Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Αιώνιο camp


Είναι το 1978 και ο Billy Wilder γυρίζει την τελευταία (όπως αποδείχτηκε) ταινία του, την Fedora. Και με αυτήν, χωρίς να το γνωρίζει, τρολλάρει τον εαυτό του παρουσιάζοντας μια camp εκδοχή του Sunset Blvd. Όχι πως το φιλμ εκείνο δεν φλέρταρε μες την υπερβολή του με το camp. Όμως σε εκείνη την ταινία, κάτι το ασπρόμαυρο φιλμ, κάτι οι καλύτεροι ηθοποιοί με κορυφαία την αυτοαναφορική εμφάνιση της Gloria Swanson, προσέδωσαν μυθικές διαστάσεις στην ταινία. 

Αντιθέτως στην Fedora, παρά την καταπληκτική ιδέα του σεναρίου, όλα συνωμότησαν εναντίων του γηραιού σκηνοθέτη. Θέλετε το φτηνιάρικο χρώμα των late 70s, το κίτς φολκλόρ του ελληνικού τουριστικού καλοκαιριού στην Κέρκυρα των τελών της δεκαετίας, οι ενερμήνευτες ερμηνείες των μετρίων ηθοποιών, οι κακογραμμένοι διάλογοι που μόνο γέλωτα προκαλούν; Μάλλον όλα αυτά μαζί κατέστρεψαν αυτό που θα μπορούσε να έχει γίνει ένα καταπληκτικά σκοτεινό και δραματικό φίλμ αποχαιρετισμό στο παλαιό Χόλιγουντ, μετατρέποντάς το σε μια (υπέροχη κατά τα άλλα) παρωδία.  

Διότι, μπορεί η Fedora να μην είναι μια ταινία από αυτές που κάποιοι ονομάζουν ποιοτικές, όμως είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να καλλιαρντέψεις αν βέβαια την δείς με υποψιασμένους str8 σινεφίλ ή self-concious αδερφές-κατά προτίμηση άνω των 30-κάνοντας χίλια δυο σχόλια για όλα όσα όπως προανέφερα πήγαν "στραβά" σε αυτήν.

Προλάβετε την σε κάποιο θερινό, εγώ την πέτυχα στον αντίστοιχο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, κλέψτε το dvd από το βιντεοκλάμπ της γειτονιάς σας, ή απλά κατεβάστε το blu-ray από το ίντερνετ, πάντως μην την χάσετε, θα χάσετε. 

Πολύ καλή σας μέρα και ένα υπέροχο υπόλοιπο Κυριακής σε όλους :)


2 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω εάν ήθελε να τρολάρει τον εαυτό του ή να δώσει μια πιο μοντέρνα εκδοχή της Λεωφόρου. Πάντως κατά την ταπεινή μου άποψη δεν τα κατάφερε.
    Από την άλλη, την ταινία την είχα δει μαζί με δύο αδερφές πάνω των τριάντα και μία τραβεστί που συνεχίζει και κρύβει την ηλικία της. Όπως αντιλαμβάνεσαι περάσαμε καταπληκτικά, αλλά μάλλον δεν οφειλόταν στην ταινία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τρολλάρισμα ήταν σίγουρα ακούσιο. Όμως η ταινία προσφέρει θεϊκές ερμηνείες, γαμάτες ατάκες και φυσικά ευκαιρία για πολύ γέλιο. Πάντως με πρώτη ύλη την ταινία, και την παρέα που είχες είναι λογικό να πέρασες τέλεια. Εδώ πέρασα εγώ υπέροχα που την είδα μόνος μου. Καλή βδομάδα κουμπαρούλα μου :)

      Διαγραφή

Ρίξε κι εσύ μερικά μπετά, μπορείς :)

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails