Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

416-415 π.Χ./2009 μ.Χ.


Εκεί, στα μέσα του Πελοποννησιακού πολέμου στα 416-415 π.Χ. οι Αθηναίοι αποφασίζουν να εξολοθρεύσουν τους κατοίκους της Μήλου (σφάζοντας όλους τους ενήλικες άνδρες και πουλώντας τις γυναίκες και τα παιδιά ως δούλους) στηρίζοντας την απόφασή τους στην πιο ελεεινή και απροκάλυπτη εκδήλωση κυνισμού...

Μήλιοι: Αλλά πώς είναι δυνατόν να είναι εξ ίσου συμφέρον για εμάς να γίνομε δούλοι, και συγχρόνως να είναι δικό σας συμφέρον να γίνετε κυρίαρχοί μας;
Αθηναίοι: Διότι σας παρέχεται η ευκαιρία να υποταχθείτε, αποφεύγοντας τα έσχατα δεινά, εμείς δε, θα ωφεληθούμε μη καταστρέφοντάς σας.
Μήλιοι: Ώστε, δεν θα μας δεχθείτε να είμεθα φίλοι σας και όχι εχθροί σας, αλλά να διατηρήσομε την ειρήνη και την ουδετερότητά μας;
Αθηναίοι: Όχι. Γιατί η έχθρα σας μας βλάπτει πολύ λιγότερο από τη φιλία σας. Και τούτο διότι εις τα όμματα των υπηκόων μας, η φιλία σας θα είναι τεκμήριο αδυναμίας, ενώ το μίσος σας θα είναι τεκμήριο ότι είμαστε ισχυροί.
ΘΟΥΚΥΔΊΔΗΣ ΒΙΒΛΙΟ Ε' 92-95
(για το πλήρες κείμενο δείτε εδώ)

Για να μήν ξεχνάμε πως οι ίδιοι άνθρωποι που "δίδαξαν" δημοκρατία και πολιτισμό στην ανθρωπότητα είναι οι ίδιοι που "δίδαξαν" τακτικές γενοκτονίας και "εθνοκάθαρσης" πολύ πρίν τους Ισραηλινούς, τους Γερμανούς, τους Βρετανούς, τους Ρωμαίους...

Για να μην ξεχνάμε, πως ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή είναι δυστυχώς εφεύρημα των φιλοσόφων και των ρομαντικών ποιητών...

Για να μην ξεχνάμε, πως δεν είναι ο πόλεμος που σκληραίνει τις ψυχές των ανθρώπων αλλά η σκληρότητα των ψυχών μας που κάνει τον πόλεμο τόσο φρικτό και ας προσπαθούμε να κρυφτούμε πίσω από το αραχνοΰφαντο πέπλο του πολιτισμού μας..

Παρ' όλα αυτά, θα τολμήσω να υποστηρίξω πως ΘΑ έχουμε μια καλή χρονιά, αν προσπαθήσουμε λίγο και δεν τα αφήσουμε όλα στην Τύχη.

Καλό μας βράδυ.


Σας αφήνω με το 2ο μέρος από την Ορχηστρική σουίτα αριθμός 3, έργο καταλόγου BWV 1068 του Johann Sebastian Bach (1685-1750) που μου θύμησε ο Μικρός Ναυτίλος σήμερα το πρωί, σε 3 διαφορετικές εκτελέσεις, η πρώτη με την μπαρόκ ορχήστρα του Ton Koopman, η δεύτερη απο την τρομπέτα του Sergei Nakariakov, και η τρίτη απο το Helsinki Flute Quartet σε μεταγραφή του Dmitry Varelas.
Στο πικ-απ δίπλα, (και ναι σε auto play),το ίδιο κομμάτι απο το φωνιτικό σύνολο, Ensemble Planeta(Classic Acappella Group).

Ton Koopman _ The Amsterdam Baroque Orchestra



Sergei Nakariakov



Helsinki Flute Quartet (D.Varelas, Y.Hyppenen, S.Hyvonen, A.Rikkonen) plays arrangement by D.Varelas of J.S.Bach Air from the Orchestral Suite


120 σχόλια:

  1. τετοια γραφεις και θα σε κυνγαει η καταρα του Αδωνη Γεωργιαδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Marvin the martian
    Ας πάρει φόρα να μου κλάσει μια μάντρα ο Άδωνις.

    άλλωστε κακώς θα με κυνηγήσει, κι εδώ για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως οι Έλληνες ήταν μπροστά από την εποχή τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το θέμα είναι ο άνθρωπος ξεχνά. ή μάλλον δεν μαθαίνει. ή μάλλον δεν ξέρει να αγαπά. ή μάλλον δεν έχει ψυχή. όταν μάθουμε να αγαπάμε αληθινά θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. σε αυτό το ΘΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @b|a|s|n\i/a
    To "αστείο" είναι πως ο Θουκυδίδης έγραψε την ιστορία του πιστεύοντας πως οι μελλοντικές γενιές θα διδαχθούν από αυτή.

    Και ναι αν οι άνθρωποι δεν μάθουμε να αγαπάμε, τότε το ΘΑ αυτό θα είναι απλά σχήμα λόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τί να πει κανείς..καλύτερα να σιωπάσει..αναρωτιέμαι σε τί κόσμο ζούμε..κι αν τελικά αξίζει να φέρνεις παιδιά σ' αυτή τη γη..ανήμποροι άνθρωποι..οι δόξες, τα μεγαλεία και τα βαθυστόχαστα λόγια μόνο στα ιστορικά βιβλία πλέον απλά αναγράφονται..καμία επιρροή, καμία επίδραση στο παρόν..και η ιστορία ΦΥΣΙΚΑ επαναλαμβάνεται..Καληνύχτες παρελθοντικές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Όναρ
    Η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία τελικά.
    Πάντως η απάντηση των Αθηναίων στους Μηλίους θα μπορούσε να έχει γραφτεί και σήμερα. τόσο επίκαιρη είναι.

    Καλό σου βράδυ κούκλαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τι ψαχνεις να βρεις οσο υπαρχουν ανθρωποι θα υπαρχουν πολεμοι , δυστηχως .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @~~~...~~~
    Δεν είναι πως ψάχνω κάτι, απλά μια ακόμα θλιβερή διαπίστωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτή η άρια είναι τόσο πολυακουσμένη, αλλά τόσο υπέροχη σε οποιαδηπότε βερσιόν κι αν την ακούσεις. Καλή χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τζάμπα έγραφε ο Θουκυδίδης :(
    Κανείς δεν έμαθε... Και πάλι την πληρώνει ο άμαχος πληθυσμός...

    Αλλά μην πάμε μακριά: ένας 16χρονος δε ζει πια κι ένας 20χρονος χαροπαλεύει επειδή κάποιοι ξέχασαν/δεν έμαθαν ποτέ τι εστί σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι και δικό μου αγαπημένο παράδειγμα η σφαγή των Μηλίων... σε όσους λένε πως οι καιροί μας έχουν κατί "ξεχωριστό" σε αγριότητα και σε όσους τρέφουν ανόητα αισθήματα ελληνικής ανωτερότητας και ανάλογες μπουρδολογίες! Ωραίος που το ανέφερες για να μαθαίνουν όλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καντε ερωτα,οχι πολεμο!

    να παμε ειρηνευτικη αποστολη μαζι σταγγαλακι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συγκλονιστικό απόσπασμα.

    Μα κι εγώ το λέω χρόνια τώρα ότι το κακό γεννιέται μέσα μας μαζί μας και ότι το μόνο που μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε είναι όσο ζούμε να προσπαθούμε να μην αφήσουμε να βγαίνει προς τα έξω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. H Mary Shelley, συγγραφέας του Frankenstein, στην πρώτη έκδοση του βιβλίου, στον πρόλογο, αναφέρει πως δεν πιστεύει στην ύπαρξη του διαβόλου... είναι απλά ένα ανθρώπινο δημιούργημα, αναφέρει, προκειμένου ο άνθρωπος να αποποιηθεί και να μεταβιβάσει τις ευθύνες για το κακό που κρύβει μέσα του και για τις πράξεις που το συνοδεύουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πάντα τα εκάστοτε συμφέροντα ήταν σημαντικότερα από οτιδήποτε άλλο.. Πολύ εύστοχο παράδειγμα..
    *όσο για την "δημοκρατία" που καμαρώνουμε, πού την είδαμε?? Με περισσότερους σκλάβους απ' ότι πολίτες και με τις γυναίκες σπίτι?? Καλό παραμύθι η δημοκρατία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Διαχρονικό όντως το απόσπασμα. Η χρονιά δε ξεκίνησε καλά. Πόλεμος, σφαγές, σκοτωμένα παιδιά, ορφάνια, δυστυχία….Πως να ισχυριστείς ότι θα είναι μια καλή χρονιά? Για το καθένα μας ατομικά, ναι, μπορεί να είναι. Αν ο καθένας μας όμως κοιτάει το μαγαζάκι, που πάμε? Εκεί έξω τίποτα δε πάει καλά. Στην Ελλάδα την ίδια τίποτα δε λειτουργεί σωστά. Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξη, όπως καταλαβαίνεις. Νομίζω ότι το 2009 θα είναι κατά πολύ χειρότερο από το 2008

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θουκυδιδης και Μπαχ. Απιστευτος συνδυασμος για το πιο ενδιαφερον,stylish και ουσιαστικο ποστ που διαβασα εδω και μηνες. Συγχαρητηρια αγαπητε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. mahler Καλή Χρονιά κατ' αρχήν. Νομίζω ότι οι μελλοντικές γενιές διδάχθηκαν από την ιστορία του Θουκιδίδη, αλλά όχι όπως θα ήθελε ο ιστορικός να διδαχθούν. Διδάχθηκαν τι να πράττουν και όχι τι να αποφεύγουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Ο Κύκνος
    Eίναι πραγματικά από τα αγαπημένα μου μουσικά κομμάτια. Καλή σου μέρα, καλή χρονιά και καλώς ήρθες.

    Το μαιλ σου δείχνει άνθρωπο που αγαπά τον Wagner ή είναι τυχαίο?

    @Sweet and bitter
    όπως είπε και ο Θράσος λίγα μηνύματα παρακάτω, οι άνθρωποι διδάχτηκαν όχι τι να αποφεύγουν άλλα τι να πράττουν διαβάζοντας Θουκυδίδη.

    Ο μη σεβασμός της ανθρώπινης ζωής είναι εμφανής καθημερινά στην κοινωνία μας...
    Παρ΄όλα αυτά από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα, όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου σημειώνουν άνοδο στους δείκτες τους...

    @life_traveller
    Οταν το είχα διαβάσει 12 χρόνια πρίν με είχε συγκλονίσει. Ολόκληρο το έργο του μεγάλου Ιστορικού είναι γεμάτο με πράξεις απίστευτης αγριότητας από τους ανθρώπους που την ίδια πάνω κάτω χρονική περίοδο έκτιζαν τα μνημεία της Ακρόπολης και βρίσκονταν στον κολοφώνα της πολιτιστικής τους ακμής.
    Είναι φοβερό να συνειδητοποιείς πόσο εύθραυστο είναι το είδος μας και πόσο εύκολα το πάθος για δύναμη και εξουσία μπορεί να μας γυρίσει πίσω στον πρωτογονισμό...
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @stella
    Ωραίο το σύνθημα αλλά οι άνθρωποι μάλλον έχουμε ξεχάσει το πρώτο και ασχολούμαστε μέ το δεύτερο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις πολεμικές συγκρούσεις, άλλα και στις διαπροσωπικές μας εντάσεις με τις οποίες αναλωνόμαστε διαρκώς.
    Καλή σου μέρααα

    @Κώστας
    Δεν μπορώ να ξέρω που και πως γεννιέται το κακό, όμως είναι υποχρέωσή μας να το καταπνίξουμε πιστεύω, σίγουρα όχι πάντως να το αφήνουμε να μας καθοδηγεί τις ζωές μας.

    @toymaker
    Η Mary Shelley, νομίζω ήταν τρομερά εύστοχη. Θα ήθελα βέβαια να μάθαινα και την θέση της για τον Θεό. Αυτοί οι 2 πάνε πακέτο άλλωστε.
    Καλή σου μέρα φίλε μου.

    @Γιώργος Τ.
    Η Δημοκρατία, έχει καταντήσει ένα όμορφο παραμύθι όπως αυτό με τον Διάβολο που ανέφερε πιο πρίν ο Toymaker. Το συμφέρον και η απληστία, είναι δυστυχώς τις περισσότερες φορές η κινητήρια δύναμη των αποφάσεών μας. Διαβάζοντας τον διάλογο Μηλίων και Αθηναίων καταλαβαίνει κανείς πως δεν υπήρχε κανένας λόγος για την υπερδύναμη της εποχής να εξοντώσει τους κατοίκους του μικρού αυτού νησιού. Κανένα πραγματικό όφελος πέρα από τον παραδειγματισμό, μια "προληπτική" επίθεση που θα λέγαμε στις μέρες μας, τόσο πραγματική ως ανάγκη για τους επιτιθέμενους, τόσο φρικτά άχρηστη βάσει της Ηθικής.
    Βέβαια κακά τα ψέματα, το δράμα των ανθρώπων δεν είναι πως δεν ακολουθούν οι πράξεις τους την Ηθική, άλλα ότι διαμορφώνουν Ηθική ανάλογα με τις ανάγκες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Pink_Fish
    Γιαυτό έβαλα και την επισήμανση, ΑΝ δεν τα αφήσουμε όλα στην τύχη τους. όχι από μόνο του το νέο έτος με αμάς στους καναπέδες καλύτερα δεν θα πάει αυτό είναι σίγουρο.
    καΛή σου μέρα.

    @uberbastard
    Δεν ξέρω αν είναι όλα αυτά το πόστ μου, πάντως σε ευχαριστώ φίλε μου.

    @Θράσος
    Νομίζω πως έχεις απόλυτο δίκιο...δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εγώ το φώναζα ότι κατά βάθος είσαι σοβαρός μέχρι το μεδούλι! Χαχαχα! Έχεις απόλυτο δίκιο Μahlerάκο, τα πάντα πάνω σε αυτό τον κόσμο είναι ανθρώπινα ή κοινωνικά κατασκευάσματα. Ακόμα και η ίδια έννοια του Θεού και του Διαβόλου (όπως είπε πετυχημένα ο Toy). Οπότε το θέμα είναι πως αλλάζουν οι κοινωνίες μας. Πόσα πισωγυρίσματα κάνουμε και τι αξίες υιοθετούμε. Και όπως είδες και εσύ με το απόσπασμα που έθεσες, οι αξίες και οι νοοτροπίες δεν είναι τόσο τραγικά διαφορετικές ακόμα και αν περάσουν χιλιάδες χρόνια. Ίσως γιατί κατά βάση ο άνθρωπος είναι ένα τόσο απλό και προβλέψιμο ζώον...

    Καλή χρονιά ΘΑ έχουμε; ΘΑ δείξει μωρέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολὺ ὡραία δημοσίευσι, γιὰ νὰ μὴν ξεχνᾶμε καὶ τὰ δικά μας ρεζιλίκια. Νομίζω ὅτι οἱ ἄνθρωποι μαθαίνουμε, ἁπλῶς τὸ κάνουμε τόσο ἀργὰ ποὺ μέχρι νὰ μάθουμε πεθαίνουμε καὶ πάλι ἀπ' τὴν ἀρχή :(

    Υ.Γ.: Μὴν μὲ παρεξηγήσῃς, ἀλλὰ εἶναι λίγο βαρὺ τὸ μπλόγκ σου, ἔ; ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αν κάνουμε ποδαρικό με Μπαχ, κλάφτα Χαράλαμπε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. όλα θέλουν προσπάθεια.
    όλα
    άντε να δουμε, πως θα πάμε και φετος.

    καλησπερα mahlerακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αληθώς καταπληκτικό το κείμενο, εις το οποίον παραπέμπετε! Κι εσείς προσθέτετε ορθώτατα:

    Και ναι αν οι άνθρωποι δεν μάθουμε να αγαπάμε, τότε το ΘΑ αυτό θα είναι απλά σχήμα λόγου.

    Σας ευχαριστώ διά τα όσα προσφέρετε εις τους αναγνώστας σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. αγαπητε φιλε.η απληστια ειναι η πηγη καθε κακου...ο χρηστιανισμος δεν επικρατησε πνηγοντας στο αιμα???
    που ειναι ο σεβασμος στον ανθρωπο?.
    τον θουκυδιδη..φοβηθηκαν μηπως γεινη κτημα των λαων...και εγραψαν την βιβλο...που αναγνωριζη την εζουσια των λαων σε λιγους ...αυτη την φιλοσοφια κτυπουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν.
    υγ. ο πόλεμος και οι εχθροπραξίες δεν έχουν εθνότητα. κανένας λαός δεν είναι άγιος ούτε έχει το αλάθητο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Άντε να γίνει επιτέλους ο τρίτος να ησυχάσει ο πλανήτης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Είναι η μοίρα μάλλον της κάθε υπερδύναμης σε κάθε εποχή να φέρετε με τον ίδιο τρόπο. Όπως σου είπαν και διάφοροι στα σχόλια και θα συμφωνήσω, οι καταστάσεις μπορεί να αλλάζουν, αλλά οι άνθρωποι ελάχιστα αλλάζουν τελικά.

    Καλή μας χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΚωλλλοΑθηναίοι, λλλαμόγια του ελλλλέους! Θεσσαλλλλλονίκη ρε!
    (πλάκα κάνω αν και ....δε σηκώνει!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με τα ωραία της και δυστυχώς με τα θλιβερά της. Ο Nietzsche είχε πει ότι με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, πάλι καλά που υπάρχει η τέχνη -και ιδιαίτερα η μουσική- για να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Το είχε πει μάλιστα με πιο μακάβρια λόγια... Τέλεια η μουσική σου, δείχνει ότι ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργεί έργα αξεπέραστα όταν ασχολείται με ό,τι πραγματικά αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @VK in Athens
    ΌΠως τα λές είναι, ελάχιστα έχουμε προοδεύσει ως κοινωνίες.
    Καλό σου βράδυ φίλε μου.

    @GordonGR
    Σε κάποια πράγματα ίσως να μαθαίνουμε, όχι όμως σε αυτά που θα έπρεπε. ίσως γιατί οι συνθήκες τελικά δεν αλλάζουν και πολύ. Πάντως αν σε 2,500 χρόνια έχουμε αυτή την εξέλιξη δύσκολα τα βλέπω τα πράγματα στο μέλλον.

    Ε, όταν λες βαρύ τι εννοείς? την μουσική, την θεματολογία, το ότι φορτώνει αργά, εμένα που είμαι χοντρός? χαχαχαχα

    Καλό σου βράδυ.

    @sakafiora
    Ααααα λίγα για τον Μπάχ καλή μου!!! Δεν μας φταίει αυτός άλλωστε που είμαστε μαλάκες οι άνθρωποι.
    ΚΑλό σου βράδυ και να κανονίσουμε συνάντηση με Dot για κουβεντούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @Μαριλένα
    πολύ προσπάθεια Μαριλένα μου γιατί πάμε από το κακό στο χειρότερο.
    Καλό σου βράδυ.

    @Ιωσήφ Συντυχάκης
    Ναι το κείμενο καταπληκτικό, και είναι αλήθεια πως αν δεν μάθουμε να αγαπάμε τότε δεν κάνουμε τίποτα.
    Καλό σου βράδυ.

    Α και μη μου μιλάς στον πληθυντικό, ο ενικός νομίζω είναι καλύτερος.

    @gregory
    Όλες οι Θρησκείες και τα πολιτικά συστήματα και όλα και όσοι προσπάθησαν να ελέγξουν μαζικούς αριθμούς πληθυσμού, βασίστηκαν στη βία και το αίμα.
    Να ξυπνήσουμε χρειαζόμαστε νομίζω.

    @tovene592
    Δυστυχώς υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν στο αλάθητο τους και είναι και οι πλέον επικίνδυνοι.
    Καλό βράδυ αγορίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @DrSato
    Ναι τελικά αν εξαφανιστούμε εμείς θα είναι πιο ήρεμα τα πράγματα. Δεν είναι ομως καλύτερα να προσπαθήσουμε λίγο ακόμα μήπως τα καταφέρουμε?
    Καλώς ήρθες απο τα μέρη μου

    @Philip the 3rd
    Δεν νομίζω να είναι η μοίρα, μάλλον η θέληση κάθε Υπερδύναμης, ίδια και απαράλλαχτη εδώ και χιλιάδες χρόνια...
    καλό σου βράδυ.

    @Καημος
    Άρε Σαλονικιέ μου. Δεν πειράζει κάνε και λίγο πλάκα.
    καλό σου βράδυ

    @fritz
    Είναι απορίας άξιον πως μπορεί το ίδιο είδος να είναι υπέυθυνο για την μουσική του Μπάχ, τα γλυπτά του Φειδία, τα γραπτά του Τόμας Μάν (τυχαίες πάνω κάτω επιλογές αυτές) και παράλληλα να είναι δημιουργός κάθε γνωστής και αναίτιας φρικαλεότητας.
    Ίσως αυ΄το να είναι και μέρος της γοητείας μας τι να πώ.
    Καλό σου βράδυ φίλε μου. Αλήθεια με τον Μπάχ πως τα πάς γενικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αθηναίος ειμί, με επίγνωση όμως (το τονίζω αυτό....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @Καημος
    Μακάρι να είχαμε περισσότερους ανθρώπους με επίγνωση των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. mahlerako, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή είναι αξία και κατάκτηση του Διαφωτισμού. Ο οποίος προφανέστατα δεν έφτασε παντού. Ακόμα και εκεί που έφτασε με τα χίλια ζόρια κρατιέται ζωντανός.
    Είδες όμως ο ιμπεριαλισμός; Πάντα ίδιος και απαράλλαχτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @apos
    ως δημιούργημα των φιλοσόφων και θεωρητικών του Διαφωτισμού ναι. Στην πράξη όμως? Υπήρξε σεβασμός της ανθρώπινης ζωής από την Γαλλική Επανάσταση το γνησιότερο "τέκνο" του Διαφωτισμού?

    όμως ο μή σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή είναι και κάτι που βιώνουμε καθημερινά δίπλα και ίσως και μέσα στα σπίτια μας. Οι καθημερινές δολοφονίες δια ασήμαντον αφορμή το αποδεικνύουν αυτό.

    Φυσικά πάντως θα συμφωνήσω πως ο Ιμπεριαλισμός από αρχαιοτάτων χρόνων ως τις μέρες μας είναι σταθερή αξία ως προς τα αποτελέσματά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. poli eustoxi i anartisi sou..kai ta sxolia gia adoni georg... apla 8eika....!@ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Έχεις κάνει έναν έξοχο παραλληλισμό των εποχών και συγχρόνως ένα κλασικό μάθημα ιστορίας. Ο ισχυρός ακολουθεί πάντοτε την ίδια πολιτική.
    Καλή Χρονιά λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. με ανάβεις όταν γράφεις έτσι ψαγμένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @Leviathan
    Σε ευχαριστώ φίλε μου. όσο για τον Μπουμπούκο, τα λέει όλα μόνος του εγώ δεν μπορώ να πώ τίποτα περισσότερο.
    Καλό σου βράδυ

    @Antoine
    Απλά ένα σχόλιο φίλε μου τίποτα παραπάνω. Μακάρι να μπορούσαμε να μάθουμε από την ιστορία αλλά δεν θέλουμε.
    Καλό σου βράδυ γιατρέ μου.

    @ProFyLaKtiKo
    Ντροπή σου παντρεμένος άνθρωπος χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. μα τι έκανα πάλι; και την επόμενη φορά θα μιλήσουμε για σικελικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @ProFyLaKtiKo
    Σικελικά? τι σικελικά? Εγώ μόνο το Σικελικό Εσπερινό του Βέρντι ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @mahler76 Για μένα η «περιπέτεια» με τον Bach ξεκίνησε όταν άρχισα να μελετάω τα πρελούδια και φούγκες (μαζί με ανάλυση των φωνών με την τότε καθηγήτριά μου) και κορυφώθηκε με το Italienisches Konzert, το οποίο τώρα μελετάω ξανά.
    Για τον Bach έχουν πει τα πάντα, πραγματικά τα πάντα. Κάποιος είχε αναρωτηθεί αν ήταν μάγος, χαριτολογώντας βέβαια, αλλά παρόλο που πρόκειται για έναν υπερβολικό χαρακτηρισμό δείχνει, παραδόξως, αυτό που ήταν η τέχνη του Μπαχ, πέρα από τα όρια που μπορεί να χαράξει η ανθρώπινη φαντασία.
    Σε αυτό το σημείο θέλω να πω κάτι ακόμα, ίσως κοινότοπο αλλά ωστόσο σημαντικό. Γνωρίζουμε ότι στην εποχή του τον Bach δεν τον εκτιμούσαν ιδιαιτέρως ως συνθέτη, μάλιστα τον έβρισκαν "παλιομοδίτικο". Ειρωνικό; Δεν είναι τρομερό το πώς κρίνουν οι άνθρωποι αυτό που δεν καταλαβαίνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @mahler76, όταν πήγανε μωρέ οι δημοκράτες αθηναίοι στη σικελία αλλά πήρανε το μπούλο από τους tough σπαρτιάτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. @fritz
    ΣΕ ΜΊα εκπομπή του Τρίτου προγράμματος είχε πεί κάποιος πως ο Μπάς έγραψε τα εργα του και τα αφιέρωσε στο Θεό ενώ ο Μπετόβεν τα έγραψε και τα αφιέρωσε στον Άνθρωπο.
    Κι όντως σε πολλά έργα του Μπάχ μπορείς να "βιώσεις" το Θείο στοιχείο ή αν θέλουμε καλύτερα το Υπεράνθρωπο στοιχείο.
    Εμένα η σχέση μου με τον Μπάχ είναι καθαρά αισθητηριακή, βιωματική αφού δεν έχω κάνει σπουδές μουσικής. Που ξέρεις ίσως το κάνω στο μέλλον.
    Καλό σου βράδυ.

    @ProFyLaKtiKo
    μΑ ΚΙ ΕΣΎ πές μου την Σικελική εκστρατεία να καταλάβω γιατί μιλάς. Φίλε μου όλη η εξιστόρηση του Θουκυδίδη είναι ένα μνημείο πρωτοφανούς αγριότητας που δυστυχώς την αναγνωρίζουμε και στις μέρες μας ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Εμεινα άφωνη....
    Απίστευτα εύστοχη... ανάρτηση....
    Τίποτα δεν άλλαξε... τίποτα δεν θα αλλάξει???

    Ασε μας να αισιοδοξούμε... πανέξυπνε συνάδελφε....
    το χρειαζόμαστε..γμτο....

    Καλημέρα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. @aKanonisti
    καλημέρα συνάδελφε.
    απλά δείχνω την διαχρονικότητα κάποιων πραγμάτων. Ελπίζω πάντως έστω κάποια μικρά πράγματα να τα αλλάξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Πες τα χρυσόστομε. Γιατί πάντα υπάρχει και η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. @ethanandthecity
    η οποία θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν υπάρχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Mahler, χαιρετώ σε.
    Ψηφίζω τους Ολλανδούς και τους Swingle Singers (που δεν έβαλες) και αφήνω ασχολίαστες κάτι ανακρίβειες που ειπώθηκαν παραπάνω για τον Ιωάννη Σεβαστιανό.

    Αν θες περνάς από τα μέρη μας μια βόλτα να δεις, αν και δεν ξέρω πως θα σου φανεί το τελευταίο μου κατόρθωμα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. @Rowlf
    Kαλησπέρα φίλε μου. Για τις όποιες ανακρίβειες ζητώ συγνώμη αλλά το έχω πεί δεν είμαι ειδικός.
    Το πόστ χείμαρος "Κατά Stokowski" το περίμενα. Θα το μελετήσω και θα σχολιάσω αν μπορώ.
    Καλημερίζω άπαντες τους εν εξώστη ευρισκομένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. ετσι ειναι....

    οπου υπαρχει ασπρο υπαρχει και μαυρο....

    καλη χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Το πιο εύστοχο κείμενο που διάβασα τελευταία, επί του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Τις ανακρίβειες δεν τις έγραψες εσύ Mahler…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Poly eystoxo to apospasma apo Thoukydidi, tsantistika mporw na pw, aparadekti stasi! Telika i yperopsia kai i laxtara gia exousia ypirxe apo panta, tragiko! Den iksera oti eixe ginei ayto stous Milious, einai apo t'agapimena mou nisia i Milos kai den toxa ksanakousei ayto san gegonos, ntropi mou:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Νέο look και νέα θεματολογία. Μ'αρέσει. Ωραίο ξεκίνημα για το 2009.

    Not only Keep Blooging but also keep provoking.

    Καλή Χρονιά και Χρόνια Καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. @Βλαμμενος
    ΈΤσι είναι και καλό είναι να μην ξεχνάμε πως αυτά τα 2 συνηπάρχουν στην φύση όλων των ανθρώπων όλων των λαών.

    @g for george
    Είδες πόσο εύστοχοι είναι οι αρχαίοι συγγραφείς, και τι πηγή γνώσης αν θέλουμε?

    @Rowlf
    Οκ κατάλαβα, αλλά ας μην το συνεχίσουμε please :)

    @musicbug
    είναι εξοργιστικό όντως. αν το διάβαζες χωρίς να ξέρεις θα έλεγες "ποιός Μπους" το είπε πάλι αυτό". Να όμως που το είπαν κάποτε οι Αθηναίοι του Χρυσού Αιώνα.
    Γενικά ο Πελοποννησιακός πόλεμος είναι άγνωστος στους περισσότερους έλληνες. Αν τον διαβάσεις θα καταλάβεις γιατί.
    Διότι εν αντιθέσει με τους Μηδικούς ΠΟλέμους τους γεμάτους ηρωισμό, ανδρεία κλπ, ο Πελοποννησιακός Εμφύλιος πόλεμος υπήρξε μνημείο μικροψυχίας, αγριότητας και βαρβαρότητας που δεν πολύ αρέσει να διδάσκεται στα σχολεία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. @x-man
    Θα προτιμούσα να ήταν άλλη η επικαιρότητα στην αρχή του νέου έτους και να μην "χρειάζεται" να προβοκάρω, άλλα όπως βλέπεις είναι κάποια πράγματα που δεν λένε να φτιάξουν όσα χρόνια κι αν περάσουν.
    Χρόνια σου πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. marvin θεικο το σχολιο αααχαχχα

    mahler76 ..εγω πιστευω οτι ο ανθρωπος ξεχναει και οταν θυμαται να γινει ηρωας ειναι ή πολυ αργα ή έχει στοχο κατι...

    φιλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. @skouliki
    Nai ο Μαρβινάκος ήταν εύστοχος. Ελπίζω μόνο να μην έρθει η Μανωλίδου να μου παίξει μουσική για εκδίκηση...

    όσο για εμάς, ναι ξεχνάμε πολύ γρήγορα, και επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα ίδια λάθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Μια χαρά τα γράφεις και τα γράφουμε και μια χαρά μας γράφουνε στα αρχίδια τους.

    Καλή χρονιά να έχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. egw tha pw to gnwsto rito "deixte ta stithi(vanas twn 90's) na iremisoun ta plithi"....Kai gia na t apoteleiwsw , ekleisa tn bach kai epiasa mia Natasa theodwridou prin kanei strofi stn pxiotita sto youtube...Sorry eee!Kali psuxi panw ap ola!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. @island
    Maς γράφουν κανονικά δεν λές τίποτα.
    Καλή σου μέραααα


    @Giorgio
    Αν είναι να φέρουν την ειρήνη τα βυζιά της Μπάρμπα να την στείλω κάτω και με δικά μου έξοδα. Καλημέρα τρελέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Δυστυχώς ο πόλεμος πάντα συνεπάγεται κτηνωδίες, οπότε το ζητούμενο θα πρέπει να είναι πως να μην φτάσουμε εκεί.

    Είδες όμως; Δεν έσφαξαν τα γυναικόπαιδα αλλά μόνο τους εν δυνάμη μάχιμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. καλή θα είναι καλέ η χρονιά.. θα το δεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. @TeddyBoy
    Σίγουρα αυτό είναι το θέμα να μην φτάνουμε σε πολέμους.

    Η ιστορία συνεχίστηκε ως εξής: Οι Αθηναίοι πολιόρκησαν για μερικούς μήνες την πόλη μέχρι που κάποιοι φιλοαθηναίοι την παρέδωσαν σε αυτούς. Και τότε μια πόλη που είχε παραδοθεί την εξολόθρευσαν.
    Και ναι δεν έσφαξαν τα γυνακόπαιδα άλλα τα πούλησαν σκλάβους. Αυτό όμως δεν μειώνει την κτηνωδία της πράξης η οποία ήταν προμελετημένη όπως φαίνεται από το απόσπασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. @kat.
    Θα είναι αν βάλουμε τα δυνατά μας να την κάνουμε καλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Σου απαντώ με ένα ποίημα:

    ΔHMHTPHΣ KAΛOKYPHΣ

    C V

    (1948-1960)
    EΛBIEΛA, MEZ, DDT, INBI, ΩPΛ, OEΔB,
    OΦH, AEK, OΣΦΠ, EPE, EΔA,
    TTT, EEΣ, EIP, TAE, ΣΠAΠ, EHΣ, KTEΛ

    (1961-1980)
    ΔEΘ, XANΔ, ΠIKΠA, AXEΠA, WC, AΠΔ, IKY,
    BBC, MGM, REM, UFO, 2CV, 4L, VW, MG, ΔX,
    EΣO, ΣEAΠ, ΛOK, ΓEΣ, AM, AΣΔEN, KEBOΠ, APBXΠ, KΨM, BLR, ΓEEΘA, YENEΔ, TNT
    OTE, ΔEH, OΣE, OA, EOT, EYΔAΠ, EPT,
    TELEX, LP, HI-FI, B&O, CB, FM,
    KOBA, KKE, KNE, EKKE, EAP, ΠAΣOK, ΔHKKI, ΔIANA, NΔ,
    EΣA, KYΠ, EOKA,
    HΠA (TWA, ITT, FBI, CIA, LA, JFK), DDR, EΣΣΔ (KGB, GPU),
    WMF, AEG, NEFF, IBM,
    ΠAOK, UEFA, ΠPOΠO, OΠAΠ,
    ΦEK, ΠΔ, ΓEΣEE, AΔEΔY, TΣ, ΠΦ, OAEΔ

    (1981-200
    NΠIΔ, IKA, OE, EΠE, AΦM, AMA, ΔOY, ΦAEE, ΦΠA, ΛAΦKA, EKAΣ, AΣEΠ, ΣΔOE,
    EΔE, AEΠ, OOΣA, KEΠ, OAKA,
    IX, BMW, ABS, KOK, EΛΠA, KTEO,
    TLS, KOA, EΛΣ, VIP, EKEBI, OΣΔEΛ,
    FIR, FYROM, EOK, EE, OΠEK, KΠΣ,
    ΓOK, YΠEXΩΔE, MDF, PVC, TEE,
    EΛTA, EMY, ΔEKO, MHKYO,
    ΣYPIZA, EΛAΣ, 17N, MAT, ΓAΔA,
    EΣY, TEBE, EKAB, KAT, ΓNA, KAΠH, OAEE
    HIV, HDL, LDL, LDH, RBC, TKE, PSA, γ-GT,
    TV, VHS, FAX, SIM, PIN, PUK, SMS, MMS, 3G
    EKAM, ATM, BTU, DHL, WWF, MME, AGB, EBU,
    RPG, CD, DVD, DCC, DVD-ROM,
    PC, UPS, RAM, MB, GB, HP, XP, USB, ADSL, MP3, i-POD, GPS,
    DTP, RGB, CMYK, JPG, WWW, CERN
    SOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. καλώς τους ξέκαναν τους Μηλιούς, χρέωναν πολλά για τουρισμό, και χάλασαν και την αρχιτεκτονική της νήσου, χώρια που ήρθα 4 ώρες καταμαράν ξερνώντας απ' τα μποφώρια, ήμανε όλη την ώρα η αηδία του βαποριού: "πάρτε σακκούλα, δώστε σακκούλα".
    Όσο για το Θούκη και την Αθηναική δημοκρατία, είχε την ιδέα για Νατοικού τύπου συνασπισμούς πρώτη, με την αθηναική συμμαχία. Καλύτερο, που στις παραστάσεις τις θεατρικές, ερχόντανε όλοι οι υποτελείς να χειροκροτήσουνε, και φέρνανε και το ταμείο με τα μπικικίνια στο θέατρο προς δόξαν του "προστάτη" πόλεων και νήσων -με το αζημίωτο. (κι επειδή όοοοοολα τα σκέφτηκαν οι Έλληνες, κι επειδή αναφέρατε και τον Άηδωνι, σας είπα ότι ο Αριστοτέλης ήταν εξωγήινος και ραδιενεργός;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. καλέ τι πολυκοσμία είν' αυτή; έσκασα εδώ μέσα απ' το σπρωξίδι. κι εσείς μαντάμ, από πού περάσατε μπροστά; τόση ώρα σας βλέπαμε πίσω απ' τον κύριο με το μουσταρδί! αμ δε θα γίνουμε Ευρώπη άμα ζμπρώχνουμε έτσι! σιγά καλέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ??????????

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Ο θάνατος σου, η ζωή μου
    Γεννηθήκαμε για την καταστροφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Mου θύμισες την παράσταση στο θέατρο τέχνης Αθήνα-Μήλος μΧ..
    Πάντα οι εποχές ίδιες είναι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. @"Αισθηματική ηλικία"
    Μου άρεσε το SOS στο τέλος του ποιήματος!!
    Καλή σου μέρα.

    @highvoltagepress
    χααχαχα, μήπως να τους ξανασφάξουμε? χαχα να 'σαι καλά, με έκανες και γέλασα.

    @spyros1000
    Είδες, και που να διαβάσεις ολόκληρη την εξιστόρηση του πολέμου. Καλή σου μέρα.

    @απατεωνες
    Δεν ξέρω αν γεννηθήκαμε για αυτό, όμως το κάνουμε πολύ καλά είναι η αλήθεια.
    Καλημέρα.

    @Roadartist
    Αλήθεια υπάρχει τέτοια παράσταση? Παίζει φέτος? Πάω να τσεκάρω να δώ.
    Καλημέρα και ευχαριστώ για την επισήμανση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. H IΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Χρήσιμο το μάθημα... Για να βλέπουμε τι μας γίνεται. Σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. @JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS
    όταν πάνω από όλα βάζεις το συμφέρον και την εξουσία και την κυριαρχία, η ανθρώπινη ζωή είναι μια μπαναλιτέ...
    Καλό σου βράδυ.

    @KitsosMitsos
    Για να βλέπουμε πως αυτά που συμβαίνουν σήμερα δεν είναι απλά σημεία των καιρών αλλά μια παθογένεια χιλιετιών.
    Καλό σου-κου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Τελικά μου ξέφυγαν περισσότερα από όσα νόμιζα ανάμεσα στα sos...

    (αν και το συγκεκριμένο το είχαμε αναπτύξει εκτενώς... αλλά το έιχα ξεχάσει και το ξαναθυμήθηκα τώρα.. ευχαριστώ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Πάντως, όσοι ξεσπάν στους μικρούς κι αδύναμους, είναι απλά κομπλεξικοί (εκτός, φυσικά, κι από εγκληματίες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Πολύ σωστή η αναφορά σου.
    ΚΑΙ επίκαιρη.
    Εύγε νενανίσκε μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. @Spark
    έχεις κάποια σχέση με το ποίημα που ανέβασε ο Αισθηματική ηλικία? δεν κατάλαβα ακριβώς να πώ την αλήθεια, έχω πήξει και στο διάβασμα βέβαια...
    Καλό σου βράδυ.

    @Ασκαρδαμυκτί
    Κάτι σαν τους νταϊδες στα σχολεία φίλε Ασκάρ.
    Καλό σου βράδυ.

    @7Demons
    Με προσφωνήσατε νεανία. Σας αγαπώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Beth Gimmons η τραγουδίστρια που τραγουδάει το Romance. Toν βρήκες το Γατούλι μου;; Φιλάκια και την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. καλή χρονιά και καλή αρχή έκανες με το post σου. τι μεγάλη παρέα που γίνεται με ενα καλό post!!
    δεν ξέρω πόσο έχει αλλάξει ο άνθρωπος σα μονάδα από τότε, σίγουρα οι τρόποι έκφρασης της εξουσίας και τα αποτελέσματα τους παραμένουν ιδια.
    πρέπει να παραιτηθεί κάποιος από τέτοιες αξιώσεις πράγμα πολύ δύσκολο για κάποιους ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. είχα μέρες να περάσω.
    σύγγνωμη για την καθυστερήμενη επίσκεψη.
    δεν πρόλαβα να δω τα βίδεο, μα θα ξαναπεράσω.
    ωστόσο στα περί της αναλγησίας των προγόνων μας θα συμφωνήσω πως δεν ήταν αθώοι.
    μα όπως λες η σκληρύτητα και το μίσος που υπάρχει στις καρδιές μας είναι η αιτία για όλα όσα δεινά υποφέρει αυτός ο κόσμος.
    δεν μπορεί όμως κανείς να χρησιμοποιεί ως ελαφρυντικό τα εγκλήματα του παρελθόντος.
    και δυστυχώς το μίσος είναι πιο ισχυρό από την γνώση που μας προσφέρει η ιστορία.
    σε όλους τους λαούς....σε όσους κυβερνούν και έχουν εξουσία.
    γι αυτό είναι ευθύνη των ίδιων των λαών να "πολεμήσουν" για την ειρήνη και την αγάπη...με αγάπη.

    υ.γ.: χρόνια πολλά και πολλές ανάρτησεις (επίσης ετεροχρονισμένα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. @xaroylita
    Α, σε ευχαριστώ για την πληροφορία. Όσο για τον γάτο...μόλις μου το θύμησες πάω να δώ.
    Καλή σου μέρα.

    @Poppy
    Καλημέρα και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Έτσι είναι, η εξουσία και οι εκφράσεις της δεν δείχνουν ρε γαμώτο να αλλάζουν στο χρόνο και αυτό είναι τόσο ανησυχητικό για το μέλλον μας.
    Καλή σου μέρα και ας προσπαθούμε για το καλύτερο.

    @HaLiaS
    Καλημέρα φίλε μου.
    Δεν χρειάζεται να απολογείσαι. Το "σπιτάκι" είναι ανοιχτό όλες τις ώρες.
    όσο για το απόσπασμα, δεν το έβαλα για να το χρησιμοποιήσω ως άλλοθι, απλά ήθελα να δείξω πως οι τακτικές που ακολουθούνται στους πολέμους των ημερών τόσο στη Γάζα όσο και τον "αστικό" πόλεμο της Αθήνας, είναι πάνω κάτω οι ίδιες διότι η εξουσία δυστυχώς αποκτάται και διατηρείται με παρόμοιους τρόπους.
    Επειδή δε, γίνεται μεγάλη κουβέντα για την βαρβαρότητα των Ισραηλινών που κακώς την ταυτίζουμε με βαρβαρότητα των Εβραίων κατά την γνώμη μου, ήθελα απλά να θυμίσω πως ακόμα και οι άνθρωποι του Χρυσού Αιώνα του Περικλή μπορούσαν να φτάσουν σε ανάλογες ακρότητες για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.

    Η ειρήνη τελικά είναι ένα αγαθό για το οποίο πρέπει να αγωνιζόμαστε πολύ σκληρά να αποκτήσουμε/διατηρήσουμε.

    Καλή σου μέρα Σαλονικιέ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Καργιόληδες!

    (τίποτα, κάτι για τους Μήλιους λέω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. @Spy
    Ε, ναι κάπως έτσι είδαν και οι Αθηναίοι την αχαριστία των Μήλιων και τους έσφαξαν με συνοπτικές διαδικασίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. "Γιατί η έχθρα σας μας βλάπτει πολύ λιγότερο από τη φιλία σας...κλπ κλπ"

    Οταν ο άνθρωπος έχει επιχειρήματα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Καλή Χρονιά! Λίγο αργά αλλά η ευχή είναι ευχή.
    Πάντα θα ξεχνάει ο άνθρωπος γλυκέ μου. Το 'χάρισμα' της λησμονιάς το κατέχει για να ξεχνάει τις αυταπάτες του και τις ουτοπίες του.
    Τα φιλιά μου και μια όμορφη Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Καλη χρονια ΘΑ εχουμε οπως λες! Γιατι αν ειναι σαν την προηγουμενη...φασκελοκουκουλωστα!
    Χρονια πολλα σε σενα και στο μπλογκακι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. άσε την πάχυνση και το μύστακα και κάτσε γράψε. είσια καλοπερασόπουλος σαν τον Σεβαστιανό τον Βαχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. @τα παπούτσια της Dorothy
    Επιχειρήματα και μια πολεμική μηχανή για να τα υποστηρίξει.
    καλή σου μέρααα

    @ILive2LoveMe
    Καλή χρονιά και καθόλου καθυστερημένη. όσο για την λησμονιά, είναι Θείο δώρο όσον αφορά τα προσωπικά μας αδιέξοδα, άλλα όσον αφορά τέτοιες πρακτικές και πολιτικές είναι μάλλον κατάρα.
    Καλή σου μέρα.

    @BUTTERFLY
    Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου πεταλούδα. Ελπίζω και προσπαθώ για το καλύτερο.

    @highvoltagepress
    Ωχ άρχισαν οι απειλές!! Μώρε διαβάζω για κάτι εργασίες και δεν έχω πολύ χρόνο. Θα επανέλθω όμως σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Εγώ ξέρω ότι διαθέτουμε μυαλό για να λύνουμε τα προβλήματά μας χωρίς πόλεμο...
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. @jacki
    Μόνο που δυστυχώς τις περισσότερες φορές η εξωτερικές πολιτικές ορίζονται με όρους κατάκτησης και υποδούλωσης και όχι επίλυσης.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Κατ'εμέ η πιο ωραία ανάρτησή σου που έχω διαβάσει!Λείπει όμως και η συνέχεια όταν οι κάτοικοι της Μήλου λένε στους Αθηναίους ότι δεν είναι δίκαιοι και οι Αθηναίοι απαντάνε ότι οι δικαιοσύνη υπάρχει μόνο μεταξύ ίσων και πως ο ισχυρός πάντα έτσι πρέπει να φέρετε!
    Επίσης να σε συγχαρώ για τα πολύ ωραία θέματα όπερας που βάζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. @Owain Glyndwr
    Φίλε μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Ίσως θα έπρεπε να το συμπεριλάβω και το απόσπασμα που λές. όλος ο διάλογος μεταξύ Αθηναίων και Μηλίων είναι εκπληκτικά "επίκαιρος". Όμως όλη η εξιστόρηση του Πελοποννησιακού πολέμου είναι εκπληκτική διότι είναι μια πολεμική ιστορία χωρίς ήρωες και χωρίς ουσιαστικούς νικητές. Είναι μια ιστορία για το πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ο άνθρωπος.
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. καλα ποσο καιρο ειχα να διαβασω κειμενο του Θουκιδιδη...παιζει να εχουν περασει και 10 χρονια απο την τελευταια φορα....
    και επειδη ειναι η πρωτη φορα που διαβαζω ποστ σου να σου πω οτι θα ειμαι πιο τακτικος πελατης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. @Johnny
    Καλώς ήλθες φίλε μου και θα χαρώ να σε βλέπω συχνότερα από τα μέρη μου.
    Και εγώ πριν 12 περίπου χρόνια είχα πάρει ολόκληρη την ιστορία του Θουκυδίδη και την είχα διαβάσει "μονορούφι". και όλως περιέργως πριν κάποιες μέρες, μου "έσκασε" στο μυαλό αυτό το απόσπασμα που τόσο μου είχε κάνει εντύπωση πριν χρόνια και είπα να το μοιραστώ μαζί σας μιας και ταίριαζε τόσο πολύ με τα όσα φρικτά συμβαίνουν στις μέρες μας.

    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Αχ φούντωσα πολύ με το Helsinki Flute Quartet, άναψα, καταλαβαίνεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. @sikia
    αν σε καταλαβαίνω λέει...
    Καλημέρα καλή μου Sikia. και προσοχή στους βιαστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Καλημέρα και καλή χρονιά, έστω με μικρή καθυστέρηση... Το περί Μηλίων απόσπασμα, αποκαλυπτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. @Alex
    Καλημέρα και καλή χρονιά φίλε μου. Ναι το απόσπασμα αποκαλυπτικό γιαυτό το έβαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Καλημερες φρικαρισμενές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. θέλω αφιέρωμα στην Πέγκυ Ζήνα ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Αμαν πια. περιμένω... περιμένω... περιμένω... αλλά εσύ τίποτα! φτου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. @MAD
    έ, αν είναι να το γυρίσω στο trash θα το κάνω με πιο ηχηρό όνομα όχι την πρώην κάνω καριέρα Πέγκυ.
    Καλό βράδυ τρελέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. να σου πω, το Βασερόν, είναι Κονσταντέν το επώνυμό του, και είσαι απαράδεκτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Είναι αλήθεια αυτό που λες για την αρχαιότητα, μόνο που τώρα μου φαίνεται 100 φορές πιο φρικτό. Τώρα όλος ο πλανήτης διαφωνεί μ' αυτό που γίνεται και όλος ο πλανήτης δεν κάνει τίποτα. Η απόλυτη Φρίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. @highvoltagepress
    E, δηλαδή είναι φίρμα αυτός ο Βασερόν???

    @kwlogria
    όλος ο κόσμος διαφωνεί, και όλοι τα ίδια πάνω κάτω κάνουν αυτό είναι το περίεργο. Αυτό δεν το λέω για να δικαιολογήσω τις πράξεις τους, απλά θλίβομαι που διαπιστώνω πόσο διαχρονικά παρούσες είναι τέτοιες πρακτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Το θέμα είναι αν αλλάζουμε. Αλλά ξορκίζεται το κακό; Ιδού η απορία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. @Ταχυδρόμοοοοοοοοοος ! !
    Kάποιος το είχε πεί πολύ όμορφα στα σχόλια. Σαν μονάδες μπορεί να αλλάζουμε άλλα σαν πολιτικές δυστυχώς όχι.
    Καλό σου απόγευμα, με την ελπίδα να είναι ακόμα ζωντανή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. τι να πει κανεις? ολοι θέλουμε να αποκαλούμαστε προοδευτικοι αλλα οπως βλέπουμε όλο και χειρότερα γίνονται τα πράγματα σ αυτον τον κόσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. @skouliki
    Edώ, βολοδέρνω κι εγώ με διάβασμα για την σχολή. Κάτι όμως θα ανεβάσω σήμερα αν προλάβω. Καλημέρααααα

    @Μπουρμπουλήθρα
    Μοιάζει να μην υπάρχει αλλαγή και ελπίδα, όμως δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Η ομολογία ήταν όντως κυνική, η διαφορά με τη νέα αυτοκρατορία είναι η επίκληση του θεού και της δικαιοσύνης ως μέσο εξωραϊσμού της γενοκτονίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. @THANOS
    Eytυχώς φίλε μου που οι αρχαίοι δεν έβαλαν ποτέ μπροστά από τα δώρατά τους τους Θεούς τους. Μάλλον τους σέβονταν περισσότερο από ότι εμείς τον δικό μας Ένα Θεό.
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ρίξε κι εσύ μερικά μπετά, μπορείς :)

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails