Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Philomena (2013)

Πρώτη προβολή χτες για την ταινία Philomena (που βγαίνει στις αίθουσες αυτή την Πέμπτη από την feelgood). Βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Philomena Lee, θύμα ενός εκ των πολλών εγκλημάτων της Καθολικής Εκκλησίας (που προσωπικά αγνοούσα) - και της άγνοιας των ανθρώπων. 

Η Τζούντι Ντένς ερμηνεύει εκπληκτικά την Philomena την γυναίκα που 50 χρόνια μετά την αναγκαστική υιοθεσία του παράνομου εκτός γάμου παιδιού της, τον αναζητά. Αρωγός της ένας σνομπ δημοσιογράφος με κατεστραμμένη καριέρα που ψάχνει το θέμα που θα του προκαλέσει ενδιαφέρον και ίσως τον αναστήσει επαγγελματικά. 

Ίσως λίγο κλισέ η σχέση μεταξύ των 2 τόσο διαφορετικών πρωταγωνιστών, σίγουρα μια ιστορία που κάποιος εύκολα θα χαρακτήριζε μελό (αν δεν ήξερε πως επρόκειτο για μια φρικτά αληθινή ιστορία). Πάνω από όλα όμως, μια γυναίκα που μέσα στην "απλότητά" της επιλέγει και καταφέρνει να μην μισήσει κανέναν. Και ένα προφανές σημάδι, μια κίνηση από τον χαμένο γιο που σου σπαράζει την καρδιά. 

Μια πολύ όμορφη ταινία τελικά. Καλή σας μέρα.

Για μια ενδιαφέρουσα κριτική για την ταινία μπορείτε να πατήσετε και εδώ.



Υ.Γ: Στην μουσική μας η Mary Coughan και το Magdalen laundry τραγούδι για τα βασανισμένα κορίτσια σαν την Philomena.

16 σχόλια:

  1. Μου άρεσε η λιτή σκηνοθετική προσέγγιση του Φρίαρς- βοήθησε και το σενάριο- χωρίς καμία τάση για μελό - αν κι έκλαιγα τουλάχιστον μισή ώρα αφού είχε τελειώσει η ταινία!
    Η Ντεντς μοναδική! Είναι κάτι τέτοιοι ρόλοι που αποδεικνύουν πόσο σπουδαίοι είναι κάποιοι ηθοποιοί.
    Αυτό που μένει τελικά είναι η δύναμη αυτής της γυναίκας να συγχωρέσει. Η Ντεντς δήλωσε σε συνέντευξη της ότι δεν θα μπορούσε να είχε κάνει το ίδιο. Ούτε κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ταινία ήταν για πολύ κλάμα όντως. Όσο για το σενάριο τελικά ισχύει αυτό που λένε πως η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε φαντασία τελικά. Απλά αν δεν ήταν αληθινή ιστορία σίγουρα θα λέγαμε έλα ρε πούστη μου τα έβαλε όλα αυτά μέσα για να μας κάνει να κλάψουμε. Πάντως κι εγώ δεν θα μπορούσα να συγχωρήσω με τίποτα τις καλόγριες. Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  2. Θέλω να την δω, το μόνο που με τρομάζει λίγο (γιατί με ζαλίζει, όχι για άλλο λόγο) είναι το μονοκάμερο του Φρίαρς. Εκτός κι αν αυτή η ταινία ξεφεύγει του δόγματος!
    Τέλος πάντων, τζάμπα κάνω γκρίνια, αφού στο τέλος θα την δω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ εδώ δε μασήσαμε με την Ρώσικη Κιβωτό του Σοκούροφ που ήταν 1,5 ώρα μονοπλάνο, με λίγο μονοκάμερο θα κωλώσουμε; Αν και η αλήθεια είναι πως δεν το πρόσεξα καν αν είναι έτσι λολ. Είναι πάντως όμορφη ταινία κουμπαρούλα, να την δείς. Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
    2. Α πα πα κουμπάρεεεεεεεε! Την πάτησα! Μπέρδεψα τον Φρίαρς με τον Τρίαρς!!!!!!!! Γι αυτό η ηλίθια μίλαγα για δόγματα και μονοκάμερα! Και μόλις συνειδητοποίησα ότι είναι η ταινία του Στήβεν Φρίαρς και όχι του Λανς Φον Τρίαρς με το συμπάθιο! Μην το πούμε αυτό σε άλλους και θα γίνω ρεζίλι η σινεφίλ!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
    3. A χα χα έλα ρε κουμπάρα δεν πήγε το μυαλό μου πως είχες κάνει τέτοιο μπέρδεμα. Από όλες τις ταινίες του μόνο το Ωραίο μου πλυντήριο έχω δεί κι αυτό πριν από αιώνες οπότε δεν ήξερα και αν κάνει γενικά μονοκάμερα λολολ. Άσε ο Τρίερ αυτό τον καιρό έχει μια τσόντα με μια νυμφομανή όχι ένα δράμα με μια γιαγιούλα.

      Διαγραφή
    4. Άσε κουμπάρε, πάλι καλά να λέω που δεν μπέρδεψα τη βούρτσα με τίποτε άλλο, να έχουμε δράματα!

      Διαγραφή
    5. Άσε κουμπάρε, πάλι καλά να λέω που δεν μπέρδεψα τη βούρτσα με τίποτε άλλο, να έχουμε δράματα!

      Διαγραφή
    6. Χα χα χα, όντως :))
      Καλή σου μέρα Αθηνούλα!

      Διαγραφή
  3. Κοίτα να δεις που μαζί την είδαμε... Ήσουνα στο Αθήναιον στην πρεμιέρα, που καθυστέρησε μια ωρίτσα κ βάλε λόγω υποτίτλων;

    Όντως καλή κ καλλογραμμένη. Είπε μια φίλη μου ότι παρόλο που είναι δηλωμένος άθεος (ναι, το χαβά μου) ο Κούγκαν, την έγραψε από ουδέτερη οπτική. Της απάντησα "όχι παρόλο, επειδή. Θα μπορούσε ποτέ να το κάνει χριστιανός;".

    Χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα ρε αγορίνα, τι σύμπτωση. Ναι μαζί το είδαμε. Άξιζε τουλάχιστον η αναμονή :)

      Διαγραφή
  4. Μου αρέσει η Τζούντι, το στόρυ, ο σκηνοθέτης,
    θα την δω σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ρίξε κι εσύ μερικά μπετά, μπορείς :)

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails