Τρίτη, 4 Μαρτίου 2008

ANOTHER POETRY DAY...


Βραδιά ποίησης έχω ξανακάνει (δες εδώ)πρίν λίγο καιρό. Άλλα δεν ήθελα να απογοητεύσω και το φίλο Fallen Angel οπότε θα κάνω μια μικρή ανάρτηση. Η έμπνευση για την επιλογή του ποιητή μου ήρθε από ένα σχόλιο που άφησα σε πόστ του Gordon gr (ναι το ξέρω πως το μυαλό μου είναι καμένο και κάνει περίεργους συνειρμούς...).

Ο ποιητής δεν είναι άλλος από τον Αυτοκράτορα Αδριανό, Publius Aelius Traianus Hadrianus (January 24, 76July 10, 138), για το βιογραφικό του οποίου μπορείτε να ανατρέξετε εδώ.

Γιατί τον Αδριανό???? Πάντα με γοήτευε ως προσωπικότητα "ελληνιστή" Αυτοκράτορα, και η αρχιτεκτονική της περιόδου του υπήρξε μια απο τις τελευταίες ενδιαφέρουσες του ρωμαϊκού κόσμου (εμείς στην Αθήνα έχουμε εξαιρετικά δείγματά της).
Επίσης όμως πάντα έβρισκα μια περίεργη έλξη στην ιστορία της σχέσης του με τον νεαρό Αντίνοο. Και δεν εννοώ το σεξουαλικό στοιχείο, αλλά λέγετε πως ο Αντίνοος υπήρξε σύντροφος του Αυτοκράτορα, όταν σε ένα ταξίδι τους στην Αίγυπτο ο Αδριανός έλαβε χρησμό πως μόνο η θυσία ενός αγαπημένου του προσώπου θα τον σώσει από βέβαιο θάνατο. Τότε ο νεαρός Αντίνοος έπεσε στο Νείλο και πνίγηκε για να σωθεί ο αγαπημένος του.
Ο απαρηγόρητος Αυτοκράτορας τον ανακήρυξε Θεό, ίδρυσε Ναούς και Μαντεία και Πόλεις στη μνήμη του φτάνοντας σε κάθε είδους "υπερβολή" για να τιμήσει το νεκρό εραστή του. Φυσικά εκείνη την εποχή όπως οι άνθρωποι δεν είχαν την ανάγκη να πιστέψουν σε ένα Θεό, έτσι δεν πίστευαν και σε μία αλήθεια, οπότε κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές τόσο της γνωριμίας όσο και του θανάτου του Αντινόου (αν δεν βαρεθείτε να διαβάσετε τα λινκ έχουν ενδιαφέρον).

Τυχαία πριν λίγο καιρό είχα πέσει πάνω στο λίμα με το όνομά του στην Wikipedia όπου αναγραφόταν ένα ποίημα που θεωρείται γραμμένο από τον ίδιο. Το ποίημα γράφτηκε λίγο πρίν το θάνατό του και αν θα διαβάσετε το βιογραφικό του θα το νιώσετε απόλυτα.

Animula, vagula, blandula
Hospes comesque corporis
Quae nunc abibis in loca
Pallidula, rigida, nudula,
Nec, ut soles, dabis iocos...
P. Aelius Hadrianus Imp.
Little soul, roamer and charmer
Body's guest and companion
Who soon will depart to places
Darkish, chilly and misty
An end to all your jokes...
__________________________________________________________

Fallen, το πόστ είναι βιαστικό στο είπα αλλά δεν μπορώ κάτι καλύτερο αυτή τη στιγμή. Μάκια.

4 σχόλια:

 1. "πάντα έβρισκα μια περίεργη έλξη στην ιστορία της σχέσης του με τον νεαρό Αντίνοο." Είναι και το ότι μπορείς να καταλάβεις λίγα απο τα συναισθήματα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ναι αυτό να το δώσεις και τη ζωή σου για τον άνθρωπο που αγαπάς κάτι μου κάνει...
  άλλα πόσοι θα το έκαναν σήμερα???? άσε μην αρχίσω πάλι την γκρίνια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ καλό και κατατοπιστικό, μη νομίζεις, και'γω δεν ξέρω τα πάντα. Φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @fallen angel
  thanks dear. Ελπίζω να πέρασες και να είδες την πρώτη μου συμμετοχή στη μούσα. Να είσαι καλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ρίξε κι εσύ μερικά μπετά, μπορείς :)

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails