Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

10 ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ CD

CD (ή μήπως είναι cds??) που συντέλεσαν στη δημιουργία του μουσικού μου γούστου, κάποια που έλιωσαν από το πολύ παίξιμο και κάποια που συνδέθηκαν με συγκεκριμένες στιγμές της ζωής μου. Παρουσιάζονται χωρίς συγκεκριμένη σειρά προτίμησης αν και έχουν μπεί σχεδόν με σειρά απόκτησης. Κάνοντας κλίκ στον τίτλο βρίσκετε πληροφορίες για τα περιεχόμενα του εκάστοτε cd. Καλή ακρόαση σε όσους ακούσετε τα αποσπάσματα, καλή βδομάδα σε όλους σας :)




Ναι ξέρω τι θα πείτε, πως το αγόρασα για τον ντιβέ τίτλο. Και ίσως να μην έχετε άδικο αφού εκείνη την εποχή δεν είχα ιδέα από όπερα. Αλλά μου φάνηκε καλή ιδέα μια συλλογή με επιλεγμένες άριες και ερμηνεύτριες, από τα σουξέ διάσημων έργων. Και λάθος δεν έκανα αφού ως σήμερα πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει κάποιος να ακούει όπερα είναι με μια αντίστοιχη συλλογή. Από τα 2 cd της συσκευασίας αρχικά ξεκατίνιαζα μόνο το πρώτο που μου ακουγόταν πιο "εύκολο". Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να μπορέσω να εκτιμήσω και στην συνέχεια να λατρέψω το 2ο. Από αυτό το 2ο cd, ακούμε την άρια Komm Hoffnung από την όπερα Fidelio του Beethoven ερμηνευμένη από την Waltraud Meier.




2-Maria Callas, Popular music from tv film and opera CD 1- CD 2 (η μαλακία το amazzon τα έχει ως ξεχωριστά cd αν και είναι συλλογή διπλή)
Άλλη μια συλλογή λοιπόν, αυτή την φορά με άριες της Μαρίας Κάλλας, άριες που είχαν ακουστεί σε τηλεοπτικές παραγωγές, κινηματογραφικά έργα, ε και φυσικά όπερες χαχαχα. Λατρεμένα 2 cd που ουσιαστικά με εισήγαγαν στην τέχνη της μεγαλύτερης ερμηνεύτριας όλων των εποχών. Μαζί με αυτό το cd είχα αγοράσει από το Metropolis και το "Υποφέρω" της Βανδή (τι παρακμήηηη τι παρακμήηηη) διότι από τότε ήταν καμένο το μυαλό μου δεν έγινε παρανάλωμα από το πολύ blogging. Από το 2ο cd ακούμε την άρια Ah! Je veux vivre από την όπερα Romeo et Juliette του C. Gounod.


3- La Traviata
Το cd με το οποίο οριστικά και αμετάκλητα με κέρδισε η όπερα. Δώρο της Ε. για την βοήθειά που της προσέφερα στην ολοκλήρωση της διπλωματικής της, ήταν το πρώτο cd ολοκληρωμένης όπερας που αποκτούσα. Για πρώτη φορά άκουγα στο σύνολό του ένα έργο διαβάζοντας παράλληλα το libretto (τα λόγια δηλαδή) κατανοώντας έτσι αυτά που με έκανε να αισθανθώ η ίδια η μουσική. Φυσικά μιλάμε για την ζωντανή ηχογράφηση της όπερας του G. Verdi από τo Teatro Αlla Scala του Μιλάνου το 1955, με πρωταγωνίστρια την Μαρία Κάλλας (και πλειάδα άλλους εξαιρετικούς καλλιτέχνες), ηχογράφηση που θεωρώ την καλύτερη που έγινε ποτέ σε αυτό το έργο. Από το 2ο cd, ακούτε το φινάλε της όπερας.


4- Aida

Η όπερα AIDA του G. Verdi πάλι με την Μαρία Κάλλας προστέθηκε στην συλλογή μου την ημέρα που πληροφορήθηκα την επιτυχή κατάληξη των κατατακτηρίων εξετάσεων και την είσοδό μου στο Πολυτεχνείο. Η συγκεκριμένη όπερα ήταν επίσης η πρώτη που παρακολούθησα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και η 2η παράσταση όπερας που έβλεπα. Την ίδια ημέρα οι Antique ήρθαν 3οι στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision και εγώ αντιμετώπισα την απορία και χλεύη των μελών των 2 Fun Club Eurovision (στα οποία ήμουν τότε γραμμένος-ω ναι!!!) που έχασα αυτή την ιστορική στιγμή. Από την ηχογράφηση αυτή, ακούμε την Fedora Barbieri στη σκηνή της καταδίκης A lui vivo, la tomba!...Sacerdoti:compiste un delitto!


5-Norma
 Η όπερα Norma του Bellini ήταν η πρώτη όπερα που είδα live στις 23 Μαρτίου του 2001 στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το συγκεκριμένο cd ήταν το 2ο ολοκληρωμένης όπερας που αγόρασα και το ξεκατίνιασα στο παίξιμο. Αν και πλέον σπανίως το ακούω δεν μπορεί παρά να έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Λογικά θα έπρεπε να ακούσουμε την Casta Diva την διασημότερη άρια της όπερας και σίγουρα μια από τις γνωστότερες ολόκληρου του ρεπερτορίου. Αντ΄αυτού θα ακούσουμε το φινάλε της όπερας. Deh! Non volerli vittime


6- Le temps des Castrats

Έχοντας ακούσει στο Τρίτο Πρόγραμμα την άρια Cara la dolce fiamma (από τον Άρη Χριστοφέλλη) από την όπερα Adriano in Siria του J.Ch. Bach, έψαχνα εναγωνίως μια ηχογράφηση της άριας που έγινε μια από τις πλέον αγαπημένες μου, έπεσα πάνω σε αυτό το cd με άριες (ναι άλλη μία συλλογή) γραμμένες για castrati τραγουδιστές, (τις παλιές εποχές τους ηρωικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους των έργων όπερας τους ερμήνευαν ευνουχισμένοι άντρες), στο δίσκο ερμηνευμένες από κόντρα τενόρους. Αν και σε αυτό δεν υπήρχε η άρια που έψαχνα, το cd  στάθηκε η αφορμή (μαζί με την ταινία Farinelli il Castrato) να γνωρίσω το προκλασικό οπερατικό ρεπερτόριο που έγινε και η μεγάλη μου αγάπη στα χρόνια που ακολούθησαν. Σταδιακά βρήκα και άκουσα όλες τις όπερες, αποσπάσματα των οποίων υπήρχαν στο cd. Από μία από αυτές, την όπερα του Mozart Mitridate Re di Ponto ακούμε την άρια Va, va, l'error mio palesa, ερμηνευμένη από τον Jochen Kowalski



7- Cleofide
Στο παραπάνω cd υπήρχαν 2 άριες της όπερας Cleofide του Johann Adolph Hasse με τις οποίες ερχόμουν σε οργασμό, κοινώς έχυνα. Έκανα λοιπόν τα πάντα για να βρώ ολόκληρη την όπερα την οποία τελικά και αγόρασα δίνοντας ουκ ολίγα. Ο δισκοπώλης όταν την είδε, διότι είχα κάνει παραγγελία σιγά μην την είχαν στο ράφι, έπαθε σοκ. "231 λεπτά μουσικής Μπαρόκ, 4 ολόκληρα cd πως θα τα αντέξεις?"μου είπε. Ε όχι μόνο τα άντεξα, αλλά τα λάτρεψα. Διότι οι αδερφές έχουμε αντοχές μην μας βλέπετε έτσι. Ακόμη και σήμερα όταν κάθομαι να την ακούσω την ακούω ολόκληρη, και την ακούω και κανονικά και στερεοφωνικά χαχαχα, οπότε ήταν πολύ δύσκολο να διαλέξω ένα μόνο κομμάτι να σας βάλω. Όπως και να έχει here it is, η άρια Generoso risuegliati, o core από τον Derek Lee Ragin.


8-Tristan und Isolde

Το cd με το οποίο κόλλησα ανεπανόρθωτα με τον Wagner και την Birgitt Nilsson. Αν και είχα αγοράσει και παλαιότερα κάποια cd με έργα του Wagner δεν είχα καταφέρει να τα ακούσω ολόκληρα. Προφανώς δεν ήμουν έτοιμος. Με αυτό το cd έγινε το κλίκ και μπόρεσα να καταλάβω και να νιώσω. Στην περίπτωση αυτή δεν θα προτοτυπίσω, και ναι θα ακούσουμε το φινάλε της όπερας, το περίφημο Liebestod .


9-Rosa Death of a composer, a horse drama
H όπερα αυτή, έργο του Luis Andriessen στην μουσική, και του Peter Greenaway στο libretto, έργο του 1994 αν δεν απατώμαι, υπήρξε πρόταση ενός σούπερ καθηγητή της σχολής και το έργο που με εισήγαγε στην μαγεία της σύγχρονης όπερας. Όταν πριν χρόνια είχε προβληθεί από το Κανάλι της Βουλής παράσταση της όπερας, είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τους ημιθανείς αρτηριοσκληρωτικούς θεατές του καθώς λίγο το γυμνό λίγο η υπόνοια του σέξ μιας γκόμενας με ένα άλογο προσέβαλε τα χριστά τους ήθη.  Από το έργο αυτό, του οποίου το cd δεν βρίσκω και έχω συφιλιαστεί πως το έχω δανείσει μια τελειωμένη αδερφή με την οποία δεν μιλάμε πλέον, ακούτε το φινάλε όπως το βρήκα στο youtube.


10-Elektra
 Εισαγωγή στον κόσμο του Richard Strauss, όχι ψέματα, καθιέρωση του συγκεκριμένου συνθέτη στα γούστα μου ως αγαπημένου με αυτή την όπερα, η εισαγωγή έγινε με την Salome. To σκοτεινό σύμπαν του Strauss είναι αλήθεια πως με κέρδισε αμέσως και πλέον αποτελεί έναν από τους αγαπημένους μου συνθέτες. Ακούμε το φινάλε της όπερας.


***bonus cd-Salome

Την συγκεκριμένη όπερα γνώρισα από τηλεοπτική μετάδοση παράστασης από τον ΕΡΤ3 κάτι αιώνες πρίν. Με ένα εκπληκτικό κάστ, η παράσταση αυτή έγινε από τις αγαπημένες μου.  Ο λόγος που την βάζω εδώ είναι διότι την μετάδοση της τηλεόρασης είχα μετατρέψει σε audio συνδέοντας το βίντεο με την κάρτα ήχου του pc μαλάκα πατέντες τρελές τότε, και την έκανα cd με κανονικό εξώφυλλο, αυτό που βλέπετε επάνω και την άκουσα άαααπειρες φορές. Από αυτή την παράσταση, σε βίντεο αυτή την φορά, έτσι για να κλείσουμε και με λίγο οπτικό υλικό, η Catherine Malfitano ως Σαλώμη στον χορό των 7 πέπλων.

Και κάπως έτσι κλείνει το πρώτο από τα αφιερώματα για την όπερα. Είμαι σίγουρος πως θα μπορούσα να βάλω και 2-3 ακόμη cd όμως αυτά ξεχωρίζω σήμερα ως τα πλέον αγαπημένα.  Και ναι, στο μπάνερ του μπλόγκ επάνω είναι όντως η Britney Spears  που θα μας συντροφεύει για όσο θα διαρκεί το οπερατικό μας ταξίδι (πολύ παραλήρημα σήμερα).

53 σχόλια:

  1. fuck, μόλις έιδα πως μερικά από τα κατεβασμένα εξώφυλλα έχουν και ένα άσπρο περιθώριο πάνω κάτω. Συγχωρέστε με αλλά βαριέμαι να τα διορθώσω τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα σαν το Υποφέρω δεν υπάρχει...χαχαχαχαχ...άμα ρωτήσεις μια φίλη μου,εκείνη τη περίοδο την είχα τρελάνει με αυτό το τραγούδι...δε ξέρω η μουσική του με εξιτάρει αφάνταστα....χαχαχχαχαχ...αυτό ακούω και τώρα...καλά που μου το έφερες στο μυαλό...
    Αφιερωμένο σου...με όλο το γέλιο του...
    http://www.youtube.com/watch?v=GGYWFaLceC4
    Καλησπέρα....!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μα καλά, αποκαθήλωσες την Μαρία κι ανεβάζεις το ξόανο (σόρρυ Μπρίτνεϋ αλλά δε σ'αντέχω) ενώ κάνεις αυτό το αφιέρωμα; (όντως καμένος αδελφάκι μου), φιλιά ρε συ, προχώρα όπως μπορείς και καλή σου βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εξαιρετικά!! μια δική μου μεγαλη αγάπη και η Carmen!! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρε γλυκιέ μου βγάλε όμως τη Britney!! Αφιονίζομαι κάθε φορά που τη βλέπω!! Απαπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ωραίο το οπερατικό σου ταξίδι. πάντως νόμισα ότι μπήκα σε λάθος μπλογκ μόλις είδα τη δεσποινίδα Σπίαρς! :Ρ

    καλή βδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δε θα σχολιάσω το πόστ αλλά το νέο banner!

    Mπρίτνι, θεά μας πήρες τα μυαλά!
    Μπρίτνι, θεά μας πήρες τα μυαλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε γατούλι εεελεος, πουλιά γλώσσες, και η Μπρίτνεϋ, που κολλάνε αυτά με την Κάλλας;;αν δεν φτιάξεις τα άσπρα στο φόντο των εξώφυλλων εγώ δεν ξανά μπαίνω στο μπλοκ σου...
    φιλιά πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. britney ? ποσο κουρουμπελος παιζει να σαι βρε παιδι μου χαχαχαχα
    και κοιτα να δεις συμπτωση. αυτα ειναι και τα δικα μου αγαπημενα αλμπους ολων των εποχων ΑΧΧΑΧΑΧΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧ ποσο απολαμβανω να σε πειραζω βρε μαχλερ ΠΟΣΟ .. :)))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. δες που με εχεις κανει και ακουω οπερα ρε κουφαλα! του andriessen πολυ καλο! χαιρετησματα μαχλαρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ηλέκτρα και Σαλώμη σκέτο θρίλερ το εξώφυλλο!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πρώτα θα τα ακούσω όλα (δεν είναι αυτά τα 10 καλύτερα δικά μου) και μετά θα σου πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. και βγάλε αυτή τη γλυφιτζούρω από το μπάννερ καλό μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλά από Μάλερ τίποτα στα 10 πρώτα???
    Nα αλλάξεις το nick σε Callas76!!!!
    :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΕΞαιρετικό γούστο! Τα 2 του Στράους είναι θρυλικά, είναι και από τα δικά μου αγαπημένα!

    Πάντως, πράγματι o Μάλερ που είναι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @BLUEPRINTS
    μα πως θα δικαιολογήσω οτι είμαι στο κάγκελο βρε??? Καλή σου μέρα αγορίνα μου.

    @Leviathan
    ν είσαι καλά αγορίνα μου, καλή βδομάδα σου εύχομαι.

    @Amélie Μelon
    ήταν να μπέι αλλά κόπηκε στο τσάκ είναι η αλήθεια :)
    Επίσης, λευτεριά στην Britney!!! χαχαχα
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Ουφ!
    χαχα είδες τι κάνει μια αλλαγή στο μπάνερ? Πολύ καλή σου μέρα :)

    @Gay in Evia
    επίσης, Μπρίτνει ζούμε για να σε ακούμε, ή να μην σε ακούμε όπως γουστάρει ο καθένας χοχοχο. Καλημερούδια :)

    @ΦΟΥΛΗ
    όλα κολλάνε στο ταραγμένο μου μυαλό χοχο. Εμείς θα τα πούμε και σήμερα από κοντά. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ασωτος γιος
    ουυυ, έχω καμιά 300αριά αγορασμένα. Εγκληματίας κανονικός χοχοχο. Καλημερούδιαααα

    @Basilis
    καλά άσε και οι 2 μας πέσαμε ο ένας στο πόστ του άλλου και δεν καταλάβαμε Χριστό. Λίγα όμως για την Britney γιατί η κοπέλα προσπαθεί. Φιλάκια μωράκιιι

    @Constantine
    σε έριξα στην πρέζα δηλαδή χαχαχα. Του Andriessen είναι γαμάτη όπερα και εντελώς σύγχρονο άκουσμα. Καλημερούδια τρελέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Hfaistiwnas
    και σκέτο θρίλερ είναι και η υπόθεσή τους :)
    Καλή σου μέρα

    @mamma
    κοίτα, μιλάμε για τα αγαπημένα cd όχι απαραίτητα έργα. Αυτό θα είναι άλλο πόστ. Άκουσέ τα όμως και πές μου. Πολλά φιλιά. Επίσης, να μην ακούω κακή κουβέντα για την βλάχα του μπάνερ μου χοχο. Καλημέρα :)

    @kikop80
    δεν έβαλα Mahler διότι δεν έχει γράψει όπερες και το αφιέρωμα είναι μόνο για όπερες. Καλή σου μέρα

    @Dynx
    όπως είπα και στον φίλο πιο πάνω το αφιέρωμα αφορά μόνο όπερες και όχι συμφωνικά έργα. Το είχα γράψει στο προηγούμενο πόστ και για αυτό δεν το έβαλα ξανά στον τίτλο. Όταν κάνω κάτι αντίστοιχο με τα συμφωνικά φυσικά και θα μπεί ο Mahler. Καλή σου μέρα αγορίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @karkinos7
    αδελφέ σε ξέχασα χαχα. Το Υποφέρω τα σπάει βασικά. Είναι από τα καλύτερά της κομμάτια. Την καλησπέρα μου και τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. βρε μαλεράκι έκανες κοτζάμ αφιέρωμα στην Κάλλας και την αφαίρεσες απ'το σαλόνι του μπλογκ αντικαθιστώντας τη με.. αυτή με το γλειφιτζούρι;! Τρελό! :)))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ!!!!ΣΤΡΑΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ.
    ΑΦΗΝΩ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟ -ΦΩΤΕΙΝΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ.ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. CD's, βρε αθεόφοβε, είναι στον πληθυντικό! Και βάλε πίσω στην θέση της την Callas, γιατί θα κανονίσω με την μαμά σου να σου κόψει το Internet (πάλι)!!!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Να σου πω την αλήθεια κι εγώ σκιάχτηκα λίγο με τη Britney. :D Και διάλεξες και τα κατάλληλα posts για να αλλάξεις το banner!!! ΧΑΧΑΧΑΧΑ. Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Οριστε πως θα περασει η εβδομαδα μου! Ακουγοντας καθε μερα και απο ενα αποσπασμα!! ;)

    Μαρουλοφιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ωραια πολυ ωραια.. τ πρωτα τα εχω, τα ελοιωσα.. αυτο το μπαροκινο μου εκανε κουκου ...θα το βρω καπου να το εξετασω και αυτο..
    Ε οκ.. σκιαχτηκα με την Μπριτ...κανε κατι...η Καλλας ηταν θεα γμτ πως μπορεσες?
    DAN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ειδες που ειμαστε τοσο ιδιοι και τοσο διαφορετικοι συναμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. σιγα να μην εχεις ομως και σιντια με την λαιδη αντελα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλέ ζει ακόμα η Μπρίτνεϊ; τι με λες, αν δεν το έλεγες ούτε που θα την καταλάβαινα από τη φωτό...

    Στα σοβαρά τώρα (sic) αν και το αυτί μου δεν είναι εκπαιδευμένο σε όπερα, θα της δώσω μια ευκαιρία, με προβλημάτισες με αυτό το ποστ, μήπως δεν είμαι αρκετά πχιοτικιά.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλέ ζει ακόμα η Μπρίτνεϊ; τι με λες, αν δεν το έλεγες ούτε που θα την καταλάβαινα από τη φωτό...

    Στα σοβαρά τώρα (sic) αν και το αυτί μου δεν είναι εκπαιδευμένο σε όπερα, θα της δώσω μια ευκαιρία, με προβλημάτισες με αυτό το ποστ, μήπως δεν είμαι αρκετά πχιοτικιά.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @DaisyCrazy
    xaxa τρελό όσο κι εγώ όμως χαχα. Καλό σου βράδυ :)

    @JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
    σε ευχαριστώ αγορίνα μου. Ακούς να υποθέσω κι εσύ κάπου κάπου όπερα?

    @Asteroid
    καλά μην βαράτε ρώτησα ο άνθρωπος. Μα καλά τέτοιο μένος όλοι για την Μρίτνεϊ γιατί ρε παιδιά ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @Εκείνος
    χιχι κάπως πρέπει να δικαιολογήσω πως είμαι στο κάγκελο :))
    Kaλό σου βράδυ

    @Marouli
    τότε σίγουρα θα περάσει τέλεια η βδομάδα σου!! Καλό βράδυ

    @dsquared
    καλέ θα επανέλθει η Κάλλας ένα αστείο έκανα!!! Το μπαροκάκι αν δεν το βρείς πές μου να καθαρίσω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κάτω τα χέρια από τη Μπρίτνι όλοι σας γιατί θα γίνουμε από δυο χωριά!

    Leave Britney alooooooooooooneeeeeeee!!!!!

    http://www.youtube.com/watch?v=kHmvkRoEowc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @Παπαστρατής Το "Θηρίο" Ιωάννη
    σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου. Επίσης :)

    @Basilis
    είναι τρομακτικό αλήθεια!! χαχα

    @stella
    όχι, η αλήθεια είναι πως τέτοια cds δεν έχω. Φιλούρες

    @jaiel
    δεν είναι θέμα του ότι ακούγοντας γίνεσαι περισσότερο ποιοτικός, απλά ακούς κάτι πραγματικά όμορφο. Όσο για την Μρίτνεϊ μέχρι που έκανα το πόστ ζούσε. Μετά την καλοσύνη με την οποία την αντιμετώπισαν όλοι όσοι μπήκαν εδώ δεν ξέρω. Καλό βράδυυυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @Gay in Evia
    αχ την φάγανε την κοπέλα!!! καλά το είχα ξεχάσει το κακόμοιρο αυτό στο βίντεο. τι τραγικός!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Τον Τριστάνο τον έχω ακριβώς στην ίδια εκτέλεση. Την εισαγωγή του και το Liebestod σε μερικές δεκάδες εκτελέσεις. Με τσακίζει. Απλά όσο περνάνε τα χρόνια ο Parsifal πλέον τα επισκιάζει όλα.
    Δεν ήξερα ότι ο Andriessen έχει συνεργαστεί με τον Greenaway. Ταιριαστοί θα ήταν, φαντάζομαι. Σε μια κασέτα αρχαία έχω κάτι δικό του, θα πρέπει να το ξαναβρώ.
    Η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια μ' εσάς που ακούτε όπερα: δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται από τις δισκοθήκες και τις προτιμήσεις σας να λάμπει επί μονίμου βάσεως διά της απουσίας του ο Don Giovanni. Ειλικρινά, δεν το καταλαβαίνω - και δεν έχω πάρει ποτέ πειστική απάντηση, όσο κι αν χτυπιέμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μα τι σου εχει κανει το κοριτσι;
    Εχει τοοοσο "ταλεντο"... χα-χα-χα!

    τωρα παρε μια ανασα και...
    check this out...

    http://www.youtube.com/watch?v=el0DJSLVjKk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ακόμα δεν την έχεις ξεφορτωθεί;
    Quelle decadence, mon cher!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ντροπή πια!!!!
    Λοίπουν οι
    1.Λαίδυ 2. Γωγώ Μαστροκώστα 3.Στέλλα Μπεζεντάκου 4.Ίνα Λαζοπούλου 5.Αδάμ και Μαρία κλπ.

    Να σου πω την αλήθεια μου, αν και αγαπώ κλασσική μουσική, η όπερα λίγο με κουράζει, εκτός από κάποιες συγκεκριμένες άριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @alexk
    καλά Liebestod και εισαγωγές Τριστάνου έχω κι εγώ δεκάδες. Πάρσιφαλ ακόμη δεν έχω ακούσει, ναι κράξε με το αξίζω. Όσο για τον Ντον Τζιοβάνι θα κάνει γκέστ εμφάνιση σε επόμενα πόστ. Αυτό άλλωστε αφορούσε αγαπημένα cd όχι απαραίτητα και έργα. Θεωρώ αγαπημένο έργο αυτό που το έχω σε πολλές εκτελέσεις, όταν φυσικά υπάρχουν.
    Πάντως χαίρομαι που ακούς κι εσύ όπερα και θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις σου και στα επόμενα πόστ. Καλό σου βράδυ

    @Ephemeron
    τι τόσο καλή είναι χωρίς το φτιάξιμο η φωνή της? την περίμενα πολύ χειρότερη μουχαχαχα. Καλό βράδυ

    @Asteroid
    μα τι μένος για την κακομοίρα την βλάχα. Μέχρι στο τρελάδικο έφτασε για την τέχνη της δεν την λυπάσαι?

    @Θράσος
    ε αυτές είναι για ατομικά αφιερώματα χαχα.Πολλοί που ακούνε συμφωνική μουσική πάντως δεν μπορούν την όπερα. Οι δικές σου αγαπημένες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. η Σαλώμη μόνο γι' αυτούς τους λόγους σου άρεσε; αχ η αγνωμοσύνη των ηθοποιώνε και των μουσώνε. (θα δώσω το ρόλο αλλού.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @highvoltagepress
    γιατί είσαι προπέτα? Εδω έβαλα τα αγαπημένα cd όχι τα αγαπημένα έργα κατ'ανάγκη. όταν θα έρθει η ώρα θα μιλήσω εκτενώς για την όπερα που με έκανε πρωταγωνίστρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Για τον Parsifal σου αξίζει λιθοβολισμός, όχι απλώς κράξιμο. Για να' μαι ειλικρινής δεν πολυακούω όπερα, εκτός από την προαναφερθείσα (που όμως δεν είναι απλώς όπερα, αλλά αυτό και άλλα πολλά...), μερικά ακόμη πράγματα του Wagner, τον Πύργο του Κυανοπώγωνα του Bartok (καθότι μέγας φαν του συγκεκριμένου συνθέτη και απολύτως εθισμένος στη μουσική του) και ορισμένα άλλα πράγματα αποσπασματικά. Πιο πολύ ασχολούμαι με την instrumental μουσική των αντίστοιχων εποχών, ξεκινώντας από Bach και φτάνοντας μέχρι 2η σχολή της Βιέννης και Messiaen. Εκεί κάτι κατέχω. Ο Don Giovanni με στοιχειώνει πάντα. Κάποτε είχα ένα τμήμα της εισαγωγής του σαν ringtone, αλλά φίλοι μου είπανε ότι τους παγώνει το αίμα, οπότε το κατήργησα.
    Επίτρεψέ μου να παραθέσω ένα αστραπιαίο απόσπασμα από τον Parsifal με τον απόλυτο μαέστρο, τον Knappertsbusch. Είναι συνταρακτικό για δύο λόγους: α) ο τρόπος που διευθύνει, οι κινήσεις του (σκέψου τι τους είχε κάνει στις πρόβες, είχε πει η πρώην γυναίκα μου) και β) το συγκεκριμένο πέρασμα, η Verwandlungsmusik: 300 χρόνια εξέλιξης της δυτικής μουσικής συμπυκνώθηκαν σε αυτό, μέσα σε μερικά λεπτά. Μετά από αυτό δεν έμεινε τίποτε πια να πει κανείς, οπότε και περάσαμε στην ατονική μουσική.
    http://www.youtube.com/watch?v=NxLdDNNEc1k
    Ζητώ συγνώμη για το εκτενέστατο σχόλιο (είναι να μη μου δώσεις πληκτρολόγιο εμένα...)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. 1. Δε δανείζουμε ποτέ ποτέ ΜΑ ΠΟΤΕ cd σε τρίτους...ούτε στην ίδια μας τη μάνα (που δε λέει ο λόγος!)

    2. Περιμένω με αγωνία τη συνέχεια του αφιερώματος. Έχω εντυπωσιαστεί! Η καλή όπερα είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Κάθε τέτοιο έργο είναι και ένας ξεχωριστός κόσμος.

    Στο λέω πάντως θα στενοχωρηθώ αν στη συνέχεια δε δω μία τουλάχιστον όπερα του Mozart :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @alexk
    ε όχι και να ζητάς συγνώμη για το εκτενές του σχολίου, ισα ίσα που τα θέλω τέτοια σχόλια. Τώρα να πώ την αλήθεια ούτε τον συγκεκριμένο μαέστρο έχω ακούσει (βλέπω τις πέτρες να μου έρχονται) αλλά μου έδωσες υλικό για ψάξιμο στην συνέχεια. Καλό σου απόγευμα :)

    @CsLaKoNaS
    αχ το συγκεκριμένο άτομο ήταν κάποτε φίλος :( την πάτησα το ομολογώ. Όσο για τον Μότσαρτ έρχεται στο επόμενο αφιέρωμα θα τον δείς εκεί αλλά και στα επόμενα. Καλό σου απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @alexk
    ε όχι και να ζητάς συγνώμη για το εκτενές του σχολίου, ισα ίσα που τα θέλω τέτοια σχόλια. Τώρα να πώ την αλήθεια ούτε τον συγκεκριμένο μαέστρο έχω ακούσει (βλέπω τις πέτρες να μου έρχονται) αλλά μου έδωσες υλικό για ψάξιμο στην συνέχεια. Καλό σου απόγευμα :)

    @CsLaKoNaS
    αχ το συγκεκριμένο άτομο ήταν κάποτε φίλος :( την πάτησα το ομολογώ. Όσο για τον Μότσαρτ έρχεται στο επόμενο αφιέρωμα θα τον δείς εκεί αλλά και στα επόμενα. Καλό σου απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Οι πέτρες θα σου'ρθουν, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ο Knappertsbusch θεωρούνταν αυθεντία στον Parsifal και δύο ηχογραφήσεις του της όπερας (δε θυμάμαι τα έτη, '51 και '60-κάτι ίσως) θεωρούνται ορόσημα, ειδικά η παλιότερη από αυτές. Την έχω. Διηύθυνε στο Beyreut συνεχώς τότε, με διευθυντή του φεστιβάλ τον γιο του Βάγκνερ. Ο Parsifal τελειώνει με μια σκηνή όπου κατεβαίνει ένα περιστέρι και ίπταται πάνω από τον ήρωα. Ο γιος του Βάγκνερ ήθελε κάτι πιο μοντέρνο και αποφάσισε να καταργήσει το περιστέρι. Ο Knappertsbusch αρνήθηκε να διευθύνει την όπερα χωρίς αυτό, οπότε ο γιος (που ήταν εξίσου χειριστικό κάθαρμα με τον πατέρα του) κατέφυγε στο εξής τέχνασμα: έβαλε το περιστέρι, αλλά με τέτοιο τρόπο που μόνο ο Knappertsbusch και η ορχήστρα το βλέπανε, όχι το κοινό. Ο τελευταίος δεν έμαθε ποτέ τι είχε συμβεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @alexk
    εεε μην βαράς είπαμε θα το κοιτάξω χαχαχα. Όσο για το περιστέρι, αυτά τα ωραία κάνουν ακόμα ποιο ωραία την όπερα μερικές φορές :)
    Καλό σου απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ρίξε κι εσύ μερικά μπετά, μπορείς :)

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails