Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Αμερικανική πολιτική

«Απλώς στον 21ο αιώνα δεν συμπεριφέρεσαι με λογικές 19ου αιώνα εισβάλλοντας σε άλλη χώρα με εντελώς χαλκευμένο πρόσχημα»

Είπε σήμερα ο Τζόν Κέρι, υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α. προφανώς αναγνωρίζοντας από ιδία  (ή και αηδία) πείρα τι θα πει χαλκευμένο πρόσχημα. Υποθέσω στο Ιράκ (με τα υπαρκτά όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ) αν τους έχει μείνει ακόμα διάθεση για γέλια, θα έχουν πέσει στα πατώματα...


Στην όπερα του Μότσαρτ Mitridate Re di Ponto, ο βασιλεύς έχει περισσότερα προβλήματα από την εξωτερική πολιτική με τους Ρωμαίους. Ο ένας του γιος προσπαθεί να του φάει την γυναίκα, ο έτερος και την γυναίκα και τον θρόνο. Ε, λογικό στο τέλος να φαρμακωθεί ο μονάρχης με τόσες καλιαρντοσίνες που γίνονται στο παλάτι του. Πόσα να αντέξει; Καλό υπόλοιπό Κυριακής και φυσικά καλά να περάσετε την Καθαρά Δευτέρα. 


24 σχόλια:

  1. Καλά Κούλουμα κουμπάρε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κροκοδειλια δάκρυα αυτων που συνηθισαν να στελνουν "διακοπές" τους στρατιωτες τους απο Κορέα και Βετνάμ μεχρι Αφγανισταν και Ιράκ...

    Καλό Μήνα,καλή Σαρακοστή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι που δεν αντέχουν να κάνουν κι άλλοι τα ίδια με αυτούς. Καλή Σαρακοστή φίλε μου.

      Διαγραφή
  3. Οταν η οικογένεια Μπους λεει οτι το Ιρακ εχει οπλα μαζικης καταστροφής εγώ τους πιστεύω,τελος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η προδοσία σου σημειώνεται και θα προωθηθεί στον Βλαδίμηρο. Άσχετο, τι έκανες ρε μαλάκα με την εξεταστική τελείωσες; Πως πήγες;

      Διαγραφή
  4. οι Μεγάλες Δυνάμεις συμπεριφέρονται... αλλιώς όταν τα συμφέροντα συγκρούονται με την όποια ηθική της πολιτικής.
    Εδώ βρέχει, πού αετός...
    Ξενικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω πως υπάρχει στην πραγματικότητα ηθική της πολιτικής. Μόνο συμφέροντα. Κι εδώ βρέχει εντελώς. Όχι πως θα πήγαινα για αετό, εμένα μου αρέσει αυτός ο καιρός. Καλή σου μέρα και καλή σαρακοστή.

      Διαγραφή
  5. Όλα τα λεφτά η εισαγωγή σου στο βίντεο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως πάντα απολάμβανω τις υπέροχες αναρτήσεις σου! Αν και μετά από πολύ καιρό... Καλή σαρακοστή ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλημέρα σου και καλή σαρακοστή. Κι εγώ λόγω υποχρεώσεων έχω κόψει αναγκαστικά τις πολλές βόλτες στα μπλόγκ. Ελπίζω να περάσω σύντομα από το δικό σου ξανά :)

      Διαγραφή
  7. Δεν συμφωνώ μαζί σου, η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύπλοκη, κατά πάσα πιθανότητα οι Ρώσοι είναι οι ‘κακοί‘ της υπόθεσης και ευτυχώς για όλους μας τις ΗΠΑ δεν τις κυβερνάει ο George W Bush και οι neocons αλλά ο Barack Obama.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφωνείς σε ποιο πράγμα; Στο οτι οι Αμερικανοί μέσα στον 21ο αιώνα έχουν αιματοκυλίσει ένα κάρο χώρες χωρίς κανένα σοβαρό επιχείρημα, πράγμα για το οποίο τώρα κατηγορούν τον Πούτιν; Το οτι τώρα έχουν Ομπάμα και όχι Μπους δεν ξεπλένει τις αμαρτίες του πρόσφατου παρελθόντος.

      Διαγραφή
  8. Δεν έγραψα κάτι τέτοιο και προφανώς οι ΗΠΑ αλλά και άλλες Δυτικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί σε άλλες χώρες, πολλές φορές χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ ο οποίος είναι ο κατ' εξοχήν αρμόδιος οργανισμός για αυτά τα θέματα. Θέλησα να πω ότι ο George W Bush ήταν οπαδός αυτής της νοοτροπίας, αν είναι να κατηγορήσουμε για κάτι τον Obama είναι γιατί δεν έχει κλείσει το guantanamo, όσον αφορά τον Πούτιν με το πλούτισε η χώρα άρχισε ιμπεριαλιστιούς πολέμους, αν είναι να γράψω σαν Έλληνας, δηλαδή σαν Δυτικός, αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία διαλέγω δαγκωτό τις πρώτες, αν μη τι άλλο υποθέτω ότι γνωρίζεις τι εστί Εφραίμ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνεχίζεις να μην με καταλαβαίνεις. Εγώ δεν υποστήριξα τον Πούτιν, είπα απλά πως είναι άκυρο να τον κράζουν οι Αμερικανοί, όταν εκείνοι έχουν εισβάλει σε κράτος με καμία εθνική, πολιτισμική κλπ συνάφεια με αυτούς, όπως το Ιράκ, (σε αντίθεση με την εισβολή στην καθ' όλα Ρωσική Κριμαία) και με πρόσχημα τα ανύπαρκτα όπλα του Σαντάμ. Όσο για την εξωτερική πολιτική των Αμερικανών αλλά και όλων των σοβαρών κρατών, αυτή έχει μια συνέχεια ανεξάρτητη των κυβερνήσεων που αλλάζουν. Μόνο η δική μας αλλάζει με κάθε νέα κυβέρνηση. Οπότε ναι, μπορώ να κράζω και τον Ομπάμα για τα πεπραγμένα των προκατόχων του. Άλλωστε ο ίδιος είχε αποφασίσει την εισβολή στην Συρία και αν δεν έκαναν πίσω οι Βρετανοί τώρα θα είχε γίνει κι εκεί του Ιράκ. Πάντως ελπίζω ποτέ να μην βρεθούμε στο δίλημμα ΗΠΑ ή Ρωσία. Πάντα με χάλαγαν οι επιλογές Σκύλα και Χάρυβδη. Καλό μεσημέρι :)

      Διαγραφή
  9. Δεν έχω δει πιο υποκριτικό πράγμα στη ζωή μου. Δε μπορεί να μη ντράπηκε έστω και λίγο λέγοντάς το...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβάμαι πως δεν ντράπηκε καθόλου το "παχύδερμο". Καλό σου βράδυ μικρή :)

      Διαγραφή
  10. Δεν καταλαβα... γιατι πρεπει να ντραπει ο Κερι;
    Η αληθεια ειναι οτι παρα πολλοι Αμερικανοι ΔΕΝ ηθελαν την επεμβαση στο Ιρακ και στο Αφγανισταν αλλα... ας οψεται η παρεουλα του Μπους.
    Τωρα οσον αφορα τον Κερι μαλλον δεν εχεις δει το ποσο αντιθετος ηταν για τον πολεμο στο Ιρακ και Αφγανισταν.
    Ο Κερι δεν εχει να ντραπει για τιποτα οσα εκανε ο Μπους!
    Θα ηταν κατι σαν να λεγαμε οτι, τα εκανε μανταρα η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ και γι αυτο θα πρεπει να ντρεπεται... ο ΣΥΡΙΖΑ!
    Επ ευκαιριας να θυμησω οτι εμεις οι Ελληνες βαλαμε φασιστες στη Βουλη και ακομα δεν μπορουμε να τους ξεφορτωθουμε; Και επειδη αυτο το εκαναν καποιοι ανεγκεφαλοι θα πρεπει να ντρεπονται καποιοι αλλοι που καμια απολυτως σχεση δεν εχουν με την Χρυση Αυγη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φυσικά και θα έπρεπε να ντρέπεται. Εκτός κι αν, για παράδειγμα, δεν θα έπρεπε να ντρέπονται και οι Γερμανοί για όσα έκαναν οι Ναζί. Επίσης, όπως είπα και στον Ιωάννη ποιο πάνω η Αμερικανική πολιτική δεν είναι καφενείο όπως η δική μας να αλλάζει άποψη κάθε που αλλάζει ο εκάστοτε υπουργός. Έχει συνέχεια και συνέπεια. Άρα και διαχρονικές ευθύνες. Μην ξεχνάς δε πως αν και σαφώς λιγότερο πολεμοχαρής η διακυβέρνηση Ομπάμα από του Μπούς, ήταν έτοιμη πριν λίγους μήνες να εισβάλει στην Συρία για τα χημικά που και καλά έριχνε ο Άσαντ όταν μάλλον τα έριχναν οι αντικαθεστωτικοί (αν είχαν πέσει και ποτέ). Και αν δεν είχαν κάνει πίσω οι Βρετανοί τώρα θα είχατε άλλο ένα Αφγανιστάν στα χέρια σας. Όσο για την παρουσία Χρυσαυγιτών στην Ελληνική βουλή βεβαίως και είναι όνειδος για όλους μας όχι μόνο όσους την ψήφισαν. Απλά η ευθύνη φυσικά βαραίνει περισσότερο τους ψηφοφόρους της.

    Υ.Γ: Και δεν το παίζω ηθικολόγος, αυτό είναι πολιτική κακά τα ψέματα και κυρίως των μεγάλων δυνάμεων. Αλλά ας μην δουλευόμαστε και από πάνω. Είναι αυτό που λέμε πως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάς για σκοινί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Απλά η ευθύνη φυσικά βαραίνει περισσότερο τους ψηφοφόρους της (Χρυσης Αυγης)"

    Το ιδιο και για εδω!
    Η ευθυνη φυσικα βαραινει τους ψηφοφορους του Μπους!

    Καταλαβαινω τι θες να πεις, σεβομαι τη αποψη σου, αλλα επιτρεψε μου να εχω διαφορετικη αποψη.
    Εγω δεν ντρεπομαι για τα πιστευω ή τις πραξεις ακροδεξιων-φασιστων ή οποιουδηποτε αλλου που παιζει "παιχνιδια" με τον κοσμο! Η ντροπη ειναι 100% δικη τους! εγω δεν εκανα τιποτα κακο, ουτε το υποστηριξα κατι κακο για να ντρεπομαι!
    Ντρεπομαι για τα δικα μου λαθη, για οτι ισως κακο εχω κανει εγω, ομως για τα λαθη και τα κακουργηματα των αλλων οχι δεν ντρεπομαι και δεν εχω καμια ευθυνη, αλλοι ειναι αυτοι που επρεπε να ντρεπονται!
    Δεν ντρεπομαι επειδη οι Ναζι σκοτωσαν, αλλα το καταδικαζω!
    Δεν ντρεπομαι που στο Ιρακ σκοτωνουν gay, αλλα το καταδικαζω!
    Δεν ντρεπομαι που οι Χρυσαυγιτες σκοτωνουν μεταναστες -αλλα και Ελληνες- αλλα το καταδικαζω!
    Η ντροπη ταιριαζει στα καθαρματα που κανουν εγκληματα, και οχι σ αυτους που δεν εχουν κανει απολυτως τιποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως γίνεται μπέρδεμα με την χρήση της ευθύνη. Από την μία έχουμε την πραγματική ευθύνη των πράξεων, από την άλλη την ιστορική "ευθύνη". Όταν μόλις πριν 10-12 χρόνια οι Αμερικανοί έκαναν τα ίδια με τον Πούτιν είναι το λιγότερο άκομψο να τον εγκαλούν τώρα με αυτό το πρόσχημα. Υπάρχουν και καλύτερα επιχειρήματα από το "δεν είναι πλέον 19ος αιώνας". Σε ότι αφορά τους λαούς δε, πιστεύω υπάρχει και η "συλλογική ευθύνη". Αν εγώ ήμουν πολίτης ενός κράτους που σκότωνε ομοφυλόφιλους όπως στο Ιράκ θα ντρεπόμουν για την χώρα μου. Με αυτό το σκεπτικό το λέω.

      Διαγραφή
  13. Ο οργανισμός που καθορίζει τις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες είναι ο ΟΗΕ, αν μία χώρα θέλει να επιτεθεί σε μία τρίτη πρέπει να προσφύγει σε αυτόν. Δεν το έκανε ούτε ο Bush για το Ιράκ όπως και δεν το έκανε ο Πούτιν για την Ουκρανία, όσον αφορά τη συλογική ευθύνη είναι μεγάλη κουβέντα μιας και από την μία δεν φταίμε εμείς για την πράξη των άλλων, δημοκρατία γαρ, αλλά από την άλλη πρέπει να αντιδράμε σε όσους την παραβαίνουν, μιας και ευτυχώς η Ελλάδα είναι μία αστικού τύπου δυτική δημοκρατία έχουμε ελευθερία στην ίδρυση και συμμετοχή σε κόμματα. Ευτυχώς δεν ζούμε στη Ρωσία όπου τα ελέγχει ο Πούτιν, στις ΗΠΑ, όπως άλλωστε και σε όλες τις Δημοκρατίες, καμιά φορά ο λαός ψηφίζει λάθος κυβερνήσεις, ο τρόπος για να διορθώσει το λάθος του είναι στις επόμενες εκλογές να ψηφίσει διαφορετικά, για αυτόν τον λόγο σου έγραψα ότι οι Αμερικανοί ψήφισαν Ομπάμα.

    Για να μην μου πεις δάσκαλε που δίδασκες μαζί με κάτι γνωστούς μου έφτιαξα το κόμμα Ευρώπη-Οικολογία, αν θέλεις μπες στο site μας και άσκησε μας κριτική: http://europe-ecology.gr/blog/, μία από τις βασικές μας θέσεις είναι η μη-βία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου κακά τα ψέματα, ο ΟΗΕ με τα μόνιμα μέλη που έχουν βέτο, με τα συμφέροντα που τον κινούν, είναι μάλλον μαριονέτα. Έχεις πάντως δίκιο πως πέρα από την όποια ευθύνη, ιστορική, ηθική κλπ, υπάρχει και ο τρόπος να δράσεις πολιτευόμενος ή ψηφίζοντας σοβαρούς ικανούς πολιτευτές. Απ΄οτι καταλαβαίνω δοκιμάζεις τις δυνάμεις σου στον δύσκολο αυτό στίβο. Θα περάσω να δώ τις θέσεις σας να ενημερωθώ. Πολύ καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή

Ρίξε κι εσύ μερικά μπετά, μπορείς :)

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails