Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, SAME SHIT!!!

[Από την είσοδο της έκθεσης του Μουσείου]

Καλησπέρα αγάπες
Ω ναι αυτό είναι νέο πόστ. Ούτε εγώ δεν το πολύ πιστεύω άλλα να που βρήκα χρόνο και διάθεση να γράψω.
Όπως θα θυμάστε είχαμε μείνει στην ανήθικη πρόταση του Mr F να επισκεφτούμε το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης πριν ακόμα οι βρικόλακες επιστρέψουν στα φέρετρά τους και οι αδερφές του Sodade στις ντουλάπες τους.

Αν και αρχικά είχα φάει μια φρίκη διότι θα έπρεπε να ξυπνήσω από τις 5:30 το πρωί για να είμαι 8 στο Μουσείο, τελικά είπα να ενδώσω.

Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης έχει σελίδα στο ίντερνετ. Και κάπου εδώ τελείωσαν τα καλά που είχα να πώ.

Οκ για το πόσο φρικτά ανένταχτο είναι στο αστικό του περιβάλλον το Μουσείο και για το θέμα με την προτεινόμενη κατεδάφιση 2 διατηρητέων κτηρίων δεν θα πώ κάτι διότι το θέμα έχει εξαντληθεί εδώ και πολύ καιρό. (By the way αν θέλετε να δείτε μερικές από τις αρχιτεκτονικές προτάσεις για την λύση του προβλήματος που έχει ανακύψει με τα κτήρια που κρύβουν την θέα της Ακρόπολης από το εστιατόριο δείτε εδώ.)

Δεν θα κάνω επίσης bitching για το γεγονός πως είχαν χαλάσει ήδη τα μηχανήματα αυτόματου ελέγχου των εισιτηρίων (μα έλεος δηλαδή!!!).

Θα κάνω όμως bitching για το γεγονός πως δεν υπάρχει σαφής διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να δεί τα εκθέματα (πάλι καλά που έχει 3 ορόφους και κάπως προσανατολίζεσαι).

Θα κάνω επίσης bitching για το γεγονός πως δεν επιτρέπεται η φωτογράφηση παρά μόνο στην αίθουσα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Περισσότερο όμως θα κάνω bitching για το γεγονός πως το Μουσείο απέτυχε στο να εκπληρώσει τον εκπαιδευτικό του ρόλο που κατά την γνώμη μου είναι ο κύριος λόγος ύπαρξης ενός μουσείου. Ναι και η φύλαξη και διατήρηση θα μου πείτε είναι ρόλος ενός μουσείου, όμως αυτό γίνεται και στις αποθήκες του.

Η έκθεση των αντικειμένων έπρεπε να γίνεται με τρόπο που θα συντελεί στην κατανόηση των κοινωνικών, πολιτικών και καλλιτεχνικών συνθηκών που συνετέλεσαν στη δημιουργία αυτού του εκπληκτικού συνόλου αρχιτεκτονικής που ονομάζουμε Ακρόπολη των Αθηνών. Τα κείμενα που υπάρχουν ανηρτημένα δεν αρκούν κατά την γνώμη μου. Η Ακρόπολη δεν είναι ένα σύνολό κτηρίων που πάγωσε στον 5ο π.Χ. αιώνα άλλα ένα σύνολο μνημείων η μορφή και η χρήση των οποίων ακολούθησε την ιστορική πορεία της πόλεως των Αθηνών. Όλα αυτά απουσίαζαν δυστυχώς.

Όπως απουσιάζει και η ιστορία του μνημείου από την απελευθέρωση των Αθηνών ως τις μέρες μας όταν πλέων ο χώρος της Ακρόπολης έπαψε να έχει χρηστικό χαρακτήρα και αντιμετωπίστηκε ως ιστορικό καλλιτεχνικό μνημείο. Που είναι η ιστορία των ανασκαφών? Η ιστορία των αναστηλώσεων? (οκ την τελευταία ίσως την κρύβουν διότι μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα οι αναστηλωτές έκαναν περισσότερο ζημιά παρά καλό στα μνημεία).

Επίσης, γιατί απουσιάζουν μερικές εικόνες για το ποια ήταν τα οικοδομικά στυλ των Αρχαίων Ναών και πως ονομάζονταν τα μέρη τους? Από πού και ως πού πρέπει να ξέρει ο κάθε επισκέπτης που δεν έχει κάνει ειδικές σπουδές τι είναι μια ζωφόρος, ένα τρίγλυφο, μια μετώπη και σε πιο σημείο ενός Ναού βρίσκονταν αυτά?

Και πάμε στον 3ο όροφο με την περίφημη αναπαράσταση του Παρθενώνα. Οκ αν και δεν με ενθουσίασαν οι μεταλλικές κολόνες δεν θα ισχυριστώ πως έπρεπε να γίνει κάποια ανακατασκευή όπως έγινε στον Βωμό της Περγάμου στο Βερολίνο. Όμως βρε αθεόφοβοι που στήσατε τον γλυπτό διάκοσμο, πως είναι δυνατόν να βάζετε σε ψηλότερη θέση τα γλυπτά από την ζωφόρο και τις μετώπες και χαμηλότερα τα γλυπτά των αετωμάτων??? Επειδή αυτά είναι πιο grande και dive? Και οκ όσοι δεν ξέρουν πως ήταν ένας Αρχαίος Ναός μπορεί να μην ενοχλούνται άλλα εγώ γιατί θα πρέπει να βλέπω τον Παρθενώνα τούμπα? Ας μην μιλάγατε για αναπαράσταση του μνημείου να μην είχα να πώ κάτι.

[3ος όροφος με τα γλυπτά του Παρθενώνα]

Όσο δε για το γεγονός πως τα κλεμμένα τα έχετε σε κάτασπρα κάκιστα ενοχλητικά αντίγραφα ακόμα κι αυτό θα μπορούσα να το δεχθώ ως μέρος της πολιτικής του μουσείου για την προώθηση της θέσεως περί αναγκαιότητας επιστροφής των μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο. Όμως θεωρώ εντελώς παιδιάστικη και γελοία την απάλειψη του ονόματος του Βρετανικού Μουσείου από τις πινακίδες με τα εκμαγεία και την χρησιμοποίηση του ΒΜ το οποίο και στην αρχή νόμιζα πως ήταν Βόρεια Μετώπη. Δηλαδή σε μερικά εκμαγεία μπορούμε να γράψουμε Μουσείο του Λούβρου, ή Αρχαιολογικό Μουσείο Κοπεγχάγης άλλα όχι Βρετανικό Μουσείο? Δηλαδή τι φοβάστε μη και καλά πάνε επισκέπτες από το δικό μας μουσείο στο Βρετανικό? Τι παιδιάστικο και χαζό Θεέ μου. Όσο δε για την περίφημη ενότητα με το μνημείο που διασφαλίζεται λόγω της εγγύτητας του Μουσείου με το Βράχο της Ακρόπολης, ένα θα πώ. Οι πίπες αγάπες μου είναι για να γίνονται όχι να λέγονται.

[Άποψη του Παρθενώνα από τον 3ο όροφο]

Δυστυχώς o τρόπος έκθεσης των γλυπτών δίνει την εντύπωση πως αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί ένα Μουσείο προπαγανδιστικό του και καλά ήμαστε γαμάτοι που οι πρόγονοί μας έφτιαξαν ωραία μάρμαρα, τώρα δώστε μας και τα κλεμμένα πίσω. Η επιστροφή των μαρμάρων δεν είναι πανάκεια. Σημαντικότερη είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη η κατανόηση των μνημείων και των ιστορικών συνθηκών που τα δημιούργησαν παρά η έξαρση της εθνικής μας υπερηφάνειας για τα όσα έκαναν οι πρόγονοί μας 2.500 χρόνια πρίν.

Το Νέο Μουσείο έχει την υποδομή να γίνει πραγματικά ένας χώρος εκπαίδευσης και πολιτισμού για όλους όσους το επισκέπτονται. Θα γίνει?

Περισσότερες φωτό από την επίσκεψη στο Μουσείο εδώ. Εγώ σπάστηκα που δεν άφηναν φωτογραφίες στον υπόλοιπο χώρο οπότε έβγαλα ελάχιστες.

66 σχόλια:

  1. @Ταχυδρόμοοοοοοοοοος ! !
    να υποθέσω πήγες κι εσύ? Θα μπορούσα να γράψω πολύ περισσότερα άλλα ήδη είχε βγεί τέρας το κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά, άμα πάω θα σας πω τι μου άρεσε και τι όχι, πάντως μια φίλη της οποίας τη γνώμη εμπιστεύομαι στάθηκε αρκετά στις inox κολώνες, στο χάλια στήσιμο των Καρυάτιδων, και στο "θάψιμο" κάποιων εκθεμάτων τα οποία έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη προβολή, καλό πολιτιστικό καλοκαίρι σας εύχομαι αγαπητέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ BLUEPRINTS
    ούτε εμένα μου άρεσαν οι ινόξ κίονες όμως είπα οκ ας το προσπεράσω. Κακά τα ψέματα είναι τρομερή δουλεία και τεράστια ευθύνη το να πρέπει να στήσεις μια συλλογή με τα διασημότερα γλυπτά του κόσμου που έχουν αυτό το καλλιτεχνικό (και για τους Έλληνες και πολιτικό ) βάρος.
    Οι Καρυάτιδες με χάλασαν γιατί βρίσκονται στον "ημιώροφο" και δεν έχουν πολύ χώρο για να τις δείς. Γενικά όπως είπα και στον Ταχυδρόμο είναι πολλά αυτά που θα μπορούσα να σχολιάσω άλλα και χώρος/χρόνος δεν υπήρχε για τέτοιο πόστ, και μια επιμελέστερη επίσκεψη θα ήταν αναγκαία για κάτι τέτοιο.
    Εύχομαι και σε εσένα τα καλύτερα αγορίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα δεν έχω πάει ακόμα,περιμένω να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και να το επισκεφτώ,αν και με αποκαρδιώνεις,θα σου πω όμως όταν το δω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα επανέλθω από βδομάδα, καθότι την Κυριακή θα πάω με ένα μάτσο ξένους, που ίσως να έχουν και μια διαφορετική οπτική. Οι φωτό πάντως καταπληκτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ βαχ....
    Με ξεκαύλωσες... αλλά πρέπει να πάω...
    (για να βρίσω χειρότερα...χαχαχαχαχα)
    Το απαίσιο κτίσμα του 70... τι είναι???
    Κανονικά αυτό έπρεπε να γκρεμίσουνε...(οι παπάρες)....

    Αντε... τελείωσε την σχολή... να ανατινάξουμε το μουσείο...να μας αναθέσουνε να σχεδιάσουμε το νέο...

    Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @gaykarkinos7
    κοίτα ίσως εγώ έχοντας κάνει σπουδές Συντήρησης Αρχαιοτήτων και τελειώνοντας Σπουδές Αρχιτεκτονικής να έχω περισσότερες απαιτήσεις ή απλά να είμαι περίεργος. σίγουρα είναι καλύτερο από το προηγούμενο μουσείο πάντως. Θα περιμένω την γνώμη σου όταν πάς.
    Καλό απόγευμα

    @apos
    Τέλεια περιμένω νέα από την ξενάγηση και την άποψη των φίλων σου.

    @aKanonisti
    Θα πάμε μαζί όταν έρθεις Αθήνα. Όσο για το κτήριο, μπορεί από πίσω να φαίνεται δεκαετίας 70 άλλα είναι ουσιάστικά ένα από τα 2 "νεοκλασικά" για τα οποία αν και είναι διατηρητέα έγινε αποχαρακτηρισμός τους με σκοπό την κατεδάφισή τους. Από κάποιες γωνίες όντως δεν είναι το καλύτερο θέαμα, όμως ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έλεγε ρητά πως τα κτήρια πρέπει να παραμείνουν ως έχουν και πως αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν στην αρχιτεκτονική σύνθεση. Όπως και να έχει, περισσότερο ενοχλητικός είναι ο τεράστιος τσιμεντένιος πρόβολος παρά τα διατηρητέα κτίρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ούτε εγώ έχω πάει ακόμα. Αλλά καλά έκανες για τις μπιχτές.
    Μην ξεφύγουμε μια φορά απ'την μιζέρια και την μαλακία!
    Καλησπέρες μελερακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλύτερη παρουσίαση και κριτική δεν έχω δει... αλήθεια..
    Να δω πότε θα το δω και εγώ, να τοσ χολιάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κι εγώ σπάστηκα που απαγορεύεται η φωτογράφηση!
    Σε όλα τα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης γιατί επιτρέπεται δηλαδή;
    Γκρρρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πότε θα κανονίσουμε να πάμε και μαζί; μία δεύτερη ματιά πάντα χρειάζεται. και άντε να μην είναι πουρνό πουρνό :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ωραίο post. ελπίζω να βρω χρόνο το σαβ/κο να το διαπιστώσω ιδίοις όμασι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γαμάτο ποστ!!! Μήπως να το έστελνες και στο μουσείο; Η προσέγγισή σου μου φαίνεται πολύ εμπεριστατωμένη :)

    Θα πάω κι εγώ κάποια στιγμή, αλλά από Σεπτέμβρη. Πολύ σπάστηκα που δεν επιτρέπονται φωτογραφίες - αν είναι χωρίς φλας, γιατί να υπάρχει πρόβλημα;

    Φιλιά καλοκαιρινά!

    ΥΓ: αυτό με τις πίπες μπορώ να το λέω ή έχεις το copyright;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. λοιπον πρεπει να οργανωσεις μια μπλογκοσυναντηση στο μουσειο , οχι μονο στα μπαρ και να μας κανεις τον ξεναγο , ενδιαφερουσες οι πληροφοριες σου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν έχω παει ακόμα αλλά γράφεις με λεπτομέρειες και με πολύ καλά επιχειρήματα και νιώθω σα να πήγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. πες τα, πες τα, ΠΕΣ ΤΑ!!! συμφωνώ και επαυξάνω - και δεν είπες και για τα χάλια που αφήσανε μόνο φυσικό φωτισμό που ισοπεδώνει τα γλυπτά και την ομορφιά τους, και φυσικά διαφέρει ανά ώρα της ημέρας και πλευρά μουσείου (πρέπει να ξαναπάς βράδυ που είναι πολύ καλύτερα φωτισμένα).

    υπήρχε και ένα σημείο που δεν πολυσυμφωνούσα, αλλά σε διαβάζω και σε ξαναδιαβάζω και δεν το βρίσκω...(αυτά σου κάνει το alzheimer)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πηγα στο μουσειο
    καλο ειναι αλλα θα κανω μια δικη μoυ παρατηρηση
    τεραστιοςςςς χωρος και τα εκθεματα χανονται

    επισης ....
    πχ καρτελακι κατων απο αγαλμα ελεγε
    "αλογο χωρις αναβατη"
    ε και?????????????????//
    πες κατι αλλο ντε !!
    που το συνανταμε....τι ειναι ...κτλ
    και φυσικα ολα τα καρτελακια ηταν του στυλ
    "κορη"
    "νυμφη"
    καρεκλα
    υποβρυχιο
    σαγιοναρα κτλκλτκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολυ καλο το κειμενο σου. Μπραβο!!!
    Μ' αρεσει να ακουω απο ατομα που βλεπουν τα πραγματα απο αλλη γωνιά... Μπραβο!!!
    Αυτο το... ΒΜ ηταν διαμαντι!!!
    Θα επισκεφθω το μουσειο μολις κατεβω Αθηνα.
    Να εισαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. καλά κάνεις και τα κράζεις.
    συμφωνώ.
    και σε κάθε μνημείο βρε παιδί μου μία φτωχή και επιγραμματική πινακίδα.
    ακόμα και σε κάποιες επιγραφές δεν υπάρχει το αρχαίο κείμενο ανηρτημένο και δίπλα η μετάφραση του.
    όσο για το μεγάλο επίτευγμα της αμεσότητας του τρίτου ορόφου με την ακρόπολη και τον παρθενώνα, εμένα δε μου έκανε καμία αίσθηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. mahler εσενα περιμενα τοσο καιρο να τους τα χωσεις!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ειναι μια χαρα το μουσειο,αν δεν γκρινιαξεις κακιασμενη δεν μπορεις!
    αν ειχε και μια εκθεση γυμνων αθλητων δεν θα σε χαλουσε!
    αλλωστε ειμαι σιγουρι πως στο κυλεικιο μασαμπουκιαζες πρωπι πρωι τπτ ζαμπονοκασεροπιτες(οχι πιπες )

    γουτσου γουτσου!


    .υ.γ αν δω απο αγαλμα να λειπει το πουλι θα ξερω οτι το πηρες εσυ ή
    η "πολιτικη ορθοτητα"

    αχχααχχα
    χαχαχααχχα
    χααχχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αν και δεν πήγα ακόμα θα συμφωνήσω ότι το μουσείο θα πρέπει να ασχολείται με τη διαχρονικότητα του μνημείου και όχι μόνο με την αρχαϊκή και κλασική περίοδο. Επίσης θα συμφωνήσω απόλυτα στο ότι οι υπέυθυνοι των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα έχουν την πολύ κακή συνήθεια να θεωρούν δεδομένο ότι όλοι οι επισκέπτες είναι ειδήμονες στην αρχαιολογία και την αρχαιολογική ορολογία και δεν κάνουν τον παραμικρό κόπο να εξηγήσουν τα εκθέματα και τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων που τα δημιούργησαν.

    Τώρα ως προς την απόφαση της κατεδάφισης, αυτή ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας μόλις την περασμένη εβδομάδα. Και αυτά τα περί "ανένταχτου" στο αστικό περιβάλλον Μουσείου θα είχαν κάποια λογική αν οι παριζιάνοι μιλούσαν για το Beaubourg αλλά στην Αθήνα οποιοδήποτε κτίριο αρχιτεκτονικών αξιώσεων "ανένταχτο" θα φαίνεται μέσα στην τσιμεντένια σούπα που το περιβάλλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. egw lew na kaneis beaching na isiwseis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @bear
    ε καλά αυτά πάντα θα γίνονται στο Ελλαδιστάν. Αλλά οκ κάποια πράγματα είναι πολύ εύκολο να τα διορθώσουν σε ό,τι αφορά το μουσείο και ελπίζω να τους τα επισημάνουν και άλλοι πιο ειδικοί.
    Καλή σου μέρα αγορίνα.

    @Hfaistiwnas
    Σε ευχαριστώ φιλαράκο άλλα έχουν γράψει και άλλοι πιο ειδικοί κριτικές για το μουσείο. Όσο για το πότε θα το δείς τι να σου πώ, κάθε φορά που έρχεσαι Αθήνα μου τρέχεις στα μπάρ και τα ξενύχτια χαχαχα

    @Ασκαρδαμυκτί
    Μάλλον για να υπάρχουν φωτογραφίες στα διάφορα σάιτ μόνο από τον 3ο όροφο με τα γλυπτά για να δουλέψει η προπαγάνδα τι να πώ...Εκτός και αν έγινε αυτό για να μην καθυστερεί ο κόσμος και συνωστίζεται τώρα που είναι αρχές ακόμα.

    @THANOS
    Άντε θα περιμένω να διαβάσω κριτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @b|a|s|n\i/a
    όποτε θές κανονίζουμε αρκεί να μην είναι Κυριακή και όχι τόσο νωρίς. Θα πήγαινα και απόγευμα είναι η αλήθεια αν είναι ανοιχτό.
    Καλημερούδια αγόρι.

    @Sweet and bitter
    Λές να το εκτυπώσω και να το αφήσω στο βιβλίο επισκεπτών? δεν είναι κακό!!
    Όσο για τις πίπες μπορείς να το χρησιμοποιείς αρκεί να μου δίνεις 10% επί των κερδών ΧΑΧΑ
    Καλή σου μέρα.

    @ΙΜΕΡΟΣ
    Μαλάκα ναι!!!! Θα έχει πολύ πλάκα!

    @Aunt Donna
    Ως ένα βαθμό ναι, άν και φυσικά το Νέο Μουσείο είναι μακράν καλύτερο του προηγούμενου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @spirou
    όποτε βρείς χρόνο όμως πήγαινε γιατί εγω μπορεί να λέω και μπαρούφες. Άλλωστε ακόμα κι έτσι, το να μπορείς να δείς από τόσο κοντά τα γλυπτά του Φειδία και τις Καρυάτιδες νομίζω είναι σημαντικό.

    @ sCaTterBraiN
    κοίτα, δεν γίνεται να έχουν και ομοιόμορφο φωτισμό και ανοίγματα παντού για θέα στην Ακρόπολη. Άλλωστε μην ξεχνάς πως όλα αυτά τα γλυπτά φτιάχτηκαν για να βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο κι άρα να φωτίζονται με το φώς του ήλιου. Προσωπικά δεν με χαλάει ο φυσικός φωτισμός, εκτός και αν πήγες κάποια ώρα που το φώς είναι τόσο πολύ ώστε "διαλύονται" τα γλυπτά μέσα σε αυτό.
    Αλήθεια που διαφώνησες?
    Καλή σου μέρα

    @Skouliki
    Υπάρχει ένα θέμα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στα καρτελάκια. Πρώτον πρέπει αυτά να είναι αρκετά μικρά ώστε να μην ενοχλούν αισθητικά το έκθεμα, αρκούντως όμως μεγάλα ώστε να μπορούν να διαβαστούν. Επίσης αν σε κάθε άγαλμα στριμώχνονται οι επισκέπτες για να διαβάσουν ένα κατεβατό πάλι κι εδώ χάνεται η ουσία. Θέλει πολύ τέχνη για να γράψεις την σωστή σε μέγεθός και ουσία πληροφορία και να μπορείς να την προβάλεις κατάλληλα. Και στο Νέο Μουσείο πολλές επιγραφές έχουν πρόβλημα.
    Καλημέρα σκουληκάκι μου.


    @KS
    Kaλημέρα φίλε μου. Σίγουρα το Νέο Μουσείο είναι βελτίωση σε σχέση με το προϋπάρχον, όμως θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί και διαφορετικά ο τρόπος έκθεσης και ανάδειξης των γλυπτών πιστεύω. Θα περιμένω να ακούσω την άποψή σου όταν το επισκεφτείς.

    @kyzikos
    Απλά μια ημιτελής προσπάθεια που δεν θα έχει και το επιθυμητό αποτέλεσμα (την επιστροφή των μαρμάρων δηλαδή).
    Καλή σου μέρα.

    @γνωστος αγνωστος
    επειδή όντως αξίζουν το χώσιμο ή απλά επειδή έχω βγάλει αυτό το όνομα?
    Καλημέρα αγορίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @spy_force
    αχαχαχα είσαι τρελή. Είχε πάντως κάτι γκομενάκια από την Γερμανία άλλο πράγμα. Πάλι καλά οπυ με συγκράτησε ο Mr F. Καλή σου μέρα τρελή.

    @gay super hero
    σε ό,τι αφορά τις κατεδαφίσεις ακυρώθηκε η μία από όσο ξέρω και αυτό όμως μετά από τρομερές κινητοποιήσεις του Συλλόγου των Αρχιτεκτόνων και των φοιτητών και πολλών άλλων φορέων. Το κράτος δυστυχώς από μόνο του είχε προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό τους. Έστω όμως και μετά από πολύ αγώνα φαίνεται να δικαιωνόμαστε.
    Όσο για το ανένταχτο δεν εννοούσα ως προς την τεχνοτροπία τα υλικά ή την ποιότητα κατασκευής του. Τότε θα είχες απόλυτο δίκιο πως βασικά το πρόβλημα είναι το υπάρχον περιβάλλον όχι το Μουσείο. Αναφέρομαι στον όγκο του κτιρίου στο γεγονός πως ασφυκτιά στο μικρό οικόπεδο που βρίσκεται, στο ότι δείχνει από τον βράχο της Ακρόπολης εκτός κλίμακας.
    Καλή σου μέρα αγορίνα.

    @marb
    βρέ μήπως έχεις δίκιο????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ναι αλλά αν στα πέριξ του μουσείου υπήρχαν τεράστιες, φαρδιές λεωφόροι και πολλοί ανοιχτοί χώροι πρασίνου τότε ο όγκος δεν θα ήταν πρόβλημα.

    Το πρόβλημα είναι μάλλον ο ανύπαρκτος χωροταξικός σχεδιασμός της υπόλοιπης πόλης παρά το μέγεθος του μουσείου. Συμφωνώ ότι ο αρχιτέκτονας πρέπει να λάβει υπόψη του την αλλελεπίδραση του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όποιος αρχιτέκτονας έρχεται στην Αθήνα θα πρέπει να υποτάσσεται στα μεγέθη που επέβαλλαν ντε φάκτο εργολάβοι, αντιπαροχείς και αεριτζήδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σε μερικά χρόνια που θα γυρίσω, θα φροντίσω να πάω και θα σου πώ τότε...
    καλημέρα Μάλερ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Περιμέναμε στην Ελλάδα να γίνει κάτι σωστά; Πανεπιστήμια, νοσοκομεία, δικαστήρια... χάλι αδιόρθωτο! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @gay super hero
    Αυτό ακριβώς, το Μουσείο χρειάζεται χώρο να "αναπνεύσει". Θα συμφωνήσω σε αυτό που λές για το χωροταξικό σχεδιασμό, όμως ο κάθε αρχιτέκτονας πρέπει να κτίζει λαμβάνοντας υπόψιν του το υπάρχον δομημένο ή φυσικό περιβάλλον. Θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί περισσότερος χώρος, ή αν δεν υπήρχαν από κάτω τα αρχαία να γίνει πιο χαμηλά. Όμως μετά το μουσείο δεν θα ήταν κοντά στον βράχο της Ακρόπολης. Πολλά αν τελικά.
    Όσο για το θέμα ένταξης στον Αστικό ιστό, για να μην φανεί πως έχω πρόβλημα με το συγκεκριμένο κτίριο μόνο, στην ίδια κατηγορία βάζω και το Hilton και τον λεγόμενο Πύργο των Αθηνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @Artanis
    μέχρι τότε θα πρέπει να συμβιβαστείς με τις φωτογραφίες. Καλή σου μέρα.

    @fritz
    ε ναι άλλα θα περίμενα κάτι καλύτερο ρε γαμώτο μου. Καλημέρα αγορίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. αγάπη μου όταν εσύ χτίσεις το μουσείο σύγχρονου άντρα στην τριπτολέμου, το μουσείο της ακρόπολης θα ωχριά....!

    p.s. με αυτά που ακούω (διαβάζω) δε με βλέπω να πηγαίνω σύντομα..

    p.s.2 καλά όχι φωτογραφίες...???? σπάζομαι με κάτι τέτοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @ProFyLaKtiKo
    to μουσείο του σύγχρονου άντρα? Κομμωτήριο εννοείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. οταν ειπα εγω οτι η πολιτικη ορθοτητα θα κατεδαφισει πεη παλι γελαγες!
    μαρη το μουσειο πηγες να δεις οχι να
    αναλυσουμε την πολιτικη της δυναστειας των μινγκ!


    Υ.Γ οταν λεω εγω για αμαμητες με λενε κακια!


    .υ.γ 2 καταλαβες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. toso xali e? krima...poli krima...

    kalo sou vradi!! filiaaaaaaa! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. To e8apses vlepw! Ki egw den akoma apopsi. Epifulassomai mexri na to dw.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καθως ακομα δεν εχω παει, δεν μπορω να εκφερω αποψη! Θα παω ομως συντομα και θα δω, αν και οι γνωσεις μου περι αρχαιας αρχιτεκτονικης ειναι ελαχιστες εως καθολου. Παντως, ενα τετοιο εργο θα πρεπει σιγουρα να γινει χωρος διδασκαλιας για ολους μας και αν δε συμβει, θα ειναι απλα αλλη μια χαμενη ευκαιρια, αλλη μια κινηση για το θεαθηναι και μονο...και θα ειναι πολυ μα παρα πολυ κριμα...

    Παντως, εισαι απιστευτος! Ακομα και στα πιο σοβαρα θεματα, οι ατακες σου ειναι ολα τα λεφτα, μπορεις να δημιουργησεις trend μονος σου!

    Ακου εκει "οι πιπες αγαπη μου ειναι για να γινονται οχι για να λεγονται"!!! Ενταξει...υποκλονομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Λέω να πάω μια βόλτα αύριο στο μουσείο.. Να δω κι εγώ για τι πρόκειται..
    Θα βρω όμως εισιτήριο...;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Toxw ki egw sta sxedia mou na pao paar'ola ayta, ki as empistevomai tin krisi sou se tetoia themata. Elpizo na mi symfwnisw mazi sou:-p
    Kalo apogevmaaaa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Αίσχος!
    Απ'ότι βλέπω αφήνουνε να μπαίνει όποιος να 'ναι μέσα στο μουσείο, ακόμα και ο Μάλερ!
    Ντροπή!
    Που είναι αυτό το ρημάδι το κράτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @spy_force
    α μαρή τρελή χαχαχαχα
    Καλημερούδια

    @Leviathan
    Δεν λέω και χάλια, άλλα θέλει δουλειά για να αποκτήσει νόημα το Μουσείο.
    Καλή σου μέρα

    @atas8alis
    είμαι εγώ ένας θάφτης. Καλημέρα καβλιάρη.

    @BUTTERFLY
    όλα τα μουσεία πρέπει να είναι εκπαιδευτικοί χώροι και όχι απλά αποθηκευτικοί. Ελπίζω στο μέλλον να διορθωθούν κάποια πράγματα στην αντίληψή μας για την οργάνωση των μουσείων μας.
    Καλή σου μέρα

    @τετραγωνος κυκλος
    χμ, και δεν παίρνεις πρώτα ένα τηλέφωνο να ρωτήσεις? Ανάλογα την ώρα που θα πάς, μπορεί να βρείς ή όχι.
    Καλημέρα!

    @musicbug
    Αν σου αρέσει και μάθεις και κάτι τότε καλώς θα κάνεις να διαφωνήσεις μαζί μου. Καλημέρα αγορίνα.

    @Tanila
    Το Κράτος σου παρέχει δωρεάν στέγη και Wi-Fi στο Γηροκομείο δεν σου φτάνουν?
    Καλημέρα παλιόγρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Great post.

    Δεν έχω πάει ακόμη, αλλά από την πρώτη στιγμή μού φάνηκε πως αυτό το Μουσείο έπεσε από τον ουρανό. Κι όχι με την καλή έννοια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ελπίζω να επιτρέπεται η είσοδος στα σκυλιά (καλής ανατροφής) γιατί θα πάω ο κόσμος να χαλάσει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. επειδη στα πολιτισμικα θεματα εισαι πολυ μπροστα απο μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ρε 1 ευρώ είσοδος για να δω μνημεία των προγόνων ΜΟΥ;
    Γι αυτό δεν πάτησα ποτέ στην Ακρόπολη, αλλά τώρα να δεις. Βρε ουστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Someone's being a bitch!!!
    Θα τσεκάρω και μετά θα σε στολίσω καταλλήλως. Αυτό, όμως, δεν πρόκειται να γίνει πριν το Σεπτέμβριο, διότι εσύ μπορεί να γουστάρεις μουσείο στις 8 am, αλλά εγώ έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι αυτό θα το κάνω μόνο όταν είμαι σε διακοπές έξω και οι μέρες δε φτάνουν.

    Για την ώρα, ζυγίζω αν ο Jude Law στο ρόλο του Hamlet αξίζει να ξυπνήσω στις 6 am και να στηθώ έξω από το Wyndham's στην ουρά για τα on-the-day-tickets...
    Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι θα υπάρχουν και αυτοί που θα κατασκηνώνουν το βράδυ έξω από το θέατρο. Άλλωστε, μου έχει ξανατύχει... >.<
    Μα είναι δυνατόν!? μα σου λέω ότι κα-τα-σκη-νω-νουν! και όταν φτάνεις εσύ το πρωί είναι όλοι ζάντες από τις μπύρες και τα g&t! Δε σε παίρνει και να κλέψεις θέση όταν οι αντίπαλοι βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. δεν πήγα ακόμα, οπότε δεν έχω να πω κάτι για το εσωτερικό. το έξω όμως, είναι πραγματικά άσχετο με το περιβάλλον του

    (κάνει ο κόσμος κανα ποστ, αραχνιάσαμε πια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Αγαπητέ Μάλερ,
    Καιρό τώρα διαβάζω τα σχόλιά σου στο Spy , etc. Ήρθα λοιπόν για επίσκεψη και χάρηκα με το θέμα και συμφωνώ 100% με τις απόψεις σου. Πρίν από νομίζω 1-2 χρόνια είχε γίνει μια παρουσίαση στο Μπενάκη από το Φωτιάδη για το Μουσείο. Ειλικρινά, τέτοιες κοτσάνες που άκουσα και το πόσο αρποετοίμαστος ήταν, με σόκαραν.
    όσο για τον Τσουμί, ας μην το σχολιάσω καν.
    Έχεις υπόψη σου το εκίμενο του Κωνσταντινίδη για το επερχόμενο σχέδιο του Μουσείου της ακρόπολης σε προηγούμενο διαγωνισμό (νομίζω το '92;) - τότε οι μπίρηδες (πριν πεθάνει ο δημήτρης) είχαν έρθει δεύτεροι και το βραβείο το είχαν πάρει κάτι ιταλοί με το περίφημο ¨μάτι στην ακρόπολη¨. Κρίμα που δεν έχω το βιβλίο εδώ να σου γράψω απόσπασμα αυτολεξεί.
    Μιλούσε όμως για ένα τεράστοι γυαλιστερό σουπερ-μάρκετ αρχιτεκτονικής...
    Όλα μόδα είναι ρε γαμώτο. Μόδα αισθητικής, μοδάτοι αρχιτέκτονες, μοδάτα στυλ. Φταίιει που μας παραμυθιάσανε και μας στη σχολή. και μετά βγαίνεις out there και την τρως.
    Τέλος πάντων. Μη σε πρήζω πρωινιάτικα. Ασπάζομαι τις απόψεις σου αλλά, συνήθισέ το, όσο άσχημο κι ας ακούγεται. Πικραμένος από την όψη του και τα τρεντς αρνήθηκα μέχρι τώρα να πάω να το δω. Δεν ξέρω... Ίσως και να το τολμήσω όταν μου περάσει η ξινίλα.
    Άντε, μπονζούρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. @hommesweethomme
    μας έπεσε από τον ουρανό στο κεφάλι που θα έλεγε και ο αρχηγός του Γαλατικού χωριού στον Αστερίξ.
    Καλή σου μέρα!

    @Ερμής
    Οι γάτες πάντως ως ανώτερα όντα δεν χρειάζονται πουθενά άδεια. πάνε παντού. Καλημέρα σκυλάκο μου!!!

    @γνωστος αγνωστος
    έλα βρε υπερβολές χαχα. καλημέρα!!!

    @Gi Gaga Kouni Beli
    Μα 1 ολόκληρο ευρώ? ΣΚΑΝΔΑΛΟ!!!! XOXO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @hommesweethomme
    μας έπεσε από τον ουρανό στο κεφάλι που θα έλεγε και ο αρχηγός του Γαλατικού χωριού στον Αστερίξ.
    Καλή σου μέρα!

    @Ερμής
    Οι γάτες πάντως ως ανώτερα όντα δεν χρειάζονται πουθενά άδεια. πάνε παντού. Καλημέρα σκυλάκο μου!!!

    @γνωστος αγνωστος
    έλα βρε υπερβολές χαχα. καλημέρα!!!

    @Gi Gaga Kouni Beli
    Μα 1 ολόκληρο ευρώ? ΣΚΑΝΔΑΛΟ!!!! XOXO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. @Σ.Π.Ρ.
    αχαχα, bitch my ass!!! την αλήθεια λέω. Τώρα μπήκες απλά για να μου πείς πως είσαι Λονδίνο και θα πάς Θέατρο? Who is the bitch now? Καλά κάνεις μικρούλη μου και ελπίζω να είναι καλές οι παραστάσεις που θα δείς. Όσο για τις ουρές, το 65 για την τελευταία (όπως αποδείχθηκε) παράσταση της Κάλλας ως Τόσκα στο Λονδίνο, υπήρξαν άνθρωποι που κοιμήθηκαν 3 μέρες στο δρόμο για να εξασφαλίσουν εισιτήριο. Οπότε καταλαβαίνω τι λές.
    Άντε καλημέρα και να επισκεφτείς το μουσείο σύντομα.


    @κούνελος
    αχαχα καλά θα είμαι πιο συνεπής στις υποχρεώσεις μου άλλη φορά χαχα. Οσο για το Μουσείο έσκασε από το σχεδιαστήριο του Αρχιτέκτονα σχεδόν στο άσχετο.
    Καλημερούδια.

    @happypepper
    Καλημέρα φίλε μου και μελλοντικέ συνάδελφε. Είναι αλήθεια αυτά τα περί "μοδών" και "τρέντ" στην αρχιτεκτονική που δυστυχώς καλλιεργούνται μέσα στη σχολή. Δεν έχω υπόψιν μου το κείμενο του Κωνσταντινίδη άλλα θα το ψάξω. Όμως και να έχει το εξωτερικό θα με ενοχλούσε λιγότερο αν εντός του τα πράγματα ήταν καλύτερα ως προς την έκθεση των αντικειμένων και την εκπαιδευτική του δράση.

    Καλώς όρισες και ελπίζω να τα λέμε συχνότερα συνάδελφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Καλε για πια εκπαιδευση μιλας, στην Ελλαδα ζουμε, το ξεχασες?
    Το θεμα ηταν να γινει το κτηριο να φανε απο μιζες οι υπευθυνοι, να δημιουργηυοθν θεσεις για τα μογγολα των πλουσιων και οι ζωη συνεχιζεται.

    din

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. @dsquared
    Καλά τώρα που το λές έχω κι εγώ κάτι απορίες χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. μπράβο μάλερ@

    (η γριά τι θέλει και λυσσάει;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. @highvoltagepress
    η γριά λυσσάει που δεν είναι έκθεμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Και μετά από την ανάρτησή σου περιμένεις να πάω?
    Με κατατόπισες οκ...
    Το εισιτήριο πόσο έχει είπαμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. @Not me
    έλα φτηνό είναι 1 ευρώ μόνο. Καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Έτερον εκάτερον, Μάλερ.
    Έχει ακόμα εκθέματα το μουσείο ή τρομάξαν όλα και σηκώθηκαν και φύγαν όταν σε είδαν;
    Πόσα παιδάκια βάλανε τα κλάματα στο πέρασμά σου;
    Πόσες γριές έπαθαν ανακοπή;
    πόσες φωτογραφικές μηχανές καήκανε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. εκεί, δεν πηγα ακόμα, αλλά επισκέφθηκα το ναό της Αφαίας και τους τα χωσα καταλληλα: σε τίμησα επαξια mahlerako μου :ΡΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. @Tanila
    στο πέρασμά μου τρέμουν τα βουνά, σχίζονται οι θάλασσες στα δυό...
    άσχετο άλλα την Παρασκευή έχουμε μάζοξη και σε περιμένουμε.


    @Μαριλενα
    Αχ αλήθεια, θέλω να μάθω τι είδες και τι τους είπες. Καλώς ορίσατε και πάλι Μαριλένα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Oi rothikes sto eisogio pou ftanoun toulaxiston ta 3+ metra upsos kai fusika den mporeis na deis ti periexoun sta pano rafia!!!

    Gia ti skala pou se odigei ston proto orofo kai meta afou kaneis ton kuklo kai deis ta ekthemata prepei na ksanakaneis to miso kuklo tou orofou gia na vreis ti skala pou se anevazei ston deftero orofo????xalia

    Kai ta tampelakia me tis plirofories pou apefthinonte eite se nanouns eite se detective kai psaxneis na vreis pou sto diaolo to exoun kolimeno pano sto vathro!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. @Γιώργος
    πολλά τα παρατράγουδα σε αυτό το Μουσείο .Ελπίζω να τα διορθώσουν. Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ρίξε κι εσύ μερικά μπετά, μπορείς :)

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails