Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Rope (1948)

Για σήμερα, ή μάλλον για προχτες, το μενού είχε Χίτσκοκ και την ταινία "Η θηλιά" όπως νομίζω είχε μεταφραστεί στα ελληνικά ο αυθεντικός τίτλος. 

Ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων (όπως υπονοείται καθαρά) σπουδαστών, αποφασίζουν να κάνουν πράξη τα διδάγματα (Νιτσεϊκά όπως διάβασα εδώ-εγώ Νίτσε δεν έχω διαβάσει για να ξέρω) ενός καθηγητή τους περί της δυνατότητας που έχουν οι ανώτεροι άνθρωποι να αποφασίζουν για τις ζωές των κατωτέρων τους. Ο Μπράντον και ο Φίλιπ αποφασίζουν λοιπόν να σκοτώσουν εν ψυχρό έναν παλιό συμμαθητή τους στραγγαλίζοντας τον, και στην συνέχεια να δώσουν ένα πάρτι τρώγοντας και πίνοντας πάνω από μια ντιβανοκασέλα που έχουν κρύψει το πτώμα. Καλεσμένοι σε αυτό το πάρτι, είναι οι γονείς του νεκρού, ο κολλητός του, η αρραβωνιαστικιά του (πρώην γκόμενα του προαναφερθέντος κολλητού) και ο παλιός καθηγητής τους του οποίου τις ιδέες ενσάρκωσαν με την πράξη τους. 



Ο αδύναμος Φίλιπ δείχνει από την αρχή της ταινίας (και με την ολοκλήρωση του φόνου) πως έχει κατακλυστεί από τις τύψεις και τον φόβο της ανακάλυψης και πως δεν την παλεύει και πολύ. Καθώς το πάρτι προχωράει με βιτριολικές ατάκες από και πρός τους καλεσμένους, ο Μπράντον προσπαθεί να ελέγξει και τις ζωές τους (η επιλογή των οποίων δεν είναι τυχαία), ενώ ο Φίλιπ το χάνει όλο και περισσότερο. 



Για το αν τα πράγματα τελικά εξελίσσονται όπως τα ήθελαν οι δύο φονιάδες, και αν τελικά ο φόνος ως μια απόλυτα δικαιολογημένη "καλλιτεχνική" πράξη, θα πρέπει να δείτε την ταινία. 

Ο Χίτσκοκ πάντως, εκμεταλλευόμενος το θεατρικό έργο του Patrick Hamilton που βασίστηκε με την σειρά του στην πραγματική ιστορία δύο ομοφυλόφιλων δολοφόνων ενός αγοριού, δημιουργεί ένα κλειστοφοβικό φίλμ με τους πρωταγωνιστές του να ασφυκτιούν από την παρουσία των συνδαιτημόνων τους ή και τις ίδιες τις επιλογές τους. 

Καλό σου-κού να έχουμε και καλή διασκέδαση ο,τι κι αν αποφασίσετε να δείτε. 

15 σχόλια:

  1. Καλό Σαββατοκύριακο Μαλεράκο!
    Φιλάκι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σε ευχαριστώ πολύ serenata μου, να είσαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα! :)
    Αγχώθηκα λιγάκι!
    Ωραία ταινία φαίνεται! Πως τις προλαβαίνεις βρε παιδί μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ταινία είναι αρκετά αγχωτική είναι η αλήθεια. Κοίτα, αυτό τον καιρό έχω ελάχιστη δουλειά για σχολή κλπ οπότε βλέπω μία την ημέρα κάθε βράδυ. Ευκολάκι δηλαδή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία όντως η Θηλιά. Να σημειωθεί ότι ο Χίτσκοκ έχει γυρίσει το έργο δημιουργόντας την ψευδαίσθηση ότι είναι όλο ένα κ μοναδικό αμοντάριστο πλάνο. Κ όντως αν το προσέξεις φαίνεται σα να υπάρχει μια συνεχόμενη ροή που δε σταματάει πουθενά. Τα καταφέρνει περνώντας την κάμερα πίσω από τις πλάτες ηθοποιών οπότε το πλάνο "μαυρίζει" κ εκεί είναι κ τα μόνα σημεία στα οποία έχει γίνει μοντάζ. Παρόλα αυτά, τα πλάνα παραμένουν πολύ μεγάλα (ειδικά για τα σημερινά δεδομένα), από 7-10 λεπτά, που ήταν κ τη μέγιστη διάρκεια της μπομπίνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λες. By the way, στο μπλόγκ σου μπορεί να σχολιάσει μόνο όποιος έχει google + από ότι είδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το έχω δει μαλλεράκο.
    εξαιρετικό έργο, ωραίες ερμηνείες και το είδα γιατί μου αρέσει ο τζέιμς στιούαρτ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι αγάπη ο Στιούαρτ αν και τον προτιμώ με το σπασμένο πόδι στον "Αυτόπτη μάρτυρα" να μην μπορεί και να μου φύγει λολολ. Καλή σου μέρααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν την έχω δει. Με έπιασες αδιάβαστη σήμερα!
    Φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. A, πρέπει να την δείς επειγόντως!! Ελπίζω κουμπαρούλα να έχεις δεί την τελευταία που μόλις ανέβασα. Καλό μεσημέρι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ναι, έκανα το λάθος να το ενεργοποιήσω κ δεν έχω τσεκάρει αν είναι αναστρέψιμο αλλά σίγουρα είναι μαλακία...

    Είμαι σε περίεργη φάση αυτό τον καιρό οπότε δεν έχω ασχοληθεί αλλά θα το κοιτάξω μήπως μπορώ να το γυρίσω στο παλιό καλό φορμάτ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ναι, τελικά ήταν ένα tick που έπρεπε να αλλάξω, κ το έκανα. Google+, πούλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Α, τέλεια. Κι εγώ το έσβησα το google+ μια μαλακία ήταν. Να υποθέσω πως πλέον μας γράφεις από τα πάτρια εδάφη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Με το καλό να επιστρέψεις λοιπόν :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ρίξε κι εσύ μερικά μπετά, μπορείς :)

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails