Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Ensayo de un crimen (1955)


ή αλλιώς, Η εγκληματική ζωή του Αρτσιμπάλντο Ντε Λα Κρούζ. Άγνωστη σε μένα ταινία του δασκάλου Μπονιουέλ, δεν έχασα την ευκαιρία να την δω με φίλους στο ΑΣΤΥ (το οποίο παρεμπιπτόντως έχει και ένα μικρό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη).

Και τι ταινία!!! Τα βίτσια της αστικής τάξης, θέματα ταυτότητας φύλου, ατμόσφαιρα θρίλερ, νουάρ και κωμωδίας μαζί, Στοιχεία που θα δούμε αργότερα στο Ψυχώ, ή που βλέπουμε συχνά στις ταινίες του Αλμοδόβαρ, για να μην πω και σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ίδιου του Μπονιουέλ. Πραγματικά ιδιοφυές, πραγματικά κινηματογράφος. 

Αυτές τις μέρες, παίζεται ξανά στον Ζέφυρο "Η ωραία της ημέρας". Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα έτσι; 

Πολλά φιλιά σε όλους σας. ΘΑ έχουμε μια υπέροχη βδομάδα. 


14 σχόλια:

  1. Και σ' εμένα άγνωστη. Και δύσκολος ο τίτλος. Θέλω να πω μπερδεύομαι με το όνομα Αρτσιμπάλντο Ντε Λα Κρούζ. Όπως με τις "Τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα". Μελκιάδες Εστράδα. Ακόμα δυσκολεύομαι με αυτό το όνομα!
    Όπως και να έχει, θα προσπαθήσω να την βρω την ταινία! Με ενδιαφέρει πολύ να την δω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να την δείς σίγουρα. Με τον Ισπανικό τίτλο του πόστ μου την βρίσκεις. Αν όχι στείλε μήνυμα να σου πω περισσότερα. Φιλιάααα

      Διαγραφή
    2. Κουμπάρε μου, μόλις συνειδητοποίησα ότι η ταινία είναι του '55! Μέχρι κι εγώ ήμουν αγέννητη τότε! Γι' αυτό δεν την ξέραμε! Ναι;
      Θενκς φορ έβριθινγκ!
      Φιλί!

      Διαγραφή
    3. Εννοείται βρε κουμπάρα. Που να τα ξέρουμε αυτά εμείς τα νιάτα ;)

      Διαγραφή
  2. Φίλε Mahler76, αν σου άρεσε αυτή, μην χάσεις το Ναζαρέν, αν δεν το έχεις ήδη δει δηλαδή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Sofia μου καλησπέρα και καλωσόρισες. Το Ναζαρεν όχι δεν το έχω δεί ακόμα αλλά υπολογίζω να το δω 1η Οκτωβρίου στο αφιέρωμα στο ΑΣΤΥ αν όλα πάνε καλά. Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ αλλά δεν είμαι και τόσο καινούργια :) Σε διαβάζω αρκετό καιρό τώρα αλλά πρώτη φορά σου γράφω σχόλιο: είναι που έθιξες το αγαπημένο μου θέμα! Λατρεύω Μπουνιουέλ, ο άνθρωπος ήταν μεγαλοφυΐα, και νομίζω ότι όλα αυτά που λέει ταιριάζουν απόλυτα και στην δική μας ελληνική κατάσταση και νοοτροπία. Δες όσες περισσότερες μπορέσεις στο αφιέρωμα! Ακόμα και το Ανέβασμα στον Ουρανό που είναι πιο λάιτ, είναι υπέροχο (και σπάνιο).
    Καλή συνέχεια στο μπλογκ σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που μας φέρνει κοντά ένας από τους καλύτερους του είδους του. Πραγματικά λατρεύω τις ταινίες του. Τον γνώρισα στο ΑΣΤΥ σε κάποιο ετήσιο ταινιόραμα όπου είχα δεί τον Εξολοθρευτή Άγγελο και το Λος Ολβιδάδος. Ήταν έρωτας κεραυνοβόλος. Είναι πραγματικά υπέροχος ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τα θέματά του. Και οι συμβολισμοί του με τρελαίνουν. Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και πάλι, και ελπίζω να τα λέμε :)

      Διαγραφή
  4. Belle de Jour - τολμηρό στην εποχή του. Πόσο μακριά από τα... σημερινά αμερικάνικα...
    Ξενούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τολμηρό ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα. Διότι παρά την όποια φαινομενική απελευθέρωση παραμένουμε ως κοινωνίες σεξουαλικά καταπιεσμένες.

      Διαγραφή
  5. Μ' αρεσεις γιατι εισαι Κουλτουρα να φυγουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ρίξε κι εσύ μερικά μπετά, μπορείς :)

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails