Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΦΙΝΑΛΕ ΟΠΕΡΑΣ Vol. 1

Μέχρι τα τέλη περίπου του 18ου αιώνα, οι περισσότερες όπερες τελείωναν σχετικά χαρμόσυνα, με τους πρωταγωνιστές να βρίσκουν την αγάπη και ο έρωτάς τους (βασικό θέμα του 99% των έργων του μελοδράματος) να θριαμβεύει επί των πτωμάτων όλων όσων τους στάθηκαν εμπόδιο. 
Από ένα σημείο και μετά μας έμειναν μόνο πτώματα καθώς και οι πρωταγωνιστές βρίσκουν τραγικό συνήθως θάνατο που είτε τους ενώνει οριστικά στον άλλο κόσμο, είτε τους λυτρώνει από μιαν αγάπη που ίσως δεν ήταν και τόσο αληθινή. 
Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα προσωπικά αγαπημένα φινάλε των έργων του ρεπερτορίου από όσα ξέρω μέχρι στιγμής. Τα βίντεο είναι ενδεικτικά (και όχι απαραίτητα οι καλύτερες ερμηνείες) ανάλογα με το τι υλικό βρήκα στο youtube.
Καλή σας θέαση και κυρίως ακρόαση :) 


1-La Traviata
Παρίσι, πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Η Violetta Valéry είναι μια πόρνη. Πολυτελείας βέβαια, όχι σαν κάτι τελευταίες που παίρνονταν κάτω από τις γέφυρες του Σηκουάνα για ένα παντελόνι τζίν Lewis και ένα σωληνάριο οδοντόκρεμα Κολινός. Έτσι καταφέρνει να τυλίξει έναν υποκόμη, να συζήσει μαζί του, να τους χωρίσει ο πατέρας του-γιατί η σχέση του γιόκα με την πουτάνα είχε χαλάσει το καλό όνομα της οικογένειας, να την κάνει ρόμπα ο τελευταίος που νομίζει πως η Violetta ήταν ψωλέτα και για αυτό τον παράτησε. Ε, δεν της έφταναν όλα αυτά της κακομοίρας έχει και φυματίωση στο τελευταίο στάδιο. Λίγο πριν πεθάνει, επιστρέφει ο αγαπημένος της που έχει μάθει την αλήθεια για τον λόγο του χωρισμού τους, ο μετανιωμένος "πεθερός" κι ένας γιατρός μάλλον για μπούγιο διότι η μανδάμ είναι φανερό πως απλά χρειάζεται νεκροθάφτη. Λίγο πριν ξεψυχήσει η Violetta δίνει την ευχή της στον αγαπημένο της να βρεί κάποια που θα τον αγαπήσει και με την τελευταία της πνοή ομολογεί πως πλέον δεν πονά, νοιώθει ξανά δυνατή και ευτυχισμένη για να πέσει νεκρή κάνοντας τους θεατές να βαλαντώσουν στο κλάμα (αν τα έχει πει καλά).



2-Norma
Γαλατία 50π.Χ. H Norma είναι ιέρεια της Μεγάλης Θεάς της Σελήνης των Γαλατών.  Θεωρητικά θα έπρεπε να είναι μια άσπιλη και αμόλυντη παρθένα. Πρακτικά το κάνει κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση με τον Pollione, Ρωμαίο στρατηγό και κατακτητή της πατρίδας της με τον οποίο έχει αποκτήσει και 2 μούλικα. Τον τελευταίο καιρό ο Pollione έχει μολύνει και την έτερη παρθένα του ναού την Adalgisa (μα τέτοιο σουξέ ο Ρωμαίος?). Μέχρι να φτάσουμε στο τραγικό φινάλε, η Norma έχει ρίξει στάχτη στα μάτια των Γαλατών που θέλουν να πολεμήσουν τους Ρωμαίους (με σκοπό να μην κινδυνεύσει ο Pollione)  λέγοντάς τους πως δεν το επιτρέπει η Θεά. Έχει σκεφτεί να σκοτώσει τα παιδιά της, τo μετανιώνει, παρακαλεί τον Pollione να γυρίσει κοντά της και όταν τρώει πίτα τον δίνει στεγνά στους Γαλάτες να τον σφάξουν. Μετά το μετανιώνει πάλι (έλεος μανδάμ) αναλαμβάνει τελικώς την ευθύνη για τα προαναφερθέντα αίσχη, και αφού παρακαλεί τον πατέρα της να μην πληρώσουν τα παιδιά της τα δικά της λάθη, πέφτει στην φωτιά. Ξαφνικά την ακολουθεί μετανιωμένος στην πυρά και ο Pollione που αυτοκτονεί μαζί της αν και θα ήταν απλούστερο να μην είχε κάνει όλες τις μαλακίες που οδήγησαν στην κατάσταση αυτή.




3-Thais
Συνεχίζουμε με άλλη μια πουτάνα του μελοδράματος (βρε σαν πολλές δεν μαζεύτηκαν;) αυτή την φορά στην Αίγυπτο της ύστερης αρχαιότητας τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Η Thais, πόρνη στο επάγγελμα αλλά όχι φυσικά στην ψυχή έχει μαγέψει ολόκληρη την πόλη της Αλεξάνδρειας ως μια ιέρεια της Αφροδίτης. Ο μοναχός Athanael και το σινάφι του από ρυπαρούς ρασοφόρους αποφασίζουν να εξαγνίσου την πόλη και να την απαλλάξουν από τα μάγια της Θαϊδος. Να μη σας τα πολυλογώ, ο Αθαναϊλ μαγεύεται από τα κάλλη της εταίρας, η κορασίδα από τα λόγια του για τον καλό Χριστούλη, και οι δύο τους το σκάνε στην αφιλόξενη έρημο. Εκεί μετά βίας καταφέρνουν να φτάσουν σε ένα γυναικείο μοναστήρι οπού ο Αθαναϊλ αφήνει σχεδόν ετοιμοθάνατη την Θαϊδα για να πάει στο δικό του. Όμως πλέον είναι για αυτόν αργά. Δεν μπορεί να ξεχάσει την Θαϊδα και λίγους μήνες μετά επιστρέφει στο μοναστήρι για να την ξαναδεί. Όμως η πρώην πόρνη είναι πλέον ετοιμοθάνατη από την ταλαιπωρία στην έρημο και μια νηστεία με μπρόκολο και κουνουπίδι 3ών μηνών που την είχε θερίσει. Προσπαθεί να της εξηγήσει πως την αγαπά όμως η Θαϊδα σε θρησκευτική έκσταση και επιθανάτιο παραλήρημα μιλάει για αγγέλους και άλλα χριστιανικά κουλά πριν τελικά πεθάνει και αφήσει τον Αθαναϊλ μπουκάλα με την πίστη του, και το πουλί στο χέρι. 




4-Madama Butterfly
Από την Αίγυπτο του 4ου μ.Χ. αιώνα, στο Ναγκασάκι του 20ου αιώνα, πριν φυσικά το ρημάξουν οι Αμερικανοί με τα πυρηνικά. Ηρωϊδα της όπερας αυτής η εύπιστη Cio-Cio San, για εμάς τους δυτικούς Madama Butterfly, παντρεύεται τον Αμερικανό αξιωματικό του πολεμικού ναυτικού Pinkerton o οποίος την παντρεύεται για να έχει να ξεχαρμανιάζει όταν πιάνει λιμάνι μέχρι να βρει κανονική Αμερικάνα νύφη. Η μικρή τον ερωτεύεται σφόδρα, εκείνος την κοροϊδεύει φόδρα να μην τα πολυλογώ την καθιστά έγκυο και φεύγει με το πλοίο. Η μικρή Butterfly ξεροσταλιάζει χρόνια περιμένοντας τον, μέχρι που κάποια στιγμή ο αγαπημένος της επιστρέφει για να τον δεί παντρεμένο με άλλη γυναίκα και σκοπό της επιστροφής του να της πάρει το παιδί τους στην Αμερική. Ε τι να κάνει και η προδομένη κόρη, αποφασίζει να κάνει χαρακίρι με το μαχαίρι που είχε κάνει παλιότερα και ο πατέρας της. Λίγο πρίν το τέλος αποχαιρετά το παιδί της και χύνει τα σωθικά της στο πάτωμα αντί να ξεκοιλιάσει τον άπιστο που την δούλευε τόσα χρόνια. (εδώ δεν έχει βίντεο κανονικό αλλά όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα κάποιο που να είναι ανεκτά συγκρίσιμο με αυτό με την ερμηνεία της Κάλλας).


Αυτά τα ολίγα από εμένα για σήμερα. Εύχομαι να σας αρέσει το μικρό αυτό αφιέρωμα, κι αν όχι κουράγιο γιατί θα ακολουθήσουν κι άλλα χαχαχα. Καλό σας βράδυ παίδες :)

49 σχόλια:

  1. ευτυχώς που υπάρχεις και εσύ λατρεία και με ξεστραβώνεις την βλαχούλα!
    αποφάσισα και ποια ηρωίδα που ταιριάζει.
    η κυρά μπάντερφλαι θα είμαι,που είναι κατατρεγμένη και προδομένη!!!!

    σου στέλνω μεγάλο φιλί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σαι καλά!!!
    Περνάω από σένα γιατί ξέρω πως κρατάς το επίπεδο ψηλά!
    Πολλά φιλάκια:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mahlerάκο μας....
    Πολύ καιρό είχα να έρθω από τα μέρη σου.... Μόνο τελευταία ξαναασχολούμαι με το blogging.... Όπως πάντα αγαπώ τις αναρτήσεις σου σχετικά με την όπερα, ή μάλλον την ιταλική όπερα....
    Σε ευχαριστούν τα αυτιά μου και η καρδιά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλερ μου!
    Σας παρακαλώ δεν θα θελα.. θεϊκό ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ christina
    πράγματι μιλάμε για μια καραβοτσακισμένη ηρωϊδα. ώστε σου ταιριάζει γάντι? Ε βλέπε να μαθαίνεις να μην κάνεις τα ίδια λάθη χαχαχα
    Καλό βράδυ :)

    @ serenata
    ε τι να κάνουμε, για ένα επίπεδο ζούμε χαχα. Καλό σου βράδυ :)

    @ Drmakspy
    χαίρομαι που σιγά σιγά βρίσκεις την διάθεση να μας επισκέπτεσαι ξανά. Χαίρομαι που σου αρέσει η όπερα ,έστω και μόνο η Ιταλική. Καλό σου βράδυ :)

    @ Hfaistiwnas
    χαχαχα όχι άλλη όπερα να υποθέσω? καλό σου βράδυ αγορίνα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όχι βρε! Είναι το σχόλιο που άφησες στις Κυανοτυπίες και χτες έβλεπα ατάκες τις Σάσας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Hfaistiwnas
    ααα άλλο εκείνο. Ναι το άφησα το σχόλιο γιατί με ξέρεις τι άνθρωπος είμαι. Μακριά από εμένα η κατινιά και το κουτσομπολιό χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σαν το φινάλε της μαντάμ μπατερφλάι, κανένα!

    είσαι θεός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Hfaistiwnas
    πες το ψέματα.

    @ ria
    έχω κλάψει άπειρες φορές ακούγοντας την Κάλλας σε αυτό. Πραγματικά υπέροχο. Είχα καμιά 20αριά αλλά θα μου έπαιρνε χρόνια να το τελειώσω το πόστ για να τα βάλω όλα χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ παιδί μου, έκτακτο το αφιέρωμα

    (μα κουνουπίδι και μπρόκολο η δύστυχη; Τη δίαιτα Άτκινς έκαμε;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ tremens
    η Άτκινς είχε και κρέας ή κάνω λάθος??? πάντως με τέτοια νηστεία λογικό που είχε πέσει σε παραλήρημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλά οι περιγραφές σου θα έπρεπε να βρίσκονται σε κάθε πρόγραμμα όπερας που σέβεται τον εαυτό της, όχι μπράβο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ BLUEPRINTS
    βρε λες να πλασάρω την ιδέα στα λυρικά θέατρα του κόσμου? μπορεί να βγάλω και κάνα φράγκο γιατί σαν αρχιτέκτονας δύσκολα το βλέπω. Καλό σου βράδυ και ψυχραιμία. Με το πόστ που έκανες θα πρέπει να ανεχθείς διάφορες άσωτες κουράδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Που να ξέρω παιδί μου, εγώ της πάπιας κάμω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κάνε εικόνα: Εσύ κι εγώ στο θεωρείο και όσο εκτυλίσσεται το έργο, επειδή δεν καταλαβαίνω χριστό από αυτά που ακούω, μου ψιθυρίζεις την υπόθεση όπως ακριβώς την έχεις γράψει π.χ. Η Βιολέτα ήταν ψωλέτα ή μια πουτάνα του μελοδράματος κ.λπ. κ.λπ.
    Ίσως έτσι να μπορούσα να την συμπαθήσω την οποιαδήποτε όπερα.
    Όχι βέβαια ως δράμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @christina
    Α μαρή λεκάνα που θες να μου γίνεις και μαντάμ μπατερφλάι!
    Καταθλιπτικιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έμαθα και για τις όπερες αλλά δε προλαβαίνω να τις ακούσω!Δε πειράζει!!Μόλις πάω Κρελμίνο θα βάλω στο γραφείο μου και θα ακούω,στα διαλλείμματα των εμβατηρίων μας φυσικά!:Ρ:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπα,δεν κατέχω το θέμα,αδερφέ,,
    όσο και να προσπαθήσεις να με επιμορφώσεις,πέρασα απλώς για μια καλημέρα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Απο εχθές προσπαθώ να ανεβάσω τα φινάλια. κανείς εξπλόρης δεν με θέλει. Αλλαααα με αποζημίωσες!!!
    κλαίω απο τα γέλια !!!!!
    και η μουσική στην τσίτα, ντάλα γραφείο. Να ανέβει το πίπεδο παιδί μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. «Συνεχίζουμε με άλλη μια πουτάνα του μελοδράματος (βρε σαν πολλές δεν μαζεύτηκαν;» χαχαχαχαχαχαχα
    να΄σαι καλά μ’έκανες και γέλασα πρωί-πρωί μαλεράκι μου.
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ Αθηνά...
    να σε πώ βρε κουμπάρα, εκεί που κάνω το εξπλέϊν της όπερας να έχουμε και κάνα μεζεδάκι να τσιμπάμε για την λιγούρα?? Όσο για την πρωταγωνίστρια μου λίγα λόγια χαχαχα. Καλημερούδιαααα

    @ Ρασκόλνικωφ
    αν δεν βρίσκεις ρεύμα για το πικάπ στο γραφείο σου, είναι που μένεις σε μια σπηλιά στη Σιβηρία και απλά το έχεις χάσει μουχαχαχα. Καλημέρα καλό μου ΚΟυμούνι ;)

    @ VAD
    χαχαχα δεν πειράζει που δεν το έχεις, ο καθένας τα ακούσματά του. Όλα έχουν την αξία τους φίλε μου. Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ ZouZouna
    τελικά τα καταφέρατε αγαπητή μου. ΠΟλύ καλημέρα σας :)

    @ DaisyCrazy
    μα ένα κακό πράγμα τόσες πόρνες μαζεμένες χαχαχα. Καλή σου μέρα :)

    @ christina
    Απλά ζηλεύει, μην πτοείσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μην ψάχνεις ερμηνίες, αν είσαι Καλλικός! δεν θα βρείς.
    οχι πως δεν υπάρχουν αλλά....

    αντίληψες εσύ τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ZouZouna
    με δυσκολία αλλά νομίζω αντίληψα χαχα. Καλημέραααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η Κάλλας στην Madam Buterfly αξεπέραστη!
    Αγαπημένη όπερα Carmen. Αλλά κι εκεί θανατικό γμτ μου! Καλά λένε πως Έρωτας είναι απλά ένας Θάνατος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ Ben Provis
    όντως αξεπέραστη φίλε μου!! Όσο για τον έρωτα μπορεί να είναι θάνατος, αλλά ωραίος θάνατος. Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @mahler76
    Φυσικά κουμπάρε μου! Θα τσιμπάμε κάτι ελαφρύ! Δύο φρυγανίτσες με ένα αγριογούρουνο ανάμεσά τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Αθηνά...
    αν δεν ταιριάζαμε, δεν θα κουμπαριάζαμε χχαχα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Θα με κανεις να αλλαξοπιστησω και να αγαπησω την οπερα με τετοιες αναρτησεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ Vicky
    δεν χρειάζεται να αλλάξεις πίστη μπορείς να πιστεύεις σε πολλές μουσικές ταυτόχρονα ;)
    Πάντως επειδή οι υποθέσεις πάνω κάτω δεν διαφέρουν στην ουσία τους από το πως τις παρουσίασα μπορείς να καταλάβεις πως δεν είναι και δύσκολο να δείς μιαν όπερα. Το στόρι τουλάχιστον είναι βγαλμένο από την ζωή. Καλό σου μεσημέρι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλά ο Αλέξιας περιδιαβαίνει τα μπλογκς και κηρύττει το λόγο του αντιφασίστα;Δεν το κρύβω,είμαι πολύ περήφανος που ήμουν από τους πρώτους που τον ξεμπρόστιασαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @τ2φ
    Σούργελα υπάρχουν πολλά. Σαν αυτόν όμως κανένας χαχαχα. Καλά εδώ ο ίδιος ο Κασιδιάρης λέει πως δεν είναι φασίστας είναι εθνικιστής. Τι να πεί κανείς βρε αγορίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Το θέμα είναι ότι και δίκιο να είχε δεν έχει τρόπο να το διεκδικήσει,μπάζει από παντού ο κακομοίρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλό ήταν δεν λέω ,την επόμενη θέλω να παντρέψεις όπερα με ροκ εντάξει;
    Έχεις εναλλακτικές βρε για δουλειά, κάτι θυμάμαι για πιάτα, δορυφορικά ντε μην σου ανοίγω την όρεξη
    φιλιά πολλά γατουλι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @ ΦΟΥΛΗ
    κάτι θα βρώ να κάνω Γατάρα μου. Χμ έχεις δίκιο, θα κάνω κι ένα πόστ με ρόκ όπερες στο μέλλον. Καλά είσαι εσύ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλά είμαι ,αν εξαιρέσεις τα νεύρα που εχω,και αυτό γιατί τη Δευτέρα εχω ραντεβού σε γιατρό και η 4ημερη απεργία των καραβιών με έχει ξενερώσει και παραμένω δεμένη στο λιμάνι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @ ΦΟΥΛΗ
    ωχ σου έκατσε τέτοιο θέμα με τα πλοία??? ελπίζω να βρείς άκρη Γατάρα μου. Εγώ από αύριο διπλοβάρδια στην Σχολή :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μπαμ κάνει η κουλτούρα mahler μου...Πρέπει να γράφεις τα προγράμματα της όπερας!Τουλάχιστον να υπάρχει και κάτι ενδιαφέρον να δούμε εκεί,χαχαχα.
    Καλημέρες και καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @paliokoritso...
    αχ η κουλτούρα με έφαγε το έχω καταλάβει χαχαχα. Καλό σου βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ήσουν κατατοπιστικότατος. σε σημείο να με κάνεις να αγαπήσω την όπερα (σχεδόν).

    για να 'μαι ειλικρινής μόνο μια δική σου διασκευή σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω θα έβλεπα ευχάριστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @ lemonostiftis
    χαχα μα δεν είναι διασκευές, αυτές είναι οι υποθέσεις. Στο ποιο κόσμιο βέβαια χαχα. Καλή σου μέρα αγορίνα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. χαχαχαχα, το ξέρω πως είναι οι υποθέσεις αλλα πραγματικά θα ήθελα τη δική σου ...θεώρηση/ματιά/πινελιά/ερμηνεία πάνω σ'αυτές. μόνο τότε θα πήγαινα να δω όπερα. σκέψου το, ένας θεατής ήδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Λοιπόν, να βρούμε σπόνσορα να ανεβάσουμε μια τέτοια παραγωγή. Πραγματικά η πρώτη ύλη είναι εκεί και περιμένει λίγο πείραγμα για να γίνει της κακομοίρας χαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Πολύ ωραία τα εξηγείς! Ε όλα δεν είναι και τόσο μαύρα.Και με το πουλί στο χέρι ευχάριστη είναι η ζωή! Αρκεί να πετά,να φτάνει τα ουράνια...

    Υπερμίκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @ georgios papadopoulos
    με το πουλί στο χέρι μια χαρά είναι όταν δεν έχεις εναλακτική που να το βάλεις. Άμα την έχεις και σου φεύγει μέσα από τα χέρια είναι μια πίκρα χαχα. Χαίρομαι που σε ξαναβλέπω από τα μέρη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ρίξε κι εσύ μερικά μπετά, μπορείς :)

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails