Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

7 ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΕΡΑ

Το αφιέρωμα αυτό έπρεπε τελικά να είχε γίνει στις 23 του μήνα και όχι στις 27. Άλλα με τα ξύδια έχασα το μέτρημα (και το μέτρο είναι η αλήθεια) οπότε γιορτάζω με καθυστέρηση τα 7 πρώτα χρόνια μου στο θαυμαστό κόσμο της όπερας.

Η όπερα με βρήκε σε μιά φάση μεγάλων αλλαγών στη ζωή μου. Με μία σχολή που είχε μόλις τελειώσει, και το ξεκίνημα της προετοιμασίας για μια νέα (αυτή που είμαι τώρα δηλαδή) παράλληλα με δουλεία και λιγοστό ελεύθερο χρόνο. Σε προσωπικό επίπεδο, ο πολυετής μονόπλευρος και ανεκπλήρωτος έρωτας είχε διολισθήσει σε μια θνήσκουσα φιλία που θα πέθαινε οριστικά 9 μήνες μετά...

Και κάπου εκεί βρήκα "καταφύγιο" στις τραγικές ιστορίες των ηρωίδων και των ηρώων του οπερατικού σύμπαντος (όχι πως όλες οι ιστορίες στην όπερα τελειώνουν με αίμα, υπάρχουν κι αυτές που έχουν happy end).

Οι άνθρωποι στην όπερα τολμούν. Οι άνθρωποι στην όπερα αγαπούν. Μα το κυριότερο, οι άνθρωποι στην όπερα τολμούν να αγαπούν, ακόμη κι όταν γνωρίζουν πως θα τους ενώσει τελικά μόνον ο θάνατος. Αυτή τους την τόλμη την αγαπώ και την φθονώ ταυτόχρονα, και σε αυτήν βρίσκω συχνά παρηγοριά...

Όμως αυτά συμβαίνουν στο μύθο, στα παραμύθια όχι την πραγματική ζωή. Βάζω λοιπόν ένα cd να ακούσω να ταξιδέψω και να ονειρευτώ και σας χαιρετώ με μερικά ηχητικά και οπτικά αποσπάσματα.

Το πρώτο μου εισιτήριο για παράσταση όπερας


Deh! Non volerli vittime-Το φινάλε της όπερας "Νόρμα" του Vincenzo Bellini
Η Ιέρεια Norma εκλιπαρεί να μην πληρώσουν τα παιδιά της τα δικά τις λάθη, αυτά που την οδηγούν σε θάνατο στην πυρά μαζί με τον αγαπημένο της Pollione. Ερμηνεύουν οι Maria Callas, Franco Corelli, Nicola Zaccaria, διευθύνει ο Tullio Serafin (Teatro alla Scala, 1961)





_
Oime! morri misento/Spirto del nume/A lui vivo, la tomba!-Σκηνή της καταδίκης "AIDA" Giuseppe Verdi
Η πριγκίπισσα Amneris έχει φροντίσει να παραδώσει στους Αιγύπτιους Ιερείς με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας τον Radames που απαρνήθηκε τον έρωτά της, για αυτόν της υπηρέτριας της Aida (οκ αυτό ακούγεται λόγο γελοίο ως υπόθεση αλλά που να σας εξηγώ τώρα τι έχει γίνει στις προηγούμενες 3 Πράξεις...). Anyway, η Amneris μετανιωμένη για την πράξη της επειδή ακόμη αγαπάει τον Radames ακούει τους Iερείς να τον καταδικάζουν και προσπαθεί να τους πείσει να τον λυπηθούν. Όταν δεν το καταφέρνει τους λούζει με μια περιποιημένη κατάρα.

Shirley Verrett (1971)


Fiorenza Cossotto (1973)

Mild und leise- Ο περίφημος θάνατος της Ιζόλδης, liebestod (θανατος από έρωτα) "Tristan und Isolde" Richard Wagner
H Iζόλδη βρίσκεται πάνω από το νεκρό σώμα του αγαπημένου της και τραγουδά τον απόλυτο έρωτά της νομίζοντας πως ο Τριστάνος είναι ακόμα ζωντανός, μέχρι που και η ίδια σβήνει με τις τελευταίες λέξεις που βγαίνουν από το στόμα της.

Birgit Nilsson (1973)

ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΒΙΔΟΥ ¨ΟΠΕΡΑ ΕΔΕΙ ΔΕΙΞΕ"
__________________________________________________________________
Υ.Γ: Εδώ και καιρό που σκεφτόμουν το αφιέρωμα αυτό, είχα σκοπό να σας μιλήσω για την πρώτη μου παράσταση, το πρώτο μου cd, για μουσική ερμηνευτές και συνθέτες, καθώς και να παραθέσω πολύ περισσότερο οπτικοακουστικό υλικό, και τελικά μου βγήκε κάτι εντελώς άλλο...όπως όλα σχεδόν στη ζωή μου. Πληροφορίες για τα έργα τους συνθέτες και τους ερμηνευτές μπορείτε άνετα να βρείτε στην Wikipedia και πολλά άλλα σαϊτς αρκεί να τα googλήσετε. Δεν ήθελα να το κάνω εδώ μάθημα ιστορίας της όπερας οπότε γιαυτό και δεν έβαλα περισσότερες πληροφορίες.

41 σχόλια:

  1. θέλει πολύ πολύ μελέτη η όπερα, από τα λίγα που έχω ακούσει με έχει κερδίσει η απίστευτη συγκίνηση και ηρεμία που βγάζει η μουσική ώρες ώρες και με έχουν απομακρύνει οι κορόνες και η δυσκολία του να καταλάβεις "τα λόγια", καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν σε πιστευω που εβαλες birgit nillson!!! You have impeccable taste.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να τα 1000σεις! Απ'εχω χιλιόμετρα μακριά απ'το αντικείμενο, οπότε και δεν εχω άποψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πρώτα απ' όλα, άρχισε να "μιλαει" το blog σου εκεί που διάβαζα για το νεκρό σώμα του Τριστάνου και κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό!

    εμένα η σχέση μου με την όπερα ειναι πως το διαζύγιο έχει βγει εις βάρος μου, αλλά δεν πληρώνω ούτε δεκάρα (αν θυμάσαι ακόμα τι ειναι αυτή :Ρ).

    Δυστυχώς, μου θυμίζει αφάνταστα νοσηρές καταστασεις, οπως πχ βασανιστήρια Ναζί ή αυτοκτονίες λόγω Αλτσχάιμερ ή παρεμφερείς καταστάσεις.

    Είχα και πρόσφατη εμπειρία (με την όπερά όχι με τους Ναζί), θα ανεβάσω καποια στιγμή σχετικό ποστ και θα στο αφιερώσω.

    (δε μου λες, τώρα που έμαθες τον σκελετό του ντουλαπιού μου, με παιζεις ακομααααα; :))))

    φιλιά πολλά και καλημέρα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. την καλημερα μου σου την ειπα και πριν ....:-))

    ε τουλαχιστον θυμηθηκες να κανεις το αφιερωμα 4 μερες μετα.... (εμενα παντως αν μου ελεγες χρονια πολλα στην 11 σεπτεμβριου θα σου τα ψελνα ενα χερακι αλλα... δεν ειναι το ιδιο :-)

    πολύ ωραίο το αφιέρωμα !
    και μου αρεσε που ειδα και το πρωτο σου εισιτηριο.....

    αντε μετα την αηδιαστικη προηγουμενη αναρτηση και τα ευτραπελα των προηγουμενων ημερων αυτο το μπλογκ απεκτησε και παλι το κυρος, την αξιοπρεπεια και το πολυ υψηλο του ποιοτικο επιπεδο (οπως ελεγε καποτε κι ο παλιος καλος μαλλερ για να μας κραξει)


    ευγε και ξανα μπραβο

    ας απολαυσω τα βιντεακια τωρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα την πω την αμαρτία μου...δεν εχω ασχοληθεί ποτέ με την όπερα και η πρώτη μου επαφή είναι ουσιαστικά τώρα μέσα από το blog σου. Δεν μπορώ να σου πω αν μου αρέσει ή οχι γιατί ή που θα ακουστώ πολύ αρνητική μειώνοντας την πραγματική αξία της είτε θα ακουστώ ξαφνικά φανατική και θα λέω ψέμματα (τζιζ πιπέρι!). Κατά συνέπεια λέω να συνεχίσω τα μαθήματα μέσα από τούτο το βλόγι και θα δούμε πόσο καλή μαθήτρια μπορεί να είμαι. Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε συ, όπερα-ξεόπερα, αφού κυνήγησες αυτό που γουστάρεις, χίλιες φορές μπράβο.

    Εγώ όπερα δεν ακούω ιδιαίτερα, αλλά κάποια κομμάτια τα έχψ ξεχωρίσει. Συμπτωματικά, είναι από τη Norma! :)

    να τα εκατοστήσεις maherάκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μου άρεσε αυτό που είπες για τους ήρωες της όπερας που τολμούν. πάντως δεν ξέρω δεν έχω την υπομονή να κάτσω να δω ή να ακούσω όπερα. δεν είναι λίγο μονότονη ή όχι; για δράματα ηρώων προτιμώ το θέατρο (που συνήθως καταλαβαίνω και τι λένε). θαυμάζω πάντως αυτούς που την αντέχουν. τους θεωρώ καλλιεργημένους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλοριζικόοοοοοοος! Σ έχασε το μόντελινγκ αλλα σε κέρδισε η τέχνη!!! Νόρμα είδες πρώτη φορά? Εγω που είδα Μπάλο Ιν Μάσκερα και Αιγυπτία Ελένη (Στράους) τι να πω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρώτη μου φορά στην όπερα πήγα στα 17. Είδα Απαγωγή από το Σεράι. Πήγα με το υφάκι «ξέρω γερμανικά, θα καταλάβω». Μετά την εμπειρία μου αυτή έδωσα τον εξής ορισμό για την όπερα.

    ΟΠΕΡΑ: είδος μουσικού θεάτρου όπου επειδή ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τι λένε οι τραγουδιστές με τη μία, γίνονται πολλές επαναλήψεις.

    Από τότε κύλησε νερό στο αυλάκι. Δεν είμαι ο πιο φανατικός ακροατής, βλέπω όπερα όπως βλέπω σινεμά, θέατρο κτλ. Έχω ζήσει όμως και κάποιες υπέροχες στιγμές, όπως πριν χρόνια στην Αριάδνη στη Νάξο.

    Και τώρα, θα σας αποκαλύψω το μυστικό μου! Τι κάνω όταν πέσω σε βαρετό έργο στην όπερα;...

    ...Φαντάζομαι επί σκηνής το Σουίνι Τοντ! (Πριν γίνει ταινία...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δύο άκουσα μόνο:) δεν μπορώ να πω είναι καλή η κλασική αλλά θέλει την διάθεσή της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όλοι στέκονται στην Aida
    (που θα μπορούσε εμφανισιακά τουλάχιστον να την υποδυθεί και η Τσίλα αν πάρει λίγα κιλά) και αφήνουν στην άκρη την Αμνέριδα.Uber bitch του οπερατικού ρεπερτορίου που πολύ καλά κάνει και θάβει ζωντανή την αντίζηλό της!Τη ζηλεύω..!

    To liebestod το έχω ακούσει μόνο στα ιταλικά με τη φωνή της Θεάς απο τη συναυλία της στο Ηρώδειο.
    Αν και ο Wagner δεν είναι αγαπημένος μου αύριο θα περάσω απο το Metropolis να κοιτάξω για την ηχογράφηση που μου είπες.

    LOL!!!Μόλις παρατήρησα ένα σχόλιο και μου βγήκε το μάτι!
    Είπαμε..δεν είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να είμαστε σχετικοί με την όπερα αλλά τουλάχιστον ελληνικά οφείλουμε να ξέρουμε..ξαναLOL!!(πιο δυνατό αυτό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @b|a|s|n\i/a
    Η δυσκολία του να καταλάβεις τα λόγια είναι λογική και γιαυτό όπως λές σε έχουν απομακρύνει οι κορόνες. Όταν όμως διαβάζεις το κείμενο (ακούγοντας το cd ή βλέποντας την παράσταση) τότε καταλαβαίνεις ακριβώς το λόγο για τον οποίο "φωνάζουν" οι πρωταγωνιστές και κατανοείς το πάθος, τον πόνο ή τη χαρά τους. Για αυτό το λόγο και έγραψα και 2 λόγια για κάθε μουσικό απόσπασμα και δεν τα έβαλα ξερά όπως άλλες φορές.
    Καλή σου μέρα φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @blue piccadilly
    Με κάνεις και κοκκινίζω με τα καλά σου λόγια. Αφού σου αρέσει κι εσένα θα την βλέπεις συχνότερα εδώ και όχι μόνον ώς Ιζόλδη.
    Καλή σου μέρα ξενιτεμένε μου.

    @Μπέμπης
    Μικρούλη, στην ηλικία σου ούτε εγώ άκουγα οπότε άντε σε λίγα χρόνια θα σε βλέπω στο Μέγαρο (όχι πως είναι και απαραίτητο, ο καθένας μας έχει τα δικά του πράγματα που αγγίζουν την ψυχή του).
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Μαριλενα
    χαχχαχα φυσικά και θυμάμαι την δεκάρα ξεχνάς την ηλικία μου??
    Δεν είναι απαραίτητο να σου αρέσει η όπερα για να παίζουμε μαζί.
    Θα χαρώ πολύ πολύ να διαβάσω για την εμπειρία σου αυτή, έστω κι αν ήταν σα να σου βγάζουν τα νύχια με σκουριασμένη τανάλια.
    Καλή σου μέρα.

    @Κυβέλη Δραγούμη
    Χαίρομαι που σου άρεσε το μικρό και βιαστικό αυτό αφιέρωμα στην όπερα. όσο για την 11η Σεπτεμβρίου δεν το πολύ κατάλαβα αλλά θα μου το διευκρινήσεις στο msn κάποια στιγμή. ΠΟλλά γλυκά φιλιά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @One happy dot
    Ωχ δηλαδή τώρα απέκτησα "μαθητές" και άρα ευθύνες???? χαχαχα Ελπίζω τα όσα λίγα ακούσεις και δείς εδώ να σε βάλλουν λίγο στο ψάξιμο του θέματος έστω κι αν η τελική αποτίμηση είναι αρνητική ως προς το αν σου αρέσει το είδος ή όχι.

    @P.O.V of a G
    ΑΗΑΗΗΑΗΑΗΑΗΑΗΑΗ αρε τρελέ γιαυτό σε αγαπάω. Καλά με μερικές μπύρες θα σε βάλω να δεις όπερα και θα σε αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @APSOY
    Ε, μια Casta Diva μάλλον την έχεις ακούσει από ότι κατάλαβα. Άντε σιγά σιγά να σε βλέπουμε κι εσένα στο Μέγαρο.
    Καλή σου μέρα μικρέ

    @tovene592
    Μονότονη σε καμία περίπτωση (οκ υπάρχουν και πατάτες έργα αλλά δεν μιλάμε για αυτά). Σου φαίνεται έτσι διότι απλά δεν ξέρεις λόγω γλώσσας τι συμβαίνει όταν ακούς μιαν όπερα. Θέατρο είναι και η όπερα απλά οι ερμηνευτές τραγουδούν συνήθως αντί να μιλούν.
    Όσο για το αν είναι δείγμα καλλιέργειας η αγάπη στην όπερα θα σου πώ πως ξέρω πολλούς ανθρώπους με απίστευτη μορφωσή και παιδεία που απλά δεν τους αγγίζει η όπερα. Ξέρω δε ανθρώπους που δεν τους αρέσει η όπερα αν και ακούν "κλασσική" μουσική.
    Καλή σου μέρα αγόρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Parsifal
    Συγνώμη τι εννοείς με έχασε το μόντελινγκ???? όχι μίλα ρε τι εννοείς????
    Μα καλά Αιγυπτία Ελένη για 1η-2η εμπειρία???? γιατί τη Μπάλο Ιν Μάσκερα οκ.
    Αχ είσαι ένας ήρωας!!
    Καλή σου μέρα τρελό αγόρι, μάκια.

    @djimDjim
    Καλημέρα φίλε μου. Ώστε φαντασιώνεσαι Σουίνι Τοντ όταν δεν σου αρέσει το έργο που βλέπεις? Ξέρω κόσμο που κάνει κάτι ανάλογο στο κρεβάτι όταν είναι με κάποιον και δεν του αρέσει αυτός...χαχαχα
    Ώστε ξεκίνησες με Απαγωγή από το Σεράϊ???? Εγώ πολύ πρόσφατα το άκουσα. Όσο για το Σουίνι Τοντ ακόμη δεν το είδα. Ντροπή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Hfaistiwnas
    Δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο που έλεγε και μια διαφήμιση...Άντε με το καλό να κατέβεις κάτω μικρέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Soula
    Mia cara, τα περί Αίντας και Αμνέριδας τα είπαμε και τα 2 μας. Μα είναι δυνατό να είσαι Κόρη Φαραώ, να σου παίρνει τον άντρα η δούλα κι εσύ να το παίζεις κιουρία??? όχι αγάπη μου, ζωντανοί και οι 2 στον τάφο.
    Αν κι εγώ σε μια ανάλογη περίπτωση δεν ξέρω αν θα ήμουν τόσο εκδικητικός ή απλά θα εξαφανιζόμουν χαχαχαχα. Εσύ μάλλον θα ήσουν απο ότι κατάλαβα.
    Όσο για τα ελληνικά, κι εγώ αμόρφωτος είμαι σε αυτό το θέμα τίγκα στην ασυνταξία και την κοτσάνα είναι το μπλόγκ μου χχααχαχα ξέρεις πόσες φορές με έχει διορθώσει ο Parsifal??? Όπότε ψυχραιμία μωρέ εσύ της φιλολογίας give as a break. Μάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τη συγκεκριμένη μπορώ να στην τραγουδήσω κι όλας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @APSOY
    Δεν έπρεπε να το πείς αυτό. Σε ερωτεύτηκα lol.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. A..αυτά δε μας τα είπες Mahler..
    Να σου τραγουδήσω εγώ ένα ποτ-πουρί με bel canto σουξέ μου να με ερωτευτείς κι εμένα;;Xixixi

    Άλλο να κάνεις λαθάκια κι άλλο να είσαι τόσο στόκος!
    Σαν να έζησα τη σκηνή απο το Sex and the city όταν η Carrie διαβάζει το σημείωμα της γκόμενας του Big που της λέει"Sorry that I couldn't be their" και η Carrie γελάει τρελά και λέει "the woman is an idiot!"
    Τέλος πάντων δεν το συνεχίζω μη σε βάζω κι εσένα σε δύσκολη θέση(υποθέτω)

    Στέλνε μου τα κείμενά σου να στα κάνω edit άμα θες να εξασκήσω και το επάγγελμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το Scape είναι το πιο κατάλληλο μέρος για να συζητήσει κανείς για όπερα :PPP Τελικά μέσω του blog θα σε γνωρίσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αχ αυτές οι σοπράνο,αγγιζουν τα έγκατα της ψυχής μας!
    Τη βρίσκω λυτρωτική την όπερα.
    Οι μη μυημένοι ας ακούσουν τα κλασικά κομμάτια της Μούσχουρης.
    Θα'ταν μια καλή αρχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. καλημερα καλε μου

    11 Σεπτεμβριου ειναι 4 μερες μετά τα γενέθλια μου !!!!!!

    παραδειγμα εφερα.....!!!!!!!


    που εισαι παλι ?/

    εχω καινουρια νεα να σου πω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Θα μου υποσχεθείς ότι θα κάνεις και ένα αφιέρωμα στην Εφη Σαρρή επί κηδεμονίας Νίκου Καρβέλα? PLS!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Soula
    Μα μη νομίζεις, στο τσάκ κρατήθηκα να μην στην πέσω τις προάλλες στο αυτοκίνητο. Το bel canto το έχεις πάντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ακούω το cd, ευχαριστώ και πάλι, είναι η μουσική μελαγχολικά ήρεμη σε σημεία, και σε άλλα σε κορυφώνει όντως, αν και η διάθεσή μου τώρα είναι όπερα με ροκ και γυναικεία φωνητικά αιθέρια.
    μπάι δε γουέι, ντιντ γιου φάιντ δε σάρρη στριτ; γουας ιτ μπάι άξιντεντ γιου γουαντ ας το μπιλίβ; φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Και επειδή έχω καιρό να σε διορθώσω (που δεν το κάνω ποτέ και με διασύρεις στον κόσμο) η λέξη οπερετικός αναφέρεται στην οπερέτα, η λέξη οπερατικός αναφέρεται στην όπερα...Διάλεξε τι θες, Τραβιάτα ή Εύθυμη Χήρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Soula
    Όσο για το δεύτερο σκέλος του μηνύματος σου χαίρομαι που το κατάλαβες και μόνη σου. Ναι θα ήθελα να γίνει σεβαστή η Ελβετική ουδετερότητα του μπλόγκ αυτού. Είμαι σίγουρος πως με καταλαβαίνεις και δεν με παρεξηγείς.
    Μάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @Aviator
    Ναι από εδώ μπορούμε να πούμε πολλά περισσότερα και να μάθουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο. Αν πάντως σου αρέσει κι εσενα η όπερα το μαιλ μου το ξέρεις είναι και μου σου νου οπότε μπορούμε να τα λέμε και φυσικά θα κανονίσουμε να τα πούμε και απο κοντά υπό πιο χαλαρές συνθήκες εκτός scape.
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @Υπερμίκης
    Η όπερα για μένα υπήρξε ένα υπέροχο καταφύγιο. Καιρός μου όμως να τολμήσω όπως οι ήρωες μου.

    @Κυβέλη Δραγούμη
    Αχά τώρα έμαθα τα γενέθλιά σου. Κι εσύ Ζυγός είσαι ρε τρελή?

    @MAD
    Γιατρούλη μου για σένα θα την κάνω την γυφτιά γιατί σου έχω αδυναμία. Επιφυλάσσομαι για το έμμεσο μέλλον.

    @b|a|s|n\i/a
    Χαίρομαι που σου αρέσει το cd. όσο για το μικρό "κράξιμο" στο τέλος, και που να ήταν 2 αγοράκια φαντάζομαι τι φήμη θα είχε βγεί για μένα. ΧΑΧΑΧΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @Parsifal
    Έλα ρε τρελό αγόρι καιρό είχες να με διορθώσεις. Ρε εσύ, έτσι μου το έβγαζε η μαλακία η αυτόματη διόρθωση του Firefox και του Office. Na τι παθαίνω για να μην έχω μάθει ελληνικά....
    Πάντως οι διορθώσεις σου όπως και όλων είναι καλοδεχούμενες πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ειμαι Παρθενος με ωροσκοπο Σκορπιο γι αυτο προσεχε!!!!! δεν ειναι καλος συνδυασμος! χιχιχι

    χαιρομαι που εισαι εκει που πρέπει σημερα!!!!


    φιλακια γλυκά

    _Κυβέλη_

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Κυβέλη κρατάς παρουσίες? χαχαχαχα
    Αύριο όμως θα είμαι στη σχολή και δεν θα μπορώ να ακούσω τον F το πρωί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Thes ena eisithrio gia to recital tou Sokolov thn Tetarth????? De tha paw giati exw business....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ξέρω τι "δουλειές" έχεις άλλα δεν θα μιλήσω γιατί είμαι καλός άνθρωπος. Για τι τιμή εισιτηρίου μιλάμε? Καλά θα σε στείλω sms. Thanks που με σκέφτηκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Καλησπερα..Πολύ όμορφο το αφιέρωμα σου..Μου άρεσε πολύ που έβαλες και το εισητήριο.. :) Τις καλησπερες μου ενα ομορφο σκ να εχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @Roadartist
    Καλησπέρα φίλη μου. Ελπίζω να σου αρέσει και το αυριανό πόστ, αν προλάβω να το ανεβάσω βέβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ρίξε κι εσύ μερικά μπετά, μπορείς :)

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails