Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Και ένα διάλειμμα από τις κλασικές ταινίες

Και οι δύο παρουσιάστηκαν στο φετινό Sundance Festival, αυτό με τις συνήθως προχώ και κουκουρούκου ταινίες. Φέτος από ο,τι διαβάζω, έτυχαν πολλές ταινίες μαζεμένες με θεματολογία "ιδιαίτερες" ερωτικές σχέσεις. Από αυτές είδα δύο και στις παρουσιάζω.
Πρώτη το "Adore" ή "Perfect mothers" (για το αγγλόγλωσσο κοινό) ή "Ιδιαίτερες αδυναμίες" για το ελληνικό.

Μπερδευτήκατε; Μην ανησυχείτε τα πράγματα είναι απλά. Δυο κορίτσια μεγαλώνουν ως κολλητές παιδικές φίλες σε ένα ειδυλλιακό παραθαλάσσιο παράδεισο κάπου στην Αυστραλία. Μεγαλώνοντας συνάπτουν σχέσεις (αχ πόσο λόγιος είμαι όταν θέλω) η μία με τον γιό της άλλης όντες και οι δύο 19 χρόνοι παίδαροι σέρφερς.

Δεν γνωρίζω την αξία του θεατρικού κειμένου της Doris Lessing με τίτλο "The Grandmothers" πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία, η τελευταία όμως δύσκολα πείθει σε κάτι τον θεατή. Ανολοκλήρωτοι χαρακτήρες, αποσπασματικά και ασύνδετα συμβάντα, διάλογοι μέτριοι ως αστείοι συντελούν ώστε η ταινία να μην έχει τίποτα δραματικό, όπως θα περίμενε κάποιος από ένα έργο που πραγματεύεται αυτό το θέμα. Νομίζω δε, πως η τελική γεύση που μου άφησε ήταν αυτή του επιφανειακού έργου.

Δεύτερη ταινία το "A teacher" μια ταινία μικρής διάρκειας (μόλις 75 λεπτά) που πραγματεύεται την καταστροφική κατάληξη μιας σχέσης καθηγήτριας αγγλικών σε λύκειο, με έναν ανήλικο μαθητή της.
Κι εδώ θα έλεγα πως είχαμε μια "χαμένη" ευκαιρία, ή όπως καλύτερα το λέει ο Peter Debruge στο Variety, "If cinema can be divided into paintings and sketches, “A Teacher” is an example of the latter". 
Θα μείνω στην πολύ καλή ερμηνεία της Linday Burdge ιδικά από το σημείο που αρχίζει η κατάρρευση της σχέσης. Ίσως αν η ταινία ήταν μεγαλύτερη σε διάρκεια και υπήρχα καλύτεροι συμπρωταγωνιστές, η ταινία να ήταν ένα μικρό αριστούργημα. Αλλά όχι τώρα. Επίσης εκπληκτική βρήκα την μουσική που γράφτηκε για την ταινία από τον Brian McOmber που με την σκληράδα της προετοιμάζει και άλλοτε τονίζει τα συμβαίνοντα επί της οθόνης.

Αν την πετύχετε κάπου και μπορείτε ρίξτε της μια ματιά. Νομίζω πως αξίζει έστω και ως πρωτόλειο κάπως έργο πολύ περισσότερο από την πρώτη ταινία που ανέφερα που δεν δείχνει να είχε να δώσει κάτι περισσότερο.

Καλό βράδυ σε όλους σας και καλή θέαση σε ό,τι αποφασίσετε να δείτε.

Υ.Γ: Και για να μην λέτε πως το παίζω πολύ κουλτουριάρης, σήμερα έχει το μενού το World war Z, μια ταινία με ζόμπια και τον Μπραντ Πιττ. Γκάβλα και για τους 2 λόγους!!!

16 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Ε άμα έχει 10χρονους σέρφερ νατο δούμε το έργο να σχηματίσουμε μια γνώμη! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά που με ενημέρωσες μαλεράκο. την πρώτη είχα σκοπό να τη δώ. την άλλη όχι.

    όσο για την ταινία με τα ζόμπι, πως τις παρακολουθείτε αυτές τις ταινίες;;;

    ταινία ωραία είναι το red 2 με τον μπρους γουίλις, το τζον μάλκοβιτς, την έλεν μίρεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Hfaistiwnas
    Καλέ όχι 10 χρονοι!!!! 19 χρονοι!!! χαχααχαχχα. Καλημέρα μικρέ

    @ ria
    Α, λατρεύω τις ταινίες με τα ζόμπια και γενικά με ξεκοιλιάσματα χαχα. Βασικά αν και την έχω την ταινία που λές, ακόμα δεν έχω δεί το 1 οπότε θα τα δώ με την σειρά. Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημέρα σας αγαπημένε μας λόγιε φίλε.
    σαν μια λεκάνα που σέβεται τον εαυτό της,θα δω την πρώτη ταινία με τις φίλες και τους γιους,που κάνουν τράμπα!
    τον μπραντ τον είχε στον θερινό εδώ στο άργος αλλά δεν πήγα να το δω,δεν είναι το στυλ μου,
    σου στέλνω φιλάκι και καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εεε και εσύ! Το 0 είναι δίπλα στο 9!!! Μην μας πάνε και μέσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα σε μαλώσει η Ακαδημία..επέστρεψε στις ταινίες που έβλεπες!!Πλάκα κάνουμε,θα τσεκάρω το ''Teacher''..το ''World war z'' ωραιότατο blockbuster με ζόμπι αλλά δίχως στάλα αίματος..Θα σου αρέσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλές οι πχιότητες, αλλά επειδής ακόμα έχει ζέστη και το σηκώνει το μπλοκμπάστερ ο καιρός, δώσε ζόμπι στο λαό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tην πρώτη ταινία την είδα!
    Να σου πω την αλήθεια λίγο με ψιλοσόκαρε, αν και γενικά δεν σοκάρομαι εύκολα.
    Ισως επειδή είμαι μητέρα με γιους σε παρόμοιες ηλικίες.
    Θα συμφωνήσω ότι η ταινία δεν είχε τίποτε το εντυπωσιακό, και ήταν αρκετά επιφανειακή.
    Σημειώνω την δεύτερη να την δω σε πρώτη ευκαιρία.
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό με τον B.P το κατεβάζω μέρες τώρα και κατεβασμό δεν έχει!
    Από τα άλλα το ΑDORE θα το τιμήσω δεόντως...
    Ευχαριστώ!
    Φιλιά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μα το Sundance Festival βγάζει μαργαριταράκια κάθε φορά που τα περιμένω πως και πως!
    Δεν παριστάνω την κουλτουριάρα, ένα βίτσιο έχω κι εγώ:P

    Φιλάκια πολλά Μαλεράκο μου:))
    Καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάνε εικόνα του πως το βίωσα το θέμα: Θερινός κινηματογράφος στη σκιά του Αρχαίου Θεάτρου του Άργους. Πέτρινη μάντρα γύρω-γύρω με κισσό.
    Δροσιά, ανυπαρξία κουνουπιών, στα πόδια μου να κοιμάται ένα γατί, η κόκα κόλα να ρέει άφθονη και το ποπκόρν δωρεάν για φέτος για όποιον παίρνει αναψυκτικό. Πολυθρόνες τύπου σκηνοθέτη και ανάμεσά τους τραπεζάκια από θήκες ταινιών. Και κάτω χαλικάκι. Και στην οθόνη Ο ΘΕΟΣ Μπραντ!!!
    Όχι, πες μου κουμπάρε, τι άλλο να ζητήσω από τη ζωή μου;

    Τις άλλες δύο ταινίες δεν τις είδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μα πού οδεύουμε mahlerίνο, είναι δυνατόν, η μία με τον γιο της άλλης; Ούτε στην Πάνια δε βγαίνουν τέτοια περιστατικά! Αλλά Αυστραλία δεν είπες; Ε, εκεί τους πειράζει στο μυαλό ο καιρός που είναι ανάποδος :p

    Το World War Z μου άρεσε αρκετά μπορώ να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ christina
    Καλή μου λεκάνα καλησπέρα. Τον Μπράντ σιγά μην τον δώ σινεμά. Μόνο για κατέβασμα μουχαχαχα. Πάντως και στην άλλη ταινία είναι ωραίο το γκομενάκι χαχα. Πολλά φιλιάααα

    @ Hfaistiwnas
    Ε μα ναι, μην πάμε και μέσα τσάμπα και άδικο χαχα. Φιλιά πολλά :)

    @ academy
    Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει χαχα. Καλό-μέτριο το World War Z, για τα πατατάκια και τίποτε άλλο. Από χτές επέστρεψα σε κλασικότερα θεάματα και θα ενημερώσω άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Πιγκουίνος
    Και όταν είναι και τσάμπα ακόμα καλύτερα. Γιατί αν είχα πληρώσει να την δώ αυτή την ταινία θα έβριζα. Φιλιάααα

    @ ΕΛΕΝΑ
    Γειά σου Έλενά μου. Εμένα λίγο με σόκαρε το πόσο ψύχραιμα το αντιμετώπιζαν οι 4 τους στην ταινία, περισσότερο για τον λόγο πως ακόμα και σε μια προχώ κοινωνία όπως η Αυστραλέζικη δεν νομίζω να είναι τόσο δεκτικοί. Γενικά πάντως δεν έπειθε πως είχε κάτι να πεί. Καλό σου μεσημέρι.

    @ Λιακάδα ☼
    Μέρες, εμένα μου κατέβηκε αμέσως. Όσο για το Αντόρ, δες το αλλά μην περιμένεις πολλά κατά την γνώμη μου. Καλό σου μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ serenata
    μαργαριτάρια αλλά μερικές φορές και φρικτές πατάτες. Δεν λέω πως κάτι τέτοιο είναι αυτές οι ταινίες, αλλά οκ δεν είναι και οτι καλύτερο κυκλοφόρησε πρόσφατα. Καλή σου μέρα

    @ Αθηνά...
    θα μπορούσες να ζητήσεις να βγάλει ο Θεός κάποια στιγμή το μπλουζάκι του. Εγώ τσάμπα περίμενα με τα χαρτομάντιλα παραδίπλα. Τελικά έμεινα μόνο με το σακούλι πατατάκια χαχα. Φιλούμπεεεες

    @ spirou
    Χαχα, λες να φταίει ο καιρός τους? Το Ζ καλό ήταν για κατεβασμένο, πέρασε και η ώρα αλλά οκ δεν είναι από τις ταινίες που θα ξαναδώ, όπως για παράδειγμα το Dawn of the dead που το έχω δεί 15 φορές. Επίσης να δείς το Under the dome είναι καλή σειρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ρίξε κι εσύ μερικά μπετά, μπορείς :)

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails