Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Μακάριοι οι κουφοί και τυφλοί (a.k.a. Ιππόλυτος 2014)


Ε, ναι λοιπόν, ο χτεσινός Ιππόλυτος στην Επίδαυρο ήταν για τους κουφούς και τους τυφλούς. Προσωπικά έχασα το φίλινγκ ακριβώς στην αρχή, όταν η Φριτζίλα με εμφάνιση παρηκμασμένης μπουζουξούς, κάτι σαν την Τζέσικα Ράμπιτ να κάνει-γριά-πλέον σόου στις Κούκλες, να βγαίνει στην σκηνή και να λέει ΘΕΑ. 

Μωρή ΘΕΑ και στα μούτρα σου να θέλω να σηκωθώ να φωνάξω αλλά σεβάστηκα την αρχαιότητα των μαρμάρων, την αρχαιότητα της Κουμπάρας...ε, την παρουσία της Κουμπάρας ήθελα να πώ, του ξακουστού συζύγου-και ήρωα-Μήτσου, καθώς και της μοναδικής Όναρ μετά τις αγαπημένης ξαδέρφης Νατάσας. 

Δυστυχώς οι συντελεστές της παράστασης δεν μας σεβάστηκαν καθόλου. Άλλοι να υπερερμηνεύουν ουρλιάζοντας, άλλοι να υποερμηνεύουν λες και βαρυνόντουσαν. Κάποιοι δε, κατάφεραν να μην ακούγονται καν στο ανοιχτό θέατρο με την καλύτερη ακουστική στον κόσμο. 

Δυστυχώς, παρά τις προθέσεις της και την δουλειά - γιατί φαινόταν πως είχε γίνει προσπάθεια- η σκηνοθεσία της Κονιόρδου έμπαζε από παντού. Οι ερμηνευτές να κάνουν γύρους επί σκηνής για να την γεμίσουν, ο χορός άλλοτε τραγουδιστά, άλλοτε όχι, να προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του και να μην το καταφέρνει, αλλοπρόσαλλα τα κοστούμια ή μάλλον η μίξη τους, χάσιμο του κειμένου, του δράματος, των πάντων. Κρίμα γιατί το επιτελείο των ηθοποιών για άλλα μας προετοίμαζε.  Πάλι καλά που δώσαμε μόνο 5 ευρώ για τα εισιτήρια πάντως. 

Βέβαια, η βραδιά όχι μόνο δεν ήταν κακή τελικά, αλλά το αντίθετο. Διότι κάναμε σούπερ road trip με τις Όναρ και Νατάσα (δυστυχώς κωλύομαι να αναφέρω τα όσα λέχθηκαν στον πηγαιμό και τον γυρισμό) αλλά επίσης κάναμε ριγιούνιον με την Κουμπάρα και το Στεφάνι της, τα είπαμε, φάγαμε αφού φύγαμε από το θέατρο το λιγδερό μας κρεατάκι για να σπρώξουμε με το ξύγκι κάτω την παράσταση, και γενικά περάσαμε όμορφα και χαλαρά όπως τις παλιές καλές εποχές του μπλόγκινγκ. 

Πολύ πολύ το χάρηκα και εύχομαι να το επαναλάβουμε σύντομα :)

Υ.Γ 1: Αλήθεια γιατί η Φαίδρα έπρεπε να είναι ξανθιά; Μήπως ήταν χορηγός της παράστασης κάποια βαφή μαλλιών;

Υ.Γ 2: Τώρα που το ξανασκέφτομαι, με την παρακάτω φωτογραφία για πρόμο, έπρεπε να το περιμένω το χάλι.

29 σχόλια:

  1. Ήμουν κι εγώ εκεί!

    Επιτέλους είχα την ευκαιρία να πω αυτή τη φράση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την αρχαιότητα της κουμπάρας; Την αρχαιότητα;
    Φαντάζομαι εννοείς την μεγίστη εμπειρία της κουμπάρας στα Επιδαύρια! Όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι δηλαδή; Δεν σου άρεσε που έτρεχαν σαν αλλοπαρμένοι όλοι και όλες του χορού και έβγαζαν αυτές τις τόσο χαριτωμένες άναρθρες καραυγούλες "αοαοαοαο" "ωοωοωοωο" κ.λπ.
    Τσ τσ τσ, θα σε μαλώσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι αλλά τα χριστουγεννιάτικα φώτα-σωλήνας Τ8 LED τύπου φθορίου, που κοσμούσαν τα ρούχα του χορού των θηλέων, ήταν ωραίο και λαμπερό εφέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλέ σιγά το ξίγκι! Ένα σουβλάκι φάγαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να το επαναλάβουμε, διότι χαρήκαμε τα μέγιστα που σε ξαναείδαμε και που γνωρίσαμε την Όναρ και την εξαδέλφη Νατάσα! Με δυο λόγια, περάσαμε πολύ όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΥΓ. Το θέμα μου εμένα δεν ήταν τόσο στο ξανθό της Φαίδρας, όσο στο ότι παραλίγο να μην αναγνωρίσω την φωνή της ηθοποιού, που κι αν την έχω ακούσει δεκάδες φορές σε αυτή τη ζωή.

    Αλλά είπαμε, μακάριοι οι κουφοί και οι τυφλοί, κουμπάρε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν ήξερα από την διανομή πως την παίζει η ίδια την Φαίδρα θα νόμιζα πως έβαλαν κάποια άσχετη. Το ξανθό της κόμης πάντως ήταν χαρακτηριστικό της διθενιάς της παράστασης.

      Διαγραφή
  8. Κουμπάρα παράγραφος και σχόλιο; Κλαίω!

    Ναι είπες την ιστορική φράση. Άλλη μία θα την πείς και στους γάμους μου. Όσο για την εμπειρία σου στα Επιδαύρια, αλίμονο. Και στα εγκαίνια του θεάτρου μέσα ήσουν χαχαχα. Όχι τα αλλοπαρμένα που τρέχαν πάνω κάτω δεν με άρεσαν. Ούτε καν τα συντρόφια του Ιππολύτου που ήταν γιμνούλικα και γυμνασμένα. Όσο για τα φώτα, τα έβαλε η Βανδή πριν χρόνια. Το δικό μου πάντως είχε κάργα ξύγκι. Για αυτό και πήρα χοιρινή μπριζόλα χαχα.

    Θα το επαναλάβουμε με ή χωρίς παράσταση εννοείται!! Φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα κλαίω εγώ!
      Με αναφιλητά!
      Από απόγνωση που κατάλαβες ότι, ναι, ήμουν στα εγκαίνια του Θεάτρου!

      Σε ασπάζομαι!

      Διαγραφή
    2. Σιγά που θα έχανες εγκαίνιο με φαγητό. Επίσης, για να κλάψεις ακόμα περισσότερο δες και αυτό http://failgreece.tumblr.com/post/92826998225 λιώνωωωω!!!

      Διαγραφή
    3. Καλά κουμπάρε μου, δεν θες να ξέρεις!
      Το σκηνικό του συνδέσμου το έχω δει λάιβ!
      Στον γάμο νεαρής συγγενούς του κ. Μήτσου!
      Που τζάμπα πήγε η ατραξιόν, διότι το ζευγάρι πήρε διαζύγιο σε οκτώ μήνες από εκείνη την αποφράδα βραδιά της γαμήλιας δεξίωσης!

      Διαγραφή
    4. Μου κάνεις πλάκα???? Καλά τι σκηνικά έχεις ζήσει!!

      Διαγραφή
    5. Είναι επειδή είμαι σχεδόν συνομήλικη με το θέατρο της Επιδαύρου και όσο να πεις, μέσα σε τόσες χιλιάδες χρόνια, όλο και κάτι παραπάνω έχουν δει τα μάτια μου!

      Διαγραφή
    6. Xα χα χα όντως!!! Άσχετο, αλλά τι ζέστη είναι αυτή σήμερα;

      Διαγραφή
  9. Τόσο χάλια; Κρίμα ο δρόμος.. αλλά αφού περάσατε καλά..
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα καλημέρα. Ναι η παράσταση δεν έλεγε τίποτα, αλλά η βραδιά πέρασε υπέροχα :)

      Διαγραφή
  10. ζηλεύω... όχι για την παράσταση βεβαίως, αλλά θα ήταν μια ευκαιρία να καθήσω δίπλα δίπλα με το ανεκπλήρωτο, φιλιά σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ανεκπλήρωτο σε μελέτησε πάνω από την μπριζόλα πάντως. Ο,τι κι αν λέει αυτό. Πολλά φιλιά και θα σας δώ και από κοντά ελπίζω πριν λακίσετε για διακοπές :)

      Διαγραφή
  11. Αστα αυτα, για τη μασα πηγες... και κρυβεις τις παρασπονδιες σου στη διαιτα με το να κραζεις την παρασταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α χα χα ένα δίκιο το έχεις φίλε. Δεν έβλεπα την ώρα να τελειώσει το δράμα να πάω να φάω.

      Διαγραφή
  12. καλημερα καλε μου φιλε!
    καλη εβδομαδα να εχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλή σου μέρα έστω και τόσο ζεστή όσο η σημερινή!

      Διαγραφή
  13. Εγώ άσχετη είμαι με τα θεατρικά, το βλέπω ερασιτεχνικά το πράμα. Αλλά χαίρομαι όταν κάποιος που γνωρίζει από αυτά, λέει τη γνώμη του ανοιχτά χωρίς να καλοπιάνει κανέναν. Επίσης, εντελώς άσχετο, απλά για να πω τη γνώμη μου, ποτέ δε μπόρεσα να καταλάβω γιατί κάποιος να κάνει μια παράσταση αρχαίου θεάτρου με σύγχρονα ρούχα κτλ. Όχι, θα το αρνούμαι μέχρι να πεθάνω.
    Χαίρομαι όμως που πέρασες ωραία, τα μονοήμερα road trips είναι τα καλύτερα! Αυτό το "όπως τις παλιές καλές εποχές του μπλόγκινγκ" μίλησε στην καρδιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα δεν με χαλάνε τα μοντέρνα. Αρκεί να έχουν κάποιο νόημα, να μην καταστρέφουν το κείμενο και τελικά βλέπουμε μια διασκευή του και πολλά άλλα. Πάντως πέρασα φανταστικά. Άντε να κανονίσουμε να πάμε και μαζί για καμιά παράσταση ή και για καφέ γιατί όχι, να γνωριστούμε έτσι στο χαλαρό σαν τον παλιό καλό καιρό.

      Υ.Γ: Η αλήθεια είναι πως αν έγραφα σε κάποιο μέσο περισσότερο αναγνωρίσιμο η κριτική μου θα ήταν κάπως περισσότερο στρογγυλεμένη γιατί δεν θα ήθελα να στενοχωρήσω και τους συντελεστές. Αλλά τώρα που με διαβάζετε λίγοι και καλοί μπορώ να κράξω όσο θέλω χο χο χο

      Διαγραφή
    2. ΝΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙ!!

      Διαγραφή
    3. Δες το πρόγραμμά σου και κανονίζουμε. Καλοκαίρι είναι χρόνο θα βρούμε. Αν σε βολεύει Αθήνα κάπου κεντρικά θα χαρώ πολύ να τα πούμε από κοντά!

      Διαγραφή
  14. Ένα όνειρό μου είναι να δω κάποτε μια καλή παράσταση στο θέατρο Επιδαύρου... Τώρα απέκτησα και δεύτερο συγγενές όνειρο... Να δω μια μέτρια έως κακή παράσταση εκεί μαζί σου να σε ακούω να την κριτικάρεις live και να πάμε μετά να την κατεβάσουμε κάτω τσακίζοντας κανένα ξύγκι.... Δυό μας ή με όλη την ως άνω παρέα.... Χαχαχαχαχ....( Καιρό είχα να κάνω βόλτα στην blogογειτονίτσα μου.... Μου λείψατε όλοι και φυσικά κάποιοι εκλεκτότεροι σαν εσένα ακόμα πιο πολύ! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε μου. Καλά έκανες και πέρασες. Εγώ διάβασα προσφάτως τα δικά σου :)

      Να το κανονίσουμε για το επόμενο καλοκαίρι να κάνουμε ένα θεατρικό road trip και αν μας βγεί μάπα θα ακούσεις πολλά. Καλά να περνάς, ελπίζω σε διακοπές :)

      Διαγραφή

Ρίξε κι εσύ μερικά μπετά, μπορείς :)

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails