Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

10 ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ CD

CD (ή μήπως είναι cds??) που συντέλεσαν στη δημιουργία του μουσικού μου γούστου, κάποια που έλιωσαν από το πολύ παίξιμο και κάποια που συνδέθηκαν με συγκεκριμένες στιγμές της ζωής μου. Παρουσιάζονται χωρίς συγκεκριμένη σειρά προτίμησης αν και έχουν μπεί σχεδόν με σειρά απόκτησης. Κάνοντας κλίκ στον τίτλο βρίσκετε πληροφορίες για τα περιεχόμενα του εκάστοτε cd. Καλή ακρόαση σε όσους ακούσετε τα αποσπάσματα, καλή βδομάδα σε όλους σας :)
Ναι ξέρω τι θα πείτε, πως το αγόρασα για τον ντιβέ τίτλο. Και ίσως να μην έχετε άδικο αφού εκείνη την εποχή δεν είχα ιδέα από όπερα. Αλλά μου φάνηκε καλή ιδέα μια συλλογή με επιλεγμένες άριες και ερμηνεύτριες, από τα σουξέ διάσημων έργων. Και λάθος δεν έκανα αφού ως σήμερα πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει κάποιος να ακούει όπερα είναι με μια αντίστοιχη συλλογή. Από τα 2 cd της συσκευασίας αρχικά ξεκατίνιαζα μόνο το πρώτο που μου ακουγόταν πιο "εύκολο". Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να μπορέσω να εκτιμήσω και στην συνέχεια να λατρέψω το 2ο. Από αυτό το 2ο cd, ακούμε την άρια Komm Hoffnung από την όπερα Fidelio του Beethoven ερμηνευμένη από την Waltraud Meier.
2-Maria Callas, Popular music from tv film and opera CD 1- CD 2 (η μαλακία το amazzon τα έχει ως ξεχωριστά cd αν και είναι συλλογή διπλή)
Άλλη μια συλλογή λοιπόν, αυτή την φορά με άριες της Μαρίας Κάλλας, άριες που είχαν ακουστεί σε τηλεοπτικές παραγωγές, κινηματογραφικά έργα, ε και φυσικά όπερες χαχαχα. Λατρεμένα 2 cd που ουσιαστικά με εισήγαγαν στην τέχνη της μεγαλύτερης ερμηνεύτριας όλων των εποχών. Μαζί με αυτό το cd είχα αγοράσει από το Metropolis και το "Υποφέρω" της Βανδή (τι παρακμήηηη τι παρακμήηηη) διότι από τότε ήταν καμένο το μυαλό μου δεν έγινε παρανάλωμα από το πολύ blogging. Από το 2ο cd ακούμε την άρια Ah! Je veux vivre από την όπερα Romeo et Juliette του C. Gounod.


3- La Traviata
Το cd με το οποίο οριστικά και αμετάκλητα με κέρδισε η όπερα. Δώρο της Ε. για την βοήθειά που της προσέφερα στην ολοκλήρωση της διπλωματικής της, ήταν το πρώτο cd ολοκληρωμένης όπερας που αποκτούσα. Για πρώτη φορά άκουγα στο σύνολό του ένα έργο διαβάζοντας παράλληλα το libretto (τα λόγια δηλαδή) κατανοώντας έτσι αυτά που με έκανε να αισθανθώ η ίδια η μουσική. Φυσικά μιλάμε για την ζωντανή ηχογράφηση της όπερας του G. Verdi από τo Teatro Αlla Scala του Μιλάνου το 1955, με πρωταγωνίστρια την Μαρία Κάλλας (και πλειάδα άλλους εξαιρετικούς καλλιτέχνες), ηχογράφηση που θεωρώ την καλύτερη που έγινε ποτέ σε αυτό το έργο. Από το 2ο cd, ακούτε το φινάλε της όπερας.


4- Aida

Η όπερα AIDA του G. Verdi πάλι με την Μαρία Κάλλας προστέθηκε στην συλλογή μου την ημέρα που πληροφορήθηκα την επιτυχή κατάληξη των κατατακτηρίων εξετάσεων και την είσοδό μου στο Πολυτεχνείο. Η συγκεκριμένη όπερα ήταν επίσης η πρώτη που παρακολούθησα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και η 2η παράσταση όπερας που έβλεπα. Την ίδια ημέρα οι Antique ήρθαν 3οι στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision και εγώ αντιμετώπισα την απορία και χλεύη των μελών των 2 Fun Club Eurovision (στα οποία ήμουν τότε γραμμένος-ω ναι!!!) που έχασα αυτή την ιστορική στιγμή. Από την ηχογράφηση αυτή, ακούμε την Fedora Barbieri στη σκηνή της καταδίκης A lui vivo, la tomba!...Sacerdoti:compiste un delitto!


5-Norma
 Η όπερα Norma του Bellini ήταν η πρώτη όπερα που είδα live στις 23 Μαρτίου του 2001 στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το συγκεκριμένο cd ήταν το 2ο ολοκληρωμένης όπερας που αγόρασα και το ξεκατίνιασα στο παίξιμο. Αν και πλέον σπανίως το ακούω δεν μπορεί παρά να έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Λογικά θα έπρεπε να ακούσουμε την Casta Diva την διασημότερη άρια της όπερας και σίγουρα μια από τις γνωστότερες ολόκληρου του ρεπερτορίου. Αντ΄αυτού θα ακούσουμε το φινάλε της όπερας. Deh! Non volerli vittime


6- Le temps des Castrats

Έχοντας ακούσει στο Τρίτο Πρόγραμμα την άρια Cara la dolce fiamma (από τον Άρη Χριστοφέλλη) από την όπερα Adriano in Siria του J.Ch. Bach, έψαχνα εναγωνίως μια ηχογράφηση της άριας που έγινε μια από τις πλέον αγαπημένες μου, έπεσα πάνω σε αυτό το cd με άριες (ναι άλλη μία συλλογή) γραμμένες για castrati τραγουδιστές, (τις παλιές εποχές τους ηρωικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους των έργων όπερας τους ερμήνευαν ευνουχισμένοι άντρες), στο δίσκο ερμηνευμένες από κόντρα τενόρους. Αν και σε αυτό δεν υπήρχε η άρια που έψαχνα, το cd  στάθηκε η αφορμή (μαζί με την ταινία Farinelli il Castrato) να γνωρίσω το προκλασικό οπερατικό ρεπερτόριο που έγινε και η μεγάλη μου αγάπη στα χρόνια που ακολούθησαν. Σταδιακά βρήκα και άκουσα όλες τις όπερες, αποσπάσματα των οποίων υπήρχαν στο cd. Από μία από αυτές, την όπερα του Mozart Mitridate Re di Ponto ακούμε την άρια Va, va, l'error mio palesa, ερμηνευμένη από τον Jochen Kowalski7- Cleofide
Στο παραπάνω cd υπήρχαν 2 άριες της όπερας Cleofide του Johann Adolph Hasse με τις οποίες ερχόμουν σε οργασμό, κοινώς έχυνα. Έκανα λοιπόν τα πάντα για να βρώ ολόκληρη την όπερα την οποία τελικά και αγόρασα δίνοντας ουκ ολίγα. Ο δισκοπώλης όταν την είδε, διότι είχα κάνει παραγγελία σιγά μην την είχαν στο ράφι, έπαθε σοκ. "231 λεπτά μουσικής Μπαρόκ, 4 ολόκληρα cd πως θα τα αντέξεις?"μου είπε. Ε όχι μόνο τα άντεξα, αλλά τα λάτρεψα. Διότι οι αδερφές έχουμε αντοχές μην μας βλέπετε έτσι. Ακόμη και σήμερα όταν κάθομαι να την ακούσω την ακούω ολόκληρη, και την ακούω και κανονικά και στερεοφωνικά χαχαχα, οπότε ήταν πολύ δύσκολο να διαλέξω ένα μόνο κομμάτι να σας βάλω. Όπως και να έχει here it is, η άρια Generoso risuegliati, o core από τον Derek Lee Ragin.


8-Tristan und Isolde

Το cd με το οποίο κόλλησα ανεπανόρθωτα με τον Wagner και την Birgitt Nilsson. Αν και είχα αγοράσει και παλαιότερα κάποια cd με έργα του Wagner δεν είχα καταφέρει να τα ακούσω ολόκληρα. Προφανώς δεν ήμουν έτοιμος. Με αυτό το cd έγινε το κλίκ και μπόρεσα να καταλάβω και να νιώσω. Στην περίπτωση αυτή δεν θα προτοτυπίσω, και ναι θα ακούσουμε το φινάλε της όπερας, το περίφημο Liebestod .


9-Rosa Death of a composer, a horse drama
H όπερα αυτή, έργο του Luis Andriessen στην μουσική, και του Peter Greenaway στο libretto, έργο του 1994 αν δεν απατώμαι, υπήρξε πρόταση ενός σούπερ καθηγητή της σχολής και το έργο που με εισήγαγε στην μαγεία της σύγχρονης όπερας. Όταν πριν χρόνια είχε προβληθεί από το Κανάλι της Βουλής παράσταση της όπερας, είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τους ημιθανείς αρτηριοσκληρωτικούς θεατές του καθώς λίγο το γυμνό λίγο η υπόνοια του σέξ μιας γκόμενας με ένα άλογο προσέβαλε τα χριστά τους ήθη.  Από το έργο αυτό, του οποίου το cd δεν βρίσκω και έχω συφιλιαστεί πως το έχω δανείσει μια τελειωμένη αδερφή με την οποία δεν μιλάμε πλέον, ακούτε το φινάλε όπως το βρήκα στο youtube.


10-Elektra
 Εισαγωγή στον κόσμο του Richard Strauss, όχι ψέματα, καθιέρωση του συγκεκριμένου συνθέτη στα γούστα μου ως αγαπημένου με αυτή την όπερα, η εισαγωγή έγινε με την Salome. To σκοτεινό σύμπαν του Strauss είναι αλήθεια πως με κέρδισε αμέσως και πλέον αποτελεί έναν από τους αγαπημένους μου συνθέτες. Ακούμε το φινάλε της όπερας.


***bonus cd-Salome

Την συγκεκριμένη όπερα γνώρισα από τηλεοπτική μετάδοση παράστασης από τον ΕΡΤ3 κάτι αιώνες πρίν. Με ένα εκπληκτικό κάστ, η παράσταση αυτή έγινε από τις αγαπημένες μου.  Ο λόγος που την βάζω εδώ είναι διότι την μετάδοση της τηλεόρασης είχα μετατρέψει σε audio συνδέοντας το βίντεο με την κάρτα ήχου του pc μαλάκα πατέντες τρελές τότε, και την έκανα cd με κανονικό εξώφυλλο, αυτό που βλέπετε επάνω και την άκουσα άαααπειρες φορές. Από αυτή την παράσταση, σε βίντεο αυτή την φορά, έτσι για να κλείσουμε και με λίγο οπτικό υλικό, η Catherine Malfitano ως Σαλώμη στον χορό των 7 πέπλων.

Και κάπως έτσι κλείνει το πρώτο από τα αφιερώματα για την όπερα. Είμαι σίγουρος πως θα μπορούσα να βάλω και 2-3 ακόμη cd όμως αυτά ξεχωρίζω σήμερα ως τα πλέον αγαπημένα.  Και ναι, στο μπάνερ του μπλόγκ επάνω είναι όντως η Britney Spears  που θα μας συντροφεύει για όσο θα διαρκεί το οπερατικό μας ταξίδι (πολύ παραλήρημα σήμερα).

ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ

Related Posts with Thumbnails