρι και σήμερα οι σχέσεις των συζύγων με τις πεθερές τους αλλά και το πόσο αβίαστα προκαλούν το γέλιο όταν παρουσιάζονται επί σκηνής. Σταθερή αξία η πεθερά και ο καταπιεσμένος σύζυγος, σταθερή αξία και το ότι για να κλείσει καλά το έργο οι «επαναστατημένες»  γυναίκες θα πρέπει να παραδεχτούν πως έχουν άδικο και να γυρίσουν στον αντρούλη τους, τρελαμένες από την ζήλια όταν αυτός κάνει πως κοιτάζει αλλού.


Ναι ξέρω, δισεκατομμύρια φορές το έχουμε δει το έργο. Όμως όχι πάντα με τόσο έξυπνη και σπιρτόζικη μουσική επένδυση. Με μελωδίες και τραγούδια που σου μένουν ακόμα και όταν βγεις από την αίθουσα. Και το έργο του Σακελλαρίδη τα έχει όλα αυτά ώστε να καθίσταται πραγματικά διασκεδαστικό. Η έξυπνη σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου και τα κοστούμια και τα σκηνικά του Γιώργου Ζιάκα με την αισθητική παλιάς καρτ-ποστάλ (with a twist) αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τον εύθυμο χαρακτήρα του έργου. Αν και στην τελική αυτή πρόβα μερικοί από τους ερμηνευτές έδειχναν περισσότερο αγχωμένοι από όσο θα έπρεπε, είμαι βέβαιος πως οι παραστάσεις θα είναι απόλυτα απολαυστικές σε όλα τα επίπεδα.  Και επειδή αυτές δεν είναι όντως πολλές, όσοι πιστοί (του είδους) ή θεατές με διάθεση πειραματισμού, σπεύσατε να κλείσετε τα εισιτήρια σας.

info http://www.nationalopera.gr/gr/event/thelo-na-do-ton-papa/

Σε άλλα νέα, η χτεσινή εκπομπή για τον Άγιο Βαλεντίνο του Sputnik on Air με καλεσμένο τον Κωνσταντίνο Μπουγά ή αλλιώς Party Pooper, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Αν θέλετε να μας θαυμάσετε (λολ) για πρώτη φορά, ή σε επανάληψη επειδή δεν μας χορτάσατε (το χοντραίνω το ξέρω), πατήστε τούτο εδώ το λίνκ

Καλή σας μέρα, καλό υπόλοιπο Κυριακής, και να περάσετε υπέροχα ό,τι και αν κάνετε. Κωνσταντίνε και πάλι ευχαριστώ για την χτεσινή παρέα. Δεν θα τα κατάφερνα χωρίς εσένα. Ευχαριστώ πολύ και όλους όσους μας έκαναν παρέα στα σχόλια. Ακολουθεί η playlist της εκπομπής (με κάτι μικρές αλλαγές στην σειρά των τραγουδιών).


ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails